USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

«Рожевий або Великодній супермісяць»: над Волинню засяяла найяскравіша повня року

8 Квітня 2020 21:04
Повний місяць у квітні, відомий як «Рожевий Місяць» - четверта, найбільш яскрава, суперповня 2020-го року. Нічне світило досягнуло повної фази сьогодні, 8 квітня, о 05:35 за київським часом.

Саме сьогодні супутник Землі розташований серед зірок сузір'я Діви, а неподалік від місячного диска можна відшукати найяскравішу зірку сузір'я - Спіку.

Черга супермісяців 2020-го року почалася в лютому і завершиться в травні. Квітневий повний місяць подарує спостерігачам вражаюче небесне видовище - нічне небо прикрасить найяскравіший і наймасштабніший супермісяць цього року.

Річ у тім, що квітнева суперповня - ближча до Землі, ніж лютнева, березнева і травнева. Так, у ніч з 7 на 8 квітня відстань від нашої планети до Місяця становить 357,035 кілометрів. Вважається, що супермісяць приблизно на 7% більший і на 15% яскравіший звичайного повного місяця, однак зауважити цю різницю неозброєним оком, як правило, дуже складно.

Відомо, що назви повень здавна використовували для відстеження пір року. Звідси і тісний зв'язок з природою. Повний Місяць в квітні стали називати «рожевим» через цвітіння квітів під назвою «Флокс шилоподібний» (Phlox subulata), які починають активно квітнутив цю пору року. Інші, менш відомі назви квітневого повного місяця - «Місяць Трави, що проростає», «Повний місяць яйця», «Рибний місяць» та «Великодня повня». Повний місяць в квітні є першим повним місяцем весни в Північній півкулі, а також Великоднім повним місяцем. Під Великоднім повним місяцем розуміється перший повний місяць після дня березневого рівнодення. Воно використовується для визначення дати Пасхи.

«Спробуйте поспостерігати за Місяцем, коли він лише сходить. Місяць, що знаходиться низько над горизонтом, здається в кілька разів більшим, ніж коли він високо в небі. Крім того, в цей момент місячний диск має гарний рожево-золотий відтінок. Щоб не прогавити потрібний момент, визначте точний час сходу і заходу Місяця. Також краще обирати не «засмічені» смогом та світловим «шумом» місця для найкращої фотозйомки нічного світила», - радить кореспондент Інформаційного агентства Волинські Новини Вікторія Семенюк.

Нагадаємо, у березні 2020го року лучани спостерігали за Місяцем Хробака, або ж Місяцем деревних соків, Воронячим Місяцем тощо. У лютому 2020-го року над нічним небом Луцька, й не тільки, повис лютневий повний місяць, який іще називають Сніжним, Голодним або ж Штормовим. Цю повню одночасно вважають й першою суперповнею - у 2020-му році їх буде чотири.

Текст Вікторії Семенюк, фото автора
А таким був захід Сонця у той час, коли над горизонтом сходив Рожевий Місяць.
Фото Олександра Дурманенка
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus