USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.00

Посадовця земкадастру Волині виправдали у справі щодо інвентаризації землі ДП «Перемога»

19 Січня 2024 21:57
Не змогли довести службової недбалості керівника ДЗК Волині. Справа стосується інвентаризації земель в селі Баківці, внаслідок якої землі з державної власності перейшли у комунальну. Тоді взялися за посадовців держкомзему. Мовляв, то через них землі державного підприємства «Перемога» перейшли в Баківцівську сільраду. Розслідували, робили експертизи тощо.

В результаті суд виправдав посадовця, а от ці баталії – в рахунок держави, йдеться у сюжеті ТРК «Аверс».

Понад 900 гектарами землі в селі Баківці, відповідно до державного акту, користується держпідприємство «Перемога». Але є одне але: оригінал цього документа наче канув в воду. Як з’ясувалось в суді, цей акт виданий ДП «Перемога» 25 березня 1994 року, хоча засноване це підприємство на кілька місяців пізніше.

Своєю чергою, у 2019 році Баківцівська сільрада замовляє у Волинської регіональної філії ДП «Центр ДЗК» інвентаризацію земель. Внаслідок цієї інвентаризації п’ятнадцять земельних ділянок, які були в постійному користувані ДП «ДГ «Перемога», вибули з державної власності і перейшли до комунальної власності Баківцівської сільради.

Правоохоронці вважали: вибули безпідставно. А вина за це лягла на плечі директора Волинської регіональної філії держкомзему Олександра Семенюка. Мовляв, все через неналежне виконання ним своїх службових обов`язків, бо поставив свій підпис на відповідній технічній документації. Тобто, за версією сторони обвинувачення, якби посадовець не погодив цієї документації, то би і ділянки не змінили своєї форми власності з державної в комунальну. Проте Луцький міськрайонний суд не знайшов в діях посадовця якихось порушень.

«Тобто в даному випадку обвинувачений не може нести відповідальність за неналежне виконання своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, оскільки він безпосередньо виготовленням технічної документації не займався, а лише своїм підписом, як директор установи, її засвідчив. При цьому обов`язки, які б передбачали вчинення дій, наведених в обвинувальному акті, зокрема перевірки такої документації, на нього фактично не покладалися», – йшлося у вироку.

На лаві підсудних тоді опинився керівник держкомзему. Його судили, витратили чимало коштів на різні експертизи. Однак Луцьким міськрайонним судом він був таки виправданий. На цьому ця історія не завершилася. Керівника потягнули до апеляційного суду. Днями мало б відбутися засідання, однак його відклали до березня через неявку захисника.

Заодно за низку проведених експертиз в ході досудового розслідування державі виставили рахунок у понад 60 тисяч гривень. До слова, поки судили посадовця за підписи, тим часом, за рішенням інших судів, ці земельні ділянки таки зареєстрували за ДП «ДГ «Перемога». Староста Баківцівської сільради Руслана Пастерук, досі не розуміє, як це вдалося зробити, зважаючи на факт відсутності оригіналу земельного акту на ці ділянки

«Коли я йду, щоб мені передали у власність, мені що треба? Мені треба цей документ, який нотаріус описує, державний реєстратор. А його немає. Як вони могли за собою зареєструвати? Ця земля повинна була б бути передана на сьогоднішній день уже Боратинській сільській раді», – зазначила староста Баківцівської сільської ради Руслана Пастерук.

Руслана Пастерук додає: за понад 30 років роботи сільським головою вона жодного разу не бачила оригіналу земельного акту ДП «Перемога». З її слів, ці землі під прикриттям держпідприємства обробляються кимось іншим.

«Це дослідне господарство «Перемога», яке і податків не платить, і зарплати людям не платить. Там знову земля засівається незрозуміло ким і незрозуміло ким збирається», – стверджує староста Баківцівської сільської ради.

До слова, саме держпідприємство «Перемога» не вилазить зі скандалів і судових справ. Журналісти вже розповідали про кримінальні провадження, які стосуються того, як колишнє керівництво назамовляло неіснуючих послуг у приватних фірм на чотири мільйони гривень. А пізніше львів’янина Михайла Лавейкіна, з яким і пов’язують ці фірми, призначили керувати держпідприємством. І ось вийшов такий собі каламбур.

Відповідно до Clarity директор – Лавейкін. А в реєстрах безлічі судових справ є одна про відмивання коштів, де потерпілим є дослідне господарство, а обвинуваченим його керівник. До слова, за рішенням Касаційного суду цю справу з розгляду Луцького міськрайонного суду забрали в квітні минулого року та передали до Личаківського районного суду у місті Львові.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Were Показати IP 19 Січня 2024 22:53
Боратинські ака Москвич і шобла - ненажери космічного масштабу
Анонім Показати IP 20 Січня 2024 07:01
бабло завжди перемагає зло
Знаю Показати IP 20 Січня 2024 17:20
Саша рядовий виконавець 3 порядку за що його було судити що сказали те зробив.
Пупкін Показати IP 20 Січня 2024 20:08
Судді заробили пару гривень, війна, з грошима важко, тож кожна копійка потрібна

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus