USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Потепління на кожен додатковий градус зменшує водні ресурси Землі: до чого це може призвести

17 Січня 2024 00:16
Через кліматичну кризу за останні 40 років сніговий покрив у більшості частин Північної півкулі значно скоротився. Вчені кажуть, що тенденція до зменшення водних ресурсів несе небезпеку для мільйонів людей.

Про це йдеться у дослідженні науковців Дартмутського коледжу, опублікованому в журналі Nature, пише УП. Життя з посиланням на CNN.

Вчені зазначають, що через глобальне потепління райони на південному заході та північному сході США, а також у Центральній і Східній Європі отримували в кілька разів менше снігу, ніж раніше. За їхніми підрахунками, йдеться про 10-20% за десятиліття.

«Цілком очевидно, що зміна клімату негативно впливає на сніг і воду. І кожен додатковий градус потепління буде забирати все більшу і більшу частину ресурсів снігової води», – сказав автор дослідження Олександр Готліб.

Читати ще: Українські вчені виявили причину локального танення льодовиків в Антарктиці

Дослідники виявили, що втрата снігового покриву прискорюється, коли середня температура взимку підіймається вище за -8°C. На танення снігу також впливає й помірне підвищення температури.

Через зміну клімату виникне чимало проблем у густонаселених районах, що залежать від снігу, який використовують як джерело питної води. А ще через нестачу снігу водні басейни багатьох озер та річок вже зараз мають нижчий рівень за норму.

Читати ще: Пінгвіни в небезпеці: кислотність вод Антарктики подвоїться до 2100 року

Сніг також допомагає запобігти лісовим пожежам або може зменшити їх інтенсивність. На відміну від дощу, який швидко стікає, сніг тане повільно та може забезпечити тривале виділення води в ґрунт.

Від зменшення кількості снігу постраждає й бізнес – зимовий відпочинок вже у близькому майбутньому може стати недоступним. У деяких місцях температура наближається до таких показників, за яких неможливо буде підтримувати діяльність курортів навіть зі штучним снігом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus