USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Танення льодовиків в Арктиці може викликати нові пандемії на планеті, – вчені

22 Жовтня 2022 00:56
Наступна пандемія може прийти з Арктики. Глобальне потепління може вивільнити віруси, які заморожені в льодовиках Арктики.

Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в журнал The Royal Society, передає УНІАН.

Відзначається, що вчені вивчили грунт та осадові породи озера Хейзен, яке є найбільшим озером на півночі за Полярним колом. Дослідники за допомогою секвенування виявлених ДНК і РНК намагалися ідентифікувати віруси, які там є.

«Через потік води від танучих льодовиків ризик зростає. Це пов’язано зі зміною клімату. Арктика може стати благодатним грунтом для нових пандемій», – йдеться в дослідженні.

Більш ранні дослідження показали, що в результаті танення льодовиків можуть виділятися різні патогени, паразити та віруси, які можуть виявитися серед тварин та людей, що в свою чергу призведе до нових пандемій.

Танення льодовиків і загроза для людства – що відомо

Вчені з Китайської академії наук з’ясували, як на світ може вплинути глобальне потепління. Виявилося, це принесе не тільки кліматичні зміни, але і низку інших більш серйозних проблем. У льодовиках, які вже почали танути, вчені виявили близько тисячі невідомих бактерій, вони можуть викликати нові хвороби і навіть епідемії.

В результаті виникла ідея «заморозити» Північний і Південний полюси розпиленням діоксиду сірки, щоб зупинити танення льодовиків. Однак план досить суперечливий, адже розпорошення діоксиду сірки спричинить викид мільйонів тонн вуглекислого газу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus