USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Попереджений – озброєний: волинські рятувальники повернулися з деокупованої Чернігівщини

6 Грудня 2022 08:51
Волинські рятувальники протягом 17 днів – із 14 до 30 листопада – працювали в деокупованих населених пунктах Чернігівської області. Вони розповідали тамтешньому населенню про правила поводження з вибухонебезпечними предметами, роз’яснювали алгоритм дій у випадку радіаційної чи хімічної небезпеки та навчали надавати першу домедичну допомогу.

Група працювала в десяти громадах Чернігівського та Прилуцького районів. Роботу координувало Головне управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Чернігівській області. Загалом волинські рятувальники провели 25 заходів, під час яких навчанням вдалося охопити 1180 людей.

Передусім акцент робили на школярах і представниках органів місцевого самоврядування, які напряму взаємодіють із громадянами, зазначає викладач навчального пункту ГУ ДСНС у Волинській області, керівник позаштатної групи Іван Дунайський.
«На цих деокупованих територіях є дуже багато вибухонебезпечних предметів, які несуть безпосередню загрозу для людей. Тому такі роз’яснювальні роботи напрочуд потрібні. Із собою ми мали манекен для надання домедичної допомоги, проведення реанімаційних заходів, стенди з вибухонебезпечними предметами та роздаткові матеріали. І діти, і дорослі були дуже спраглі до знань», – говорить він.
Як додає Іван Дунайський, працювати доводилося в населених пунктах, де безпосередньо ступала нога окупанта. Багато місцевих жителів по кілька тижнів жили в підвалах чи погребах без зв’язку, світла, води. Харчувалися переважно тим, що мали вдома.

Лише в Чернігівському районі внаслідок бойових дій було пошкоджено або повністю зруйновано понад тисячу домогосподарств.

Читати ще: «Люди збігалися до швидкої». Як на звільненій Херсонщині працювали волинські медики-добровольці. Розмова

ЗНАХОДИЛИ ВСЕ: ВІД ПАТРОНІВ ДО РАКЕТ «ТОЧКА-У»

Відразу після деокупації населених пунктів на Чернігівщині почали працювати групи піротехніків, які розміновували дороги, лісові масиви, поля тощо. Серед них – керівник відділення піротехнічних робіт ГУ ДСНС у Волинській області Максим Білець.

«Наша волинська група на Чернігівщині працювала з березня до квітня. Коли ми приїхали туди вперше, російські війська тільки-но відступили. Після себе вони залишили неймовірну кількість боєприпасів, купу розбитої техніки (танків, БМП, бронетранспортерів, вантажівок із боєприпасами). Роботи там було дуже багато. Там працювали більш ніж 10 груп. Ми навели поверхневий лад. Ми знаходили все: від патронів, стрілецької зброї до ракет «Точка-У» чи зенітних ракетних комплексів. Окрім того, росіяни все мінували. Були і пастки, і протитанкові міни, заховані в неочікуваних місцях», – зазначає піротехнік.
Особливу увагу людей під час навчань рятувальники звертали на терористичні загрози. Є багато свідчень, що росіяни, відходячи, спеціально мінували побутову техніку, дороговартісні речі, шафи чи клітки з тваринами в приватних помешканнях чи на подвір’ях. Також громадян закликали ні в якому разі не відвідувати місця бойових дій, оскільки там може бути багато мін, розтяжок. До того ж, на всіх придорожніх лісосмугах встановлено знаки про мінну небезпеку.

«Деокуповані території досі розміновують. Там щодня працюють піротехніки. Але потрібно розуміти, що це довготривалий процес, який не терпить поспіху. Ми досі на території Волинської області знаходимо нерозірвані боєприпаси часів Другої світової війни… На жаль, від цього часто страждає цивільне населення. Потрібно усвідомлювати небезпеку, яка не зникне найближчим часом, – наголошує Максим Білець. – Ми намагалися завжди допомогти людям, хоча бували випадки, коли хтось повідомляв про снаряд на подвір’ї, а ми там виявляли безпечні залишки від ракетних установок, які теж потрібно було утилізувати».
Піротехнік пригадує: місцеві ділилися різноманітними історіями. Вони розповідали, наприклад, як над їхніми будинками по кілька діб кружляв бомбардувальник, як росіяни розстрілювали кожен дім, освітлений бодай свічкою, як разом пекли хліб і мусили доставляти його пішки від села до села, бо пересуватися транспортом було смертельно небезпечно (скрізь стояли ворожі блокпости й окупанти розстрілювали автомобілі місцевих жителів, які не мали спецперепусток).

Рятувальники зауважують: готові до чергових поїздок в деокуповані населені пункти України, аби і проводити навчальні роботи, і розміновувати території.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus