USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.80 9.95

28 квітня: свята, події, факти. День охорони праці та Вербна неділя

28 Квітня 2024 00:00
Сьогодні відзначають Всесвітній день поріднених міст, Всесвітній день охорони праці, Всесвітній день здорового робочого середовища, Всесвітній день диско-суп, День «Поцілунок коханого або коханої», День Кубікла, День біологічного годинника, День обізнаності про волосяні грудки у шлунку в тварин, День читання великої поезії, Міжнародний день пам’яті всіх жертв праці.

У США – Національний день чорничного пирога, День штату Меріленд, в Аргентині – День бактеріолога та клінічного лаборанта, у Колумбії – День бактеріолога, в Японії – День відновлення суверенітету, на Барбадосі – День національних героїв, в Афганістані – День перемоги афганського народу в джихаді, в Індії – День юристів, в Італії – Національний день Сардинії, у Канаді – Національний день жалоби.

За церковним календарем сьогодні Вербна неділя. У церковному календарі свято називається Вхід Господній у Єрусалим. Вважається, що за день до цього — у Лазареву суботу — Ісус Христос воскресив у Віфанії Лазаря. Завдяки очевидцям про диво швидко стало відомо по усій країні. Тому, коли Ісус Христос завітав до Єрусалима, люди сердечно його вітали, співали пісні та кидали під ноги пальмове гілля і квіти.

Іменини святкують Віталій, Ганна, Кирило та Максим.

28 квітня народилися перший король Англії Едуард IV з династії Йорків, німецький фізик та хімік, що побудував у Силезії перший буряково-цукровий завод і першим описав рецепти приготування із цукрового буряку спирту та оцту Франц Карл Ахард, британський астроном, один із засновників Лондонського королівського астрономічного товариства Франсис Бейлі, п’ятий президент США Джеймс Монро, український художник і педагог, автор відомого полотна «В'їзд Богдана Хмельницького в Київ» Микола Івасюк, видатний український математик, творець геометрії чисел Георгій Вороний, французький художник-неоімпресіоніст, один з теоретиків символізму в мистецтві Еміль Бернар, український художник-монументаліст, майстер релігійного та світського малярства, портретист, пейзажист, ілюстратор Модест Сосенко, норвезький прозаїк і драматург, один з найбільших письменників XX століття Юхан Борген, австрійський і американський логік та математик Курт Гедель, німецький бізнесмен, який врятував 1100 євреїв з табору Аушвіц під час Другої світової війни, Оскар Шиндлер, італійський бізнесмен, розробник автомобілів «Ламборґіні» Ламборґіні Ферручіо, англійський письменник, автор детективів Алістер Маклін, іракський політичний діяч, президент Іраку (з 1979 р.) Саддам Хусейн, іспанська кіноакторка Пенелопа Крус, американська акторка Джессіка Альба, американський актор Тейлор Фрей, басистка гурту Måneskin, авторка пісень Вікторія де Анджеліс.

Події

1220 – закладено перші камені до фундаменту кафедрального собору в Солсбері – одного з найдавніших і найгарніших в Королівстві Англія.

1512 – у битві під Вишнівцем (Лопушним) об'єднане польсько-литовське військо великого гетьмана литовського Костянтина Острозького розгромило загони кримських татар.

1563 – першодрукарі Іван Федоров та Петро Мстиславець розпочали друк першої книги.

1621 – українські православні священники написали «Протестацію», в якій обґрунтували правомірність відновлення православної ієрархії.

1635 – укладено воєнний союз між Францією і Швецією.

1686 – опубліковано перший том фундаментальної праці Ісаака Ньютона «Принципи».

1709 – шведські війська Карла XII та українського гетьмана Івана Мазепи рушили на облогу Полтави.

1784 – винахідники Лонуа та Б'єнвеню у Франції продемонстрували першу офіційно визнану рухому модель гелікоптера.

1788 – Меріленд став сьомим штатом США.

1796 – Сардинське Королівство підписало з Францією перемир'я.

1814 – Наполеон вирушив у заслання на острів Ельба.

1817 – США і Велика Британія уклали договір про обмеження чисельності військового флоту на Великих Озерах.

1908 – засновано Всесвітню асоціацію есперанто (UEA).

1910 – у ніч з 27 на 28 квітня Клод Грехем-Уайт здійснив перший у Великій Британії зареєстрований нічний політ на аероплані.

1914 – у США запатентовано повітряний кондиціонер.

1918 – командування півмільйонного угрупування австро-німецьких військ, що зайняло Україну, припинило засідання Української Центральної Ради, яка саме обговорювала проєкт конституції УНР.

1919 – Паризька мирна конференція ухвалила Статут Ліги Націй.

1919 – У Рівному отаман Оскілко здійснив спробу перевороту проти Директорії УНР та заарештував її соціалістичний уряд на чолі з Борисом Мартосом.

1923 – у Лондоні відкрили стадіон «Вемблі».

1932 – оголошено про відкриття вакцини проти жовтої гарячки.

1943 – у Львові німецька влада оголосила про створення дивізії зброї СС «Галичина».

1945 – американські війська без бою взяли Аугсбург.

1947 – польська комуністична влада розпочала операцію «Вісла» з виселення українців Лемківщини, Надсяння, Підляшшя і Холмщини в Західну Польщу.

1948 – арабські війська взяли Яффу (Ізраїль).

1952 – підписанням мирного договору з Японією завершилася повоєнна окупація країни.

1955 – розпочалося будівництво космодрому Байконур.

1956 – Верховна Рада СРСР зняла з депортованих народів статус спецпоселенців.

1957 – засновано Всесвітню федерацію міст-побратимів.

1965 – американські десантники за підтримки морської піхоти захопили Домініканську республіку.

1967 – американського боксера Кассіуса Клея (майбутній Мухамед Алі) позбавили прав брати участь у поєдинках у зв'язку з його відмовою служити в армії США.

1969 – Шарль де Голль пішов у відставку з посади президента Франції після того, як на референдумі не пройшло його питання про конституційну реформу.

1987 – у США вперше у світі випустили компакт-диск.

1994 – співробітника ЦРУ Олдріч Еймс за шпигунство на користь СРСР і Росії засуджено до пожиттєвого ув'язнення без права на помилування.

1996 – американець Тед Мартін встановив світовий рекорд, закинувши поспіль 5221 штрафний баскетбольний кидок.

1999 – Конгрес США схвалив завдання авіаударів по Югославії.

2000 – Туреччина, Азербайджан і Грузія уклали договір про будівництво нафтопроводу Баку-Джейхан для транспортування каспійської нафти в обхід Росії.

2001 – політ першого космічного туриста Денніса Тіто.

2022 – Палата представників США схвалила закон про лендліз для України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus