USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Без паніки, але з надзвичайним станом: волинянин розповів про карантин у Португалії

2 Квітня 2020 21:51
Волинянин Олександр Римарчук, який разом з родиною мешкає у Португалії в місті Лейрія, розповів Інформаційному агентству Волинські Новини, як країна живе в умовах карантину та як дає раду щоденним викликам.

«У центральному регіоні, де ми живемо, ситуація більш-менш стабільна. Звісно, все зачинено, окрім магазинів та аптек, – розповідає Олександр. – Ті, кому можна їздити вулицями, мають спеціальні дозволи, які треба показувати, коли зупиняє поліція».

З його слів, порівняно із сусідньою Іспанією, ситуація в Португалії не така критична. «Можливо, причина в тому, що вчасно закрили кордон з Іспанією, адже це єдиний сусід країни на суші, далі – океан, – розмірковує чоловік. – Із приблизно шести з половиною тисяч хворих померло 90. Ну і, звісно, медицина тут на дуже високому рівні».

Загалом у Португалії паніки немає. «Як тільки оголосили надзвичайний стан, то панічні настрої, звичайно, були. Зразу скажу, що надзвичайний стан у Португалії відрізняється від того, яким він міг би бути, скажімо, в Україні. Тут, звісно, теж є перелік заборон, але головна – щоб люди не збиралися великими групами та без нагальної потреби не виходили з дому, – пояснює Олександр. – За цим ретельно стежить поліція, порушників штрафують».
«Португальці не звикли до такого, то ж народ такий величавий, вони мають випити кави, почитати газету – без цього не уявляють життя, а тут такі обмеження. Тому на початках дуже обурювалися з цього приводу. Але коли ситуація почала загострюватися, люди збагнули, що введені обмежувальні заходи – не просто так, – провадить він. – Тепер вулиці міста, пляжі, парки порожні. Усі сидять вдома. І тут річ не в дисциплінованості. Просто побачили сумний досвід Італії, Іспанії і зробили висновки. Якби це почалося не з Італії, а з Португалії, то тут був би італійський сценарій. Люди ж звикли до того, що їхня країна – безпечна, що такого сценарію в ХХІ столітті просто не може бути. У багатьох це все не вкладалося в голові. Зараз ще теж є такі, але поліція їздить вулицями і в гучномовець розповідає, що треба лишатися вдома й для чого це».

У португальські магазини, якщо це маркети з великою територією, пускають по 30 осіб, у невеличкі – по двоє-троє. Ціни на товари не змінилися. «Зразу, коли почалася ця вся паніка, був великий ажіотаж, за два дні розібрали туалетний папір, макарони, дезінфектори, консерви, м’ясо, – перелічує чоловік. – Але зараз дефіциту немає. У кожному магазині після кожної операції дезінфікують касу».

В аптеках маски можна купити, а от дезінфектори – в дефіциті. Однак вони є на всіх підприємствах та в усіх магазинах. Тобто руки продезінфікувати можна, вийшовши до крамниці по продукти.

Олександр зазначає, що дуже важко щось довести старшим людям, які звикли до безпечного життя, то часто вони нехтують правилами й таки ходять вулицями. А от молодь до ситуації поставилася більш відповідально.
Храми у Португалії – і православні, і католицькі – зачинені вже третій тиждень, богослужіння відбуваються онлайн.

Навчання у школах також в онлайн-режимі. «Моя донька навчається в другому класі, то всі завдання їй надіслали й вона виконує їх удома, а назад відправляти не потрібно, – каже Олександр. – Ну, в другому класі якогось надзвичайного навантаження немає. А учні старших класів мають прямі трансляції уроків у YouTube чи по телевізору. За кожним класом закріплено певні години».

ЧИТАЙТЕ ЩЕ: КІЛОГРАМ М’ЯСА КОШТУЄ, ЯК В УКРАЇНІ – ВОЛИНЯНИН ПРО ЖИТТЯ В ПОРТУГАЛІЇ

Великі підприємства країни також пішли на карантин. Але працівникам обіцяють виплатити мінімальні зарплати, незважаючи на простій. «Самозайнятим працівникам, тобто не підприємцям, а, наприклад, тим, хто надає клінінгові послуги (тут це називається recibo verde – «зелена квитанція») і виписує свої квитанції, трохи складніше, тому що кожен може розраховувати на те, які податки платив у цей період, – пояснює чоловік. – Але, як свідчить практика, вони не пропадуть, бо хоч і платили мінімальні податки, та копійку за душею мають».

На думку Олександра, великих збитків зазнають туристичний бізнес та сфера послуг, адже Португалія – одна з найбільш туристичних країн. А відтак постраждає і державний бюджет. «Людям, які були зайняті у сфері обслуговування – готельний та ресторанний бізнес, туристичні агенції – буде тяжко, адже всі розуміють, що ніякого туристичного сезону цього року не буде, – прогнозує він. – Звісно, керівництво держави працює над тим, аби якось це все врегулювати».

Карантин у Португалії поки що оголошено до 13 квітня, але його, найімовірніше продовжать, адже ситуація в країні, зважаючи на близьке сусідство з Іспанією, лишається тривожною.

Оксана ГОЛОВІЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus