USD 39.75 40.09
  • USD 39.75 40.09
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.92

Попит на авто з пробігом росте: дилери і продавці вживаних машин з-за кордону обговорили в Луцьку, як разом творитимуть автомобільне майбутнє*

30 Жовтня 2021 12:11
Як розвивається український автомобільний ринок, що прогнозують на майбутнє, як вирішувати проблеми свого бізнесу, розвиватися в умовах конкуренції та покращувати сервіс – про це говорили на першій у Луцьку конференції для дилерів і продавців вживаних авто з-за кордону.

Захід «Імпорт та продажі вживаних авто: як рости, а не виживати» відбувся 29 жовтня на території головного офісу WEST AUTO HUB із дотриманням протиепідемічних вимог.

Операційний директор WAH Вікторія Шляхтич розповіла, що конференцію компанія спільно з Інститутом досліджень авторинку вирішила провести для партнерів, які займаються імпортом транспортних засобів з-за кордону.

«Оскільки ми маємо досвід у цій сфері, вирішили поділитися здобутими знаннями, аби представники малого бізнесу змогли використати наші аналітичні дані, практичні поради та розвиватися, – сказала вона. – Попит на автомобілі завжди був, є і буде, тож ніхто не залишиться без клієнта. Якихось прихованих нюансів у нашому бізнесі немає. Просто необхідно бути сервісним, чесно та якісно працювати».
ЯК ПАНДЕМІЯ ВПЛИНУЛА НА АВТОРИНОК

За словами Вікторії Шляхтич, карантин змінив автомобільний ринок, зокрема, пандемія пришвидшила розвиток онлайн-продажів: «Через пандемію вільно поїхати за кордон, оглянути й самостійно привезти автомобіль із Європи стало складніше. Також негативно вплинуло на динаміку ринку закриття навесні 2020 року Сервісних центрів МВС. Тоді реєстрація транспортних засобів стала практично неможливою. Багато аналітиків прогнозували, що пандемія призведе до падіння попиту на вживані автомобілі, проте час показав, що запити лише зростали, адже багато людей були змушені змобілізуватися і пересісти на авто, організувати доставку товарів... Автомобільний бізнес швидко пристосувався до нових умов ринку. Він перевів багато процесів в онлайн. Популярними стали онлайн-аукціони з продажу автомобілів, у тому числі машин зі США. Головною перевагою аукціонів була повнота інформації».

Водночас через пандемію коронавірусу суттєво постраждала автомобільна промисловість. Наприклад, через зрив постачання автозапчастин найбільша автомобільна компанія у світі – японська Toyota – була змушена закрити три заводи, а корпорація General Motors призупинила роботу п’яти підприємств.
«Карантин вплинув на виготовлення нових автомобілів, а це, своєю чергою, зумовило те, що ціни на вживані автомобілі почали суттєво рости. За європейськими даними, запас вживаних авто починає закінчуватися, тому прогнозують подальше зростання цін на вживані авто», – зауважила Вікторія Шляхтич.

Вона додала, що сьогодні набирають популярності автівки середнього і вищого класів, а також озвучила кілька порад покупцям: «Під час купівлі автомобіля ми рекомендуємо здійснювати його попередній огляд, аби оцінити, чи має машина якісь дефекти. Головне ж – працювати з аукціонами. Саме на аукціоні максимально широко розповідають про автомобіль, адже юридична компанія, яка влаштовує аукціон, несе відповідальність за всі виставлені транспортні засоби. Окрім того, ми рекомендуємо працювати лише з перевіреними дилерами».
93% РИНКУ В УКРАЇНІ – ЦЕ ВЖИВАНІ АВТО

Голова Інституту досліджень авторинку Станіслав Бучацький окреслив динаміку ринку імпорту автомобілів із пробігом.

Він повідомив, що імпорт вживаних авто в Україну протягом останніх семи років зріс у 45 разів. Щомісяця в нашій державі продають 75 тисяч автомобілів із пробігом, 31 тисячу авто імпортують і розмитнюють, 106 тисяч автівок реєструють.

«За дев’ять місяців 2021 року в Україні було продано 772 тисячі вживаних авто. Ще 405 тисяч вживаних автомобілів було привезено з-за кордону, а нових транспортних засобів було продано 150 тисяч, – інформував Станіслав Бучацький. – 93% ринку – це вживані автомобілі. Згідно зі статистикою останніх років, частка вживаних авто дещо зменшується, але їхня кількість зростає. Так, щодня в Україні продають 2400 уживаних машин, у середньому близько 1280 вживаних автомобілів щодня прибувають з-за кордону. Також щодня продають 280 новин машин. Із усіх уживаних автомобілів, які продають в Україні, 35% продажів становлять імпортовані авто, які люди привозять з-за кордону».
Голова ІДА наголосив, що попит на вживані автомобілі з-за кордону в Україні постійно зростає.

«Ми бачимо, що збільшення імпорту вживаних автомобілів сприяє перепродажу машин із пробігом на внутрішньому ринку. Розуміємо, що ті автомобілі, які приїжджають з-за кордону, в подальшому перепродають, тобто автомобільний бізнес, скерований на імпорт і продаж вживаних авто, повноцінно функціонує», – сказав він.

Імпорт вживаних автомобілів жодним чином не шкодить економіці країни. Навпаки, доходи до держбюджету за рахунок імпорту авто з-за кордону за період із 2017 до 2020 року зросли вдвічі. Також розвиваються суміжні бізнеси, наприклад, станції технічного обслуговування.

«Зараз у покупців з’явився вибір. Раніше вибір був, скажімо, між Daewoo Lanos і Daewoo Sens. Сьогодні ж людина може вибирати: яку машини купити, придбати її на внутрішньому ринку чи привезти з-за кордону, звідки привезти авто, зі США чи з Європи, з яким двигуном… Те, що зараз відбувається в Україні, – це феномен. Нам не потрібно вигадувати велосипед. Потрібно лише налагодити правильний бізнес, як-от у Європі, використавши цивілізовані сучасні підходи, і на цьому заробляти», – звернувся Станіслав Бучацький до присутніх.
Він спрогнозував, що кількість імпорту та продажів автомобілів із пробігом з-за кордону цього року буде найвищою.

«Ми бачимо тенденцію до скорочення кількості нових автомобілів. Розуміємо, що за певний проміжок часу автомобілі можуть подорожчати. Але чи спаде імпорт? Напевно ні, тому що попит в Україні на вживані автомобілі величезний. Можливо, бізнес переорієнтується і буде купувати дешевші автомобілі або намагатиметься працювати в іншому форматі», – прокоментував експерт.

МАЙБУТНЄ АВТОМОБІЛЬНОГО РИНКУ – ОНЛАЙН

Зарубіжним досвідом поділився операційний директор чеського сервісу Carvago (купівля авто онлайн «під ключ») Ян Кранат, який уже 23 роки працює в автомобільному бізнесі.

Основами своєї справи він назвав високу технологічність, вдало налаштовану логістику та організований продаж автомобілів в окремих країнах.

«На сьогодні ми маємо представництва і компанії з продажів у Польщі, Словаччині та Чехії. Через два тижні запускаємо представництва в Німеччині та Австрії. І на початку грудня будемо виходити на ринок Італії. Наступного року готуємося до виходу, зокрема, на український, іспанський та швейцарський ринки. Наша стратегічна мета – продавати в цих країнах дві тисячі автомобілів щомісяця. Наші послуги можуть бути цікавими місцевому покупцеві», – оцінив Ян Кранат.
На його думку, український ринок цікавий з огляду на потенціал і розташування.

«Ми віримо, що за продажами авто онлайн – майбутнє. Сьогодні онлайн уже продають техніку, нерухомість, продукти харчування та інше. Виробники автомобілів також рухатимуться в цьому напрямку. Той період, коли клієнт приходив до дилера, аби оглянути авто, відходить у минуле, – запевнив Ян Кранат. – На наших майданчиках нараховується 700 тисяч автомобілів. Їх пропонують близько 20 тисяч дилерів. Ми беремо авто в дилерських компаній, розташованих у Європі (85% – у Німеччині). На купівлю кожного автомобіля оформлюємо з дилером договір купівлі-продажу і стаємо власниками машин на два-три тижні, до моменту передачі авто кінцевому клієнту».

У компанії надають перевагу надійним автівкам, які можна успішно продати на локальних ринках. Клієнт не купує кота в мішку, адже наперед отримує детальну характеристику авто, зокрема 50 фотографій транспортного засобу. На основі цих даних він і приймає зважене рішення.

Ян Кранат акцентував: автомобіль проходить необхідний технічний огляд, його реєструють, страхують і тільки тоді відправляють клієнту.
ЯК ВИВЕСТИ З ТІНІ РОЗМИТНЕННЯ АВТО

Як оптимізувати розмитнення автомобілів у нашій державі, розповіла виконавчий директор WEST AUTO HUB Юлія Риковська.

«Наразі змін немає, але ми розуміємо: якщо не будемо піднімати це питання, митну вартість не вдасться вивести з тіні», – переконана вона.

Рішення проблеми є – потрібно забрати людський фактор і провадити визначення митної вартості виключено комп’ютерними методами.

«Це реально. Така практика є за кордоном. Нам не потрібно нічого вигадувати, ми можемо просто перейняти цей досвід», – відзначила Юлія Риковська та додала, що, згідно з митним законодавством, процес розмитнення має забирати до чотирьох годин, у випадку якщо не потрібно додаткових перевірок, але в середньому набрати декларацію, щоб розмитнити автомобіль, можна за годину-дві.
Імпортерам автомобілів вона рекомендувала насамперед розібратися з нарахуванням митних платежів: «Математика не є простою. Маємо кілька моментів для оподаткування: мито, акциз, ПДВ. Для різних категорій автомобілів їх розраховують по-різному. Окрім того, потрібно розібратися в питанні митної вартості, аби не зайти в мінус. Варто проаналізувати ці два моменти, перш ніж починати бізнес».

ЧИ РЕАЛЬНА ЗАБОРОНА АВТО З ДВИГУНАМИ ВНУТРІШНЬОГО ЗГОРАННЯ

Міністерство інфраструктури України пропонує з 1 січня 2027 року заборонити імпорт та першу державну реєстрацію автомобілів із двигунами внутрішнього згорання. Наскільки реальна ця загроза та чи загроза це взагалі, розказав виконавчий директор Інституту досліджень авторинку Олександр Оніщук.

Частка продажів електрокарів в Україні у 2021 році порівняно з європейськими країнами залишається незначною. 87% проданих цьогоріч електромобілівв Україні становили вживані транспортні засоби.

«В Україні – найнижчий в Європі ВВП на душу населення. Це стримує розвиток електромобільності, – прокоментував Олександр Оніщук. – На відміну від України, яка хоче ввести повну заборону авто з двигунами внутрішнього згорання уже з 2030 року, Франція та Іспанія планують це робити тільки у 2040 році, і ця заборона стосуватиметься виключно продажу нових автомобілів. Передусім це пов’язано з розвитком економіки. Рівень електромобільності (скільки електрокарів купують у країні), залежить від рівня ВВП на душу населення, і чим вищий рівень ВВП, тим більше електромобілів купують громадяни країн».
Експерт впевнений: Україна не може дозволити собі з 1 січня 2027 року ввести заборону авто з двигунами внутрішнього згорання, адже економіка держави не в змозі забезпечити виконання цієї норми. Тож така заборона виглядає нереалістично.

ЛІЗИНГ ЧИ КРЕДИТ?

Початківцям на автомобільному ринку директор відомої в Україні лізингової компанії MyAuto Олексій Ржанов порадив передусім триматися в тренді.

«Я рекомендував би звернути увагу на те, як авто з пробігом пропонують споживачу. Ми бачимо тенденцію, що все більше автомобілів пропонують на онлайн-майданчиках, дошках оголошень або в застосунках. І це тенденція майбутнього. У будь-якому випадку нові авто пропонуватимуть у місцях, визначених імпортерами, а вживані машини будуть пропонувати на онлайн-майданчиках. І я впевнений, що послуги, які надають поруч із продажами авто, теж пропонуватимуть онлайн», – розказав він.
Порівнюючи продаж авто в лізинг і в кредит, Олексій Ржанов зауважив, що клієнт почувається невпевнено, коли розуміє, що право власності на автомобіль, який він хоче придбати, належить лізинговій компанії.

«Про це нас запитують досить часто. Окрім того, лізинг завжди виглядає дорожче. Але у випадку лізингу компанія калькулює всі послуги разом і показує повну картину. У випадку кредиту банк найчастіше продає лише відсоткову ставку, а доходність може розподілити між кількома інструментами: частково віднести до одного страхування, частково – до другого. Лізинговій компанії, на мій погляд, немає сенсу продавати відсоткову ставку, компанія продає щомісячний платіж. Завдання лізингової компанії – зробити продукт максимально зручним. Ми його перетворюємо в дві цифри: скільки коштів людина повинна мати на руках при першому внеску і щомісячний платіж», – пояснив директор MyAuto.
Серед зручностей купівлі автомобіля в лізинг він назвав те, що клієнту не потрібно самостійно обирати складові послуги – про все дбає лізингова компанія.

Найчастіше клієнти MyAuto обирають транспортні засоби 2010-2012 років випуску, переважно європейських марок. У середньому повністю за автомобіль розраховуються протягом трьох років.

Завершуючи конференцію, організатори запевнили, що такі заходи в Луцьку обов’язково стануть регулярними: не дарма обласний центр Волині – в лідерах за кількістю ввезених автомобілів в Україну.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 30 Жовтня 2021 12:24
Краще дерева садили б,а то задимлять повітря
бляхар Показати IP 30 Жовтня 2021 15:27
i цiни на мотлох на авторинку космiчнi.
Знаючий Показати IP 30 Жовтня 2021 21:56
Автобізгес в Україні - це ніби кам'яний вік. Подяка Пороху та Васадзе, яким кожен українець платить мзду в сумі 2-5 тис. Доларів за розмитнення... В Польщі, Литві, Естонії, Грузії, Латвії розмитнення коштує 300 євро....а чому в Україні 2000-5000 баксів???
Знаючий Показати IP 30 Жовтня 2021 21:58
Якщо в Євросоюзі авто вартує 1000 євро, то в Україні - 5-6 тисяч ...4000 тисячі це розтаможка + жадність перекурів...ось і все
ххх Показати IP 31 Жовтня 2021 10:22
э написаний закон на розмитнення авто 3704.основна суть ,це вартість розмитнення 35% від ціни авто.плюс зняття всіх обмежень євро2-6. Цей закон пройшов податковий комітет. Але чомусь не виносять в зал голосувати.бо основна суть наших еліт-ви лохи платіть скільки ми скажемо.і не рипайтесь.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus