USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

«Поцілувала, обняла і заснула навіки»: від чого померла півторарічна Юліана з Волині, у смерті якої звинувачують лікарів

18 Травня 2021 08:58
П’ятниця 14 травня стала чорною сторінкою у житті сім’ї Курилюків – багатодітні батьки втратили півторарічну донечку Юліанію. Мама дівчинки Катерина переконана: біди не трапилося б, якби не халатність лікарів. Своєю чергою, медики запевняють, що не винні. На чиєму ж боці правда?

Чому трапилося невиправне, чи справді у цьому винні лікарі й від чого померла дівчинка – у непростій ситуації намагалась розібратися та вислухати всі сторони конфлікту журналістка Інформаційного агенства Волинські Новини.

Багатодітна мама із села Глухи Ковельського (колишнього Старовижівського) району Катерина Курилюк почорніла від горя. Лише три дні тому жінка поховала півторарічну донечку. Сьогодні мати разом із двома іншими дітьми перебуває на стаціонарному лікуванні у Старовижівській центральній районній лікарні – медичній установі, лікарі якої, на її думку, загубили життя Юліанки.
На голові в Катерини – чорна жалобна хустина, а очі – червоні від сліз та розпачу

Вона переконана: якби сімейна лікарка Наталія Карпенко, з якою уклали декларацію, не відмовилась оглянути дитя, хай якщо не посеред ночі, то зранку, біди можна було б уникнути. Окрім того, жінка звинувачує у смерті своєї кровиночки чергову медсестру приймального відділення, яка, на її думку, неналежно зреагувала на ситуацію і не викликала педіатра та рентгенолога.

«Ще у понеділок, 10 травня, в Юліани піднялась температура до 37°C. Ми викликали сільську фельдшерку, яка оглянула дитину, обстежила її горлечко – того дня у доньки й справді ліз зубчик. Аби полегшити стан малечі, нам призначили жарознижувальний препарат «Нурофен». Наступного дня дитина почувалася нормально, щоправда, температура трималася у межах 37,2°C. У вівторок ввечері температура тіла піднялася до 40°C», – розповідає багатодітна мама.
Після цього, зі слів жінки, 11 травня вона одразу зателефонувала до місцевої фельдшерки, яка близько 22 години зробила дівчинці жарознижувальну ін’єкцію.

«Мамочко, а я що, маю цілодобово працювати?»

Тож, враховуючи всі обставини, до першої години ночі лікарка перебувала разом з маленькою пацієнткою, оскільки температура не спадала.

Зауваживши, що покращення немає, лікарка порадила мамі негайно збирати речі і їхати в лікарню.
«Я зібрала речі Юліани і тримісячної молодшої доньки, чоловік знайшов машину й ми поїхали, а медичка пішла додому. Швидку допомогу викликати не стали – вирішили, що власним транспортом буде швидше. У той же час, біля третьої години ночі, не помітивши покращення у дитини, я зателефонувала сімейній лікарці Наталії Карпенко, із якою у нас укладена декларація. Їй розповіла, що сільська фельдшерка зробила Юліані ін’єкцію, але температура не спадає, і я не знаю, що робити», – плаче Катерина Курилюк.

Натомість, зі слів жінки, у слухавці вона почула різке: «Мамочко, а я що, маю цілодобово працювати?»

Сімейна лікарка Наталія Карпенко порадила молодій мамі викликати швидку і їхати на приймальне відділення для подальшої госпіталізації дитини. Після цього поклала слухавку, запевняє волинянка.
«Приїхали ми у приймальне – світло в кабінетах світиться, а нікого нема. Чоловік тримає дитятко на руках, а воно – горить. Я не придумала нічого кращого, ніж зателефонувати на 103 й повідомити швидку, що ми вже чекаємо у приймальному відділені з хворою дитиною. За дві хвилини прийшла чергова медсестра. Вона взяла ручку і папірець, аби нас оформити в лікарню. Я їй намагалась пояснити, що у мене дитина горить, і попросила, аби вона відклала ручку й викликала педіатра. Із реанімації до нас спустився анестезіолог. Він зазирнув дитині у горло, не послухавши її. Тоді сказав медсестрі, аби викликала педіатра, бо, мовляв, він – не дитячий лікар», – каже Катерина.
«Ми люди небідні, у нас є гроші»

Жінка зауважила, що тієї ночі, аби збити температуру, на приймальному відділенні Юліані «щось вкололи» і сказали чекати, поки спаде температура, а тоді, зранку, як відкриється поліклініка, зробити всі аналізи.

«Тобто з 4:00 і до 9:00 я мала чекати, коли прийдуть всі лікарі? Тим паче, хто живе у Старій Вижівці, той знає, що о 9 годині в поліклініці прийому ще нема, бо лікарі п’ють каву та чай. Я пішла у машину, бо в приміщенні лікарні було холодно, до мене не приходив ніхто», – обурюється зломлена горем мама.
Жінка каже, що близько 30 хвилин вони з чоловіком та тримісячним немовлям сиділи в авто й вирішували, що робити далі.

«У мене немає зв’язків, щоб можна було моментально всіх підняти на ноги і все вирішити. За той час, поки чекали, температура впала. Куди їхати? Що робити далі? Подумалось, що на Ковель (у лікарню, – ВН) нас не візьмуть, бо потрібне направлення. Ми готові були їхати й на Луцьк, байдуже, куди – ми люди небідні, у нас є гроші. Але направлення не було, а сімейна лікарка слухавки від нас не піднімала, тому ми вирішили їхати до фельдшерки у село Дубечне, що за 12 кілометрів від Старої Вижівки, де мешкає моя мама. Там нова хороша амбулаторія, там нам зробили всі аналізи. Загальний аналіз крові не показав жодних тривожних симптомів – усі показники були в нормі», – продовжує розповідь Катерина.

З її слів, у амбулаторії в Дубечному (на фото, – ВН) Юліану оглянула лікарка і сказала, що то у неї ріжуться зуби й дещо подразнене горло. Порадила батькам перестрахуватися і зробити знімок легень дитини, утім зізналася, що не має права давати направлення, бо ж декларацію укладено з іншою лікаркою.
Як лікування дівчинці призначили «Амброксол» та інгаляції з допомогою юлайзера.

Під вечір у четвер, 13 травня, в дитини розпочалася блювота. Знову ж таки, за порадою сільської фельдшерки, а не сімейної лікарки, дівчинці поміряли ацетон – він зашкалював.

«Моя доня горіла на очах, а лікарка вдала, що ні мене, ні моїх дітей не існує»

Багатодітна мама запевняє, що і 13 травня протягом всього дня намагалась додзвонитися до сімейної лікарки, але марно.

«Думаю, вона мене заблокувала, бо навіть гудок не йшов. Дзвонила їй і коли моя дитинка вже померла – це трапилося 14 травня. Попри те, що я з двома іншими дітьми перебуваю у цій же лікарні, сімейна лікарка жодного разу не вийшла на зв’язок, не поспілкувалася з нами. Востаннє я її чула 12 травня. Потім вона вдала, що ні мене, ні моїх дітей не існує. Моя дитина горіла на очах. Я звинувачую сімейного лікаря за те, що вона не з’явилась оглянути мою дитину з власної волі. Вона навіть не захотіла, щоб ми її забрали і привезли сюди (у лікарню, – ВН), як тую принцесу. Окрім того, я звинувачую ту чергову медсестру, яка, коли ми поступали у стаціонар, не викликала педіатра і того, хто зробив би рентген. Я переконана, що Юліанію можна було врятувати за умови нормального і вчасного ставлення лікарів», – ридає жінка.

«Моя донечка жива, поки я її не відпущу»

Крізь ридання, яке Катерина не може стримати навіть перед об’єктивом відеокамери, вона показує відео на мобільному телефоні, де маленька і жвава Юліана сміється та грається у піску. Ці коротенькі відеокадри – останні, зроблені за життя доні. Вони збережені у пам’яті не лише мобільного телефону, ці спогади викарбувані у зболеному серці матері.

«Донечка для мене досі жива, поки я її не відпущу. Вона померла, я знаю. Але її смерть не буде даремною. Можливо, хоча би після такої трагедії лікарі почнуть ставитися до людей по-людськи. Не подобається робота – хай їдуть звідси і не калічать та не вбивають наших дітей. Їм же держава платить за кожну дитиночку. Але за що? За те, що я свою доньку в холодну землю закопала?» – захлинається від сліз мати.
«Прокинулася, попила водички, поцілувала мене, обняла і заснула. І все, більше я її живою не бачила»

Той страшний день, коли знайшов у ліжечку свою кровиночку вже холодною, тато Юліанії Володимир Курилюк не забуде ніколи.

«Того дня, 14 травня, близько 4:45 я прокинувся і пішов подивитися, як там Юліана. Вона спала у своєму ліжечку. Як виявилось, назавжди. Її чоло вже було холодним, а ніжки вже не згиналися. Вона померла уві сні. А спати ми лягли близько першої ночі», – витирає сльози батько.
«О 2:30 Юліаночка ще прокинулася, попила водички, поцілувала мене, обняла і заснула. І все, більше я її живою не бачила», – заламує руки мати.

Медсестра відлучилась, бо запускала аналізатор?

Натомість директор КП «Старовижівська багатопрофільна лікарня» Тетяна Свіржевська запевняє, що поки чергова медсестра у приймальному відділенні відійшла, аби запустити аналізатор для подальшого забору аналізів, батьки дівчинки сіли в авто та поїхали геть. Окрім того, лікарка переконує, що для медиків установи зробити знімок чи провести аналізи навіть в нічний час чи у вихідний – не проблема.
«12 травня близько четвертої години ранку батьки привезли дитину власним транспортом до приймального відділення лікарні. У дівчинки була висока температура. Дитину оглянув черговий лікар і сказав, що потрібно лягати в лікарню. Мама від госпіталізації відмовилася, мотивуючи це тим, що у неї є тримісячна дитина, яка перебуває на грудному вигодовуванні. Жінці запропонували лягати в лікарню з двома дітьми, але вона не захотіла. Тоді у лікарні зробили дитині жарознижувальну ін’єкцію і мама сказала, що якщо температура буде падати, то поїде додому і в стаціонар лягати не буде. Взяла дівчинку на руки і пішла в машину. В той час медсестра увімкнула аналізатор, щоб зробити маленькій аналіз крові, а коли вийшла покликати маму, ні її, ні авто вже не було. А вже на ранок медсестра повідомила сімейну лікарку про те, що є такий випадок і є така дитина», – розповідає очільниця лікарні.

Каже, що те, що вночі у лікарні не роблять аналізів, як заявляє мама Юліани, – неправда.
«Для нас зробити знімок чи аналізи в нічний час чи навіть у вихідний – не проблема. Я і маму розумію, бо ситуація складна – найменшій дитині три місяці… І якби вона знала, що так все закінчиться, однозначно лягла би на лікування. Але сталося так, як сталося. Я дуже співчуваю батькам дівчинки, бо втрата дитини – це велике горе. Але медики зробили те, що й мали зробити – запропонували госпіталізацію, бо стараємось у таких випадках хоча б добу чи дві спостерігати», – висловила власну позицію Тетяна Свіржевська.
«Звідки ж вона, сердешна, могла знати, що таке станеться?» – медсестра

Про те, що ж все-таки відбулося тієї ночі, зі слів колеги розповіла головна медична сестра Комунального некомерційного підприємства «Старовижівська центральна районна лікарня» Оксана Цехош.

«Як розповіла мені медсестра, яка чергувала у ніч з вівторка на середу, черговий лікар і слухав дитину фонендоскопом, і дивився горло, вушка. На приймальному взялися оформляти історію, але мама була категорично проти того, аби лягати у стаціонар. Галина Іванівна (чергова медсестра, – ВН) пішла в поліклініку, щоб завести аналізатор і зробити загальний аналіз крові. Це зайняло до 5 хвилин, а коли повернулася, ні мами, ні машини не було. Тобто аналізи до ранку були б готові, і уже, виходячи з результатів, ми викликали б ургентного рентген-оператора. У нас є й педіатр. Якби треба було – викликали б і його уночі. Але це вже за результатами аналізів робить черговий лікар. До ранку вже знали б і діагноз. Тільки якби мама не пішла. Тяжко їй зараз. Сім’я багатодітна, треба і немовля глядіти, і дитя хворе. Звідки ж вона, сердешна, могла знати що таке станеться?» – каже медсестра.
Медичну документацію вилучили, а сімейну лікарку від роботи не відсторонювали

Ситуацію прокоментувала й директорка КНП «Старовижівський ЦПМД» Наталія Капітула.

Каже, що сімейна лікарка Наталія Карпенко, з якою уклала декларацію сім’я Курилюків (із фахівчинею укладено договір на обслуговування всіх трьох діток), близько третьої години ночі 12 травня отримала дзвінок від мами Катерини, яка повідомила, що у її дитини висока температура.

«Ця лікарка порадила їй звернутися на приймальне відділення, де безпосередньо й мали надати необхідну медичну допомогу. За умовами роботи сімейної медицини, сімейні лікарі, педіатри, терапевти, не надають ургентної допомоги, тим паче, вночі. Звичайно, в позаробочий час вони або беруть, або не беруть телефон – за власним бажанням. Слухавку лікар взяла. У таких випадках дистанційно лікування не призначають, тому очевидно, що лікарка порадила викликати швидку і поїхати в лікарню», – інформує Наталія Капітула.
На запитання, чому ж сімейна лікарка не брала слухавку, коли телефонувала мама померлої Юліани Курилюк, медичка відповіла, що не може цього коментувати, адже на 100% не знає, брала чи ні.

Натомість керівниця Старовижівського ЦПМД повідомила, що оскільки нині тривають слідчі дії, то й всю медичну документацію маленької пацієнтки вилучили.

З її слів, сімейну лікарку Наталію Карпенко від виконання обов’язків не відсторонювали, бо, на думку керівниці медичної установи, жодних порушень вона не вчинила.

За фактом смерті дитини відкрили два кримінальні провадження.
Як повідомила інспекторка сектору моніторингу Ковельського районного управління поліції ГУНП у Волинській області Еліна Багінська, відомості внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 2 статті 115 п. 2 ККУ «Умисне вбивство». А також за заявою матері відкрили кримінальне провадження за частиною 2 ст. 140 ККУ «Неналежне виконання професійних обов’язків медичним працівником». Наразі триває досудове розслідування, призначено судово-медичну експертизу для встановлення причин смерті дитини.
Так, у лікарському свідоцтві про смерть Юліанії Курилюк, затвердженому Ратнівським мійжрайонним відділенням Волинського обласного бюро судмедексепертизи, вказали діагноз, визначений після розтину: «Легенево-серцева недостатність. Двостороння дольова пневмонія».
Водночас сімейна лікарка Наталія Карпенко, яку, власне, й звинувачує у смерті доньки сімейство Курилюків, від коментарів відмовляється та каже, що судитиметься із батьками дівчинки за наклеп.
Вікторія СЕМЕНЮК

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 63
Вет Показати IP 18 Травня 2021 09:32
Захворів на ковід , сімейний лікар за тиждень ні разу не підняла трубку і не передзвонила, порадили приватного, і дякувати Богу все пройшло добре. Дякую вАМ пані Супрун за реформу.
5 до Вет Показати IP 18 Травня 2021 10:35
За 2 роки намагалася потрапити до лікаря один раз. У п"ятницю мені сказали,що до мого сімейного лікаря є ще одне вільне місце на вечір середи. Логічне запитання - скільки разів я могла б померти за цей час? Пішла до приватного. А сімейний лікар і далі отримує за мене гроші.
Анонім до 5 Показати IP 18 Травня 2021 13:11
так коли підписуєш декларацію з іншим лікарем то попередня заключена декларація автоматом скасовується.
Внук до Анонім Показати IP 18 Травня 2021 18:55
Декларації підписують із державними лікарями тільки, до приватного несуть шекелі.
lutsk до Внук Показати IP 19 Травня 2021 14:22
Ви не компетентні у цьому питанні .Маю підписану декларацію з приватним лікарем -консультаціі безкоштовні,є перелік аналізів та ін.,що оплачує держава
Мда Показати IP 18 Травня 2021 09:36
Пам'ятаю як на початку цієї сімейної медицини сімейні лікарі бігали і цілували всіх в д*пу щоб з ними підписували декларації(бо ж від цього залежатиме ЗП), а зараз вони з таким же завзяттям ігнорують всіх цих пацієнтів(не всі лікарі), та ще й судитись буде з горем вбитою матір'ю.
Батько до Мда Показати IP 18 Травня 2021 11:19
До мене додому приходили,щоб підписати декларацію А коли дитина горіла,39.5,не збивалась,сказали привести в поліклініку,на Чорновола.....
ЙО МА ЙО до Мда Показати IP 18 Травня 2021 15:46
Головне грошики вчасно платити від медрехформи і хабарі!!
Богдан Показати IP 18 Травня 2021 09:42
Історія яскраво ілюструє постіну небезпеку в якій живуть лікарі. Працюєш собі, виконуєш обов'язки, а тут бац і на рівному місці хочуть накрити мідним тазом.
ого до Богдан Показати IP 18 Травня 2021 13:12
нічого собі рівне місце. смерть дитини це рівне місце?
НІмкеня Показати IP 18 Травня 2021 09:43
1.ЗНЯТИ МІСЦЕВЕ І ОБЛАСНЕ КЕРІВНИЦТВО ТА ПРИТЯГНУТИ ДО КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ. 2. ДОВЕСТИ СПРАВУ ДО СУДУ І ПОСАДИТИ ВИННИХ ТА ПРИЧЕТНИХ ДАНА СИТУАЦІЯ Є ПОКАЗОВОЮ ДЛЯ РАЙОННИХ ВІДДІЛІВ МЕДИЦИНИ.
Богдан Сташинський Показати IP 18 Травня 2021 09:49
Медична реформа та практичні ії наслідки. Лікарі почали отримувати запредельні зарплати. А рівень діагностики та лікування - кам'яний вік ...
Анонім Показати IP 18 Травня 2021 10:15
Колись в дитячій обласній я чекала декілька годин з дитиною (була блювота і болів живіт) поки лікарі розродяться і зроблять аналіз крові, це було вдень - хотіли бабки, уявляю, яке ставлення вночі. Я навіть не уявляю, а знаю, бо лежала недавно в одному з ургентних відділень другої міської,тому вірю цій нещасній мамі, а не лікарям.
Анонім Показати IP 18 Травня 2021 10:21
А в чому винні лікарі? Мама сама відмовилась від госпіталізації!!! Елементарно на другий день можна було зробити рентген і здати аналізи! Не прийняли в Вижві є ще Ковель, Луцьк! Я розумію в батьків горе але це з їх боку халатність. "нас не прийняли і ми поїхали додому" - у Луцьку є приватні лабораторії де за ваші гроші зроблять всі аналізи!
Я до Анонім Показати IP 18 Травня 2021 10:28
Бачила інтерв'ю мами. І перше,що вона сказала - що із неї хочуть зробити дурну,бо вона відмовилася від госпіталізації. А вона НЕ ВІДМОВЛЯЛАСЯ.
Анонім до Я Показати IP 18 Травня 2021 13:13
ворон ворону око не виклює так і живем
ира до Анонім Показати IP 18 Травня 2021 17:30
я тоже хотела, чтобы ребенка забрала скорая с температурой 40,3 при ковиде подтверждённом, но они не взял, мотивируя, что это не повод, тк он не задыхается.. А через 3 часа я снова вызвала скорую, а диспетчер сказала"Но вы же первый раз отказались от госпитализации!" Вот так. Слава Богу приехали и забрали без вопросов(вторая бригад). В приёмном тоже не поняли, как это нас не взяли сразу.
Анонім до Анонім Показати IP 18 Травня 2021 10:57
ви в це вірите? Де підпис мами хоча б на якомусь документі, що їй в лікарні запропонували госпіталізацію, а вона відмовилась. Колись я вночі викликала швидку до дитини і відмовилась від госпіталізації, то я підписувала якийсь папірець,що мені вдома дав лікар про відмову.
Іван Показати IP 18 Травня 2021 10:21
Так, лікарка с....ина, це зрозуміло. Бо ж просто байдужа. Але ж батьки просто з хворим дитям каталися по амбулаторіях, хоча могли поїхати в Луцьк чи Ковель і врятували б дитя. Мама могла б лишитися в лікарні до ранку, бо ж рентген вночі не роблять,скоріше всього. І з двома дітьми в лікарню могла б лягти. Треба мам при виписці із пологового консультувати, щоб вони не робили дурниць. І хай там що, але сімейний лікар і справді не мала б консультувати так пізно. Та й щоб вона зробила?? Батьки хотіли як краще, але й їхня халатність вражає. І якщо відсторонити лікаря від роботи, то є шанси, що сотні інших місцевих дітей лишаться без допомоги. Бідна дитинка, бідні батьки, нехай їхні інші діти будуть здорові. Реформа в дії...
Я Показати IP 18 Травня 2021 10:23
Невже ці лікарі і медсестри думають,що хоч одна людина повірить їх брехні??Перелякана мама привезла дитинку у лікарню,а коли чесна і благородна медсестра запропонувала зробити аналіз крові, то мама відмовилася....і повезла дитинку у сільську амбулаторію,щоб аналіз крові зробили там. Страшно уявити,скільки людей лежить у землі через тих лікарів. Ну на дорослих вам плювати - помер та й помер. Дітей хоч пожалійте!!!!
Анонім Показати IP 18 Травня 2021 10:25
Кажуть лягати в лікарню. То лягай.
Реаліст Показати IP 18 Травня 2021 11:03
Тому батьки повинні писати відмову від госпіталізації!!!!!! Щоб потім звинувачувати себе, а не медиків.
Буде ще гірше Показати IP 18 Травня 2021 11:10
Міністра-брехуна Степанова можуть поміняти тільки на ще більшого брехуна Ляшко - явне супрунятко.
Анонім до Буде ще гірше Показати IP 18 Травня 2021 12:25
дякуємо прошенко і американську супрун за медичну рехворму
Всім до Анонім Показати IP 18 Травня 2021 13:34
Порошенко вже два роки, як не президент, а Супрун не міністр охорони здоров’я, а ви все дякуєте. До Порошенка і Супрун ситуація була краща чи Порошенко або Супнун перетворили лікарів на базарних бариг ??? ?
Мама Показати IP 18 Травня 2021 11:16
То не лікарі, то вбивці!! і реформа - вбивча! бо без направлення ніде не приймають і нічого не роблять. Люди недурні. Й сама з таким стикалась, дитині без направлення не зробили кардіограму при болях в серці, навіть платно не захотіли. При ковіді не змогла вибити направлення на ПЛР, ніби лікарка з власного карману мала б оплачувати, а направлення на флюорографію ледь випросила. .Бідна мама...сил пережити горе
5 до Мама Показати IP 18 Травня 2021 11:23
Так отож. Тут коментують чого у Ковель не повезли,чого у Луцьк не повезли. А хто б ту дитинку без направлення прийняв би там? Та ніхто. А випросити у лікаря направлення у інший медзаклад - це майже нереально. Бо ж "там подумають,що я поганий спеціаліст".
Вова до 5 Показати IP 18 Травня 2021 12:30
Неправда! МРТ легень у Луцьку роблять без направлення! До того ж є приватні мрт.
Батько Показати IP 18 Травня 2021 11:22
До мене додому приходили,щоб підписати декларацію А коли дитина горіла,39.5,не збивалась,сказали привести в поліклініку,на Чорновола.....
Справедливість Показати IP 18 Травня 2021 11:29
Це єдина публікація, де є хоча б якась об'єктивність! Автор висвітлила всі сторони і за це їй дякую. Бо якось не по собі читати позицію лише батьків на решті видань
Анонім Показати IP 18 Травня 2021 11:37
Як послухати головного лікаря, то все так чудово. І аналізи вони могли зробити,і флюрографію,і педіатра могли викликати. Так якого ж чорта ви все це не зробили? І чому сімейний лікар,знаючи, що одній з її маленьких пацієнтів так погано, не передзвонила і не поцікавилася,а як там дівчинка? Коли рекламували цю дурнувату реформу,то співали солов'ями - лікар буде знати пацієнтів в обличчя, буде у курсі їх хвороб, буде слідкувати за їх здоров"ям. І що з того вийшло? Лікарі чхати на тих пацієнтів хотіли, на прийом потрапити - кілька днів треба чекати, хоч ти точно знаєш,що тобі болить вухо і тобі треба до лора. А ні,сиди мучся 3 дні,поки сімейний лікар направлення не дасть. Скільки уже новин за останній час було, що то в черзі помер до лікаря, то відмовилися приймати у лікарні і помер...
Нє до Анонім Показати IP 18 Травня 2021 11:47
З гострою патологією можна і без направлення. І ніхто не мішає Вам звонити на гарячу лінію чи в поліцію, що лікар хоче вбити хворого!
Анонім до Нє Показати IP 18 Травня 2021 12:21
І який штраф за хибний виклик мені впаяють,коли я подзвоню у поліцію і скажу,що лікар мене хоче вбити, бо відмовляється,наприклад,дати направлення на флюрографію?
мама до Нє Показати IP 18 Травня 2021 18:43
А ви ще попробуйте дозвонитися на гарячу лінію, розумнику? Я пробувала і постійно занято.
Василь Показати IP 18 Травня 2021 11:41
Власницю лікарні чому не відсторонити від роботи ?! Там в лікарні нічого не лікують ! Коррнавіпусних там немає. Чому влада обласна не закриває цю лікарню ?!!!!
Анонім Показати IP 18 Травня 2021 11:49
То чому мама не викликала "швидку" хай навіть на другий день а не їздила по амбулаторіях. На що або вірніше кого надіялась? Що сімейний лікар її дитину вилікує?? Сімейний лікар сказала викликати швидку, вони вирішили своїм ходом ((це халатність батьків однозначно! Якщо ти сам за себе не потурбуєшся то ніхто в нашій країні це за нас не зробить (НАЖАЛЬ
Анонім Показати IP 18 Травня 2021 12:56
А я здоволена своїм сімейним лікарем. Нормальна реформа, нормальний лікар. Прийшла, зробили ЕКГ, поміряли рівень глюкози у крові, рівень кисню в крові, поставили діагноз, призначили лікування. Так, їм нормально платять, а що тільки головними лікарям, які ображаються на реформу платити по 50 тисяч. Ще б нормально платили іншим лікарям 0 окулістам, неврологам, ендокринологам, бо розбігаються з такими малими зарплатами
Оленка Показати IP 18 Травня 2021 13:43
Людоньки, чому мама й тато не повезли дитину в Луцьк? В Ковель? Ніякого направлення в них не вимагали би! Якщо автор правильно все висвітлив, то батьки не день возили дівчинку туди-сюди, а дочекатися рентгену в стінах медзакладу чому не могли? Чому, якщо небідні не поїхали на КТ? Чому? Я не захищаю лікаря, проте в 12 ночі що вона могла зробити? Реально, що? Батькам горе, але й просто всіх лікарів з медсестрами посадити не вихід. Нехай придумає область способи доставляти дітей з віддалених районів в Луцьк, нехай забезпечить базою і технікою провінцію. Бо це не перший буде випадок, коли дитя не дочекається допомоги, якщо заведуть кримінал і звільнять тих лікарів, що є.
Ксенія Показати IP 18 Травня 2021 13:47
От в нас лікарі завжди ні при чому. Скільки смертей через їхню халатність і хоч один визнав свою провину?? Ні, вони ніколи не винні, то все якось саме або пацієнти самі себе до смерті довели, бо жити набридло. А вони " Коні не винні". Хоч би одного посадили, то може б вони задумались. А так, навіщо: хочу лікую, хочу ні; хочу беру слухавку, хочу ні; хочу візьми аналізи, зроблю рентген, хочу ні. Отак і живемо. Народ один одного дурить, що ж казати про владу...
Лікар Показати IP 18 Травня 2021 14:00
Всіх посадіть і нехай вас інтернет лікує!
Анонім до Лікар Показати IP 18 Травня 2021 15:09
Половина України і так по інтернету лікується. Бо до сімейного лікаря поки потрапиш,то швидше вмерти можна. А як і пощастить потрапити на прийом,то навиписують кучу таблеток,які абсолютно нічим не допоможуть,але за які лікар отримує шикарні доплати від фармацевтичних компаній.
мама до Лікар Показати IP 18 Травня 2021 16:00
інтернет хоч не огризається як ви... і не робить з людини винного чи ще щось... а ви всі святі... ну ну....... лікарі...... да вас тільки 15 процентів є дійсно хороших лікарів.. все інше дармоїди (в будь-якій лікарні).......
Реаліст до мама Показати IP 18 Травня 2021 17:22
А як ви проценти вирахували????
Виктория Показати IP 18 Травня 2021 14:17
А что не отвечать больному по телефону -это у нас ненааказывается по нынешней реформе? Два дня молчать семейному врачу и это когда болеет ребёнок? В таких странах как Китай, Иран и т.д .растреляли бы.,а у нас дети и люди мусор, позор нашей медицине и нашему правительству, я вам говорю как дочь хирургов, которые умерли от сердечной недостаточности и ночью ездили на повозках с лошадьми, и в церкви оперировали под лампадами батюшку, и было такое понятие как долг и клятва Гипократа!
Юлія Показати IP 18 Травня 2021 14:20
Я живу в маленькому селі на Дніпропетровщині. Наш сімейний лікар знаходиться за 25 км від села, своєї машини у нас немає, а в автобусі хворому їхати 45 хв якось не дуже добре. Мені здається, що медична реформа була зроблена для того, щоб ліквідувати жителів сіл, ми нікому не потрібні!
Наталія Показати IP 18 Травня 2021 14:36
Я не лікар, а лише мама. Коли берете відповідальність народити дитину, то і беріть на себе всю відповідальність за її здоров'я. Поки ми будемо перекладати відповідальність на лікарів за своє здоров'я чи здоров'я дітей, доти нічого не зміниться. Сім'ю дуже шкода, це трагедія. Але пора уже усвідомлювати, що твоя дитина- це тільки твоя дитина, а не лікарки.
Анонім до Наталія Показати IP 18 Травня 2021 19:32
виходячи з того, що Ви написали, лікарі взагалі непотрібні!!!
Люся Показати IP 18 Травня 2021 16:21
Завідуюча повинна відсторонити сімейного лікаря від роботи!! Повинна бути хоч якась відповідальність елементарна сімейних лікарів, а не тільки гроші держава платить а вони не несуть відповідальність. Кажуть що поїдуть за кордон, а за кордоном за таке лікарь буде сидіти , або більше не буде працювати в лікарні !
Народна прокуратура Показати IP 18 Травня 2021 16:35
До Наталія. Ви плетете якусь маячню. Відповідальність батьків виражається в іншому. А лікарі для того й існують, щоб допомагати людям долати хвороби. Тут дехто захищає Супрун, що, мовляв, не вона перетворила лікарів на бариг. От саме ця "фахівчиня" й узаконила, що медична допомога з соціальної функції держави перетворилась суто на бізнес. Здається мені, що сімейних лікарів скоро ненавидитимуть як колишніх даїшників, занадто багато вони дозволяють собі хамства, байдужості, некомпетентності. Якщо МОЗ бачить, що ця ланка пробуксовує, треба якось реагувати і змінювати її. І звичайно жорстко карати таких лікарів, бо категорія совісті наявна далеко не у всіх з них.
Анонім до Народна прокуратура Показати IP 21 Травня 2021 06:33
Всі що ходять по лікарях і дякують. Ще потім і ходть і стукає на тих лікарів. І це все за безкоштовно. Як прийде до приватного послухає і ліки буде приймат і хер кому скаже що поганий лікар. Наслідки безкоштовної медицини.
Тато Показати IP 18 Травня 2021 17:13
..щоб з вашими дітьми все життя обходились так, як ви обійшлись з цією (і не тільки з цією) дитинкою.
Мама до Тато Показати IP 19 Травня 2021 10:08
Це ви до кого?
надія Показати IP 18 Травня 2021 17:28
що ви говорите. у нас немає в україні лікарів, медсестер і взагалі медицини. у рожищенський лікарні матір атошника довели до вкрай важкого стану, а тепер рідні спасають як можуть.надія на бога а вони не бояться гріха
Внук Показати IP 18 Травня 2021 19:01
В доні була температура 39, подзвонив в швидку. Диспетчер чемно відмовився відправляти екіпаж, так як згідно ногового порядку, встановленого чинною владою одноколірних, швидка їде тільки коли хворий у критичному стані - втрата свідомості, зупинка дихання, крововиливи тощо. Добре, що є приватні лікарі, але не всі можуть дозволити оплати їх послуги і вночі вони теж не працюють, а швидка не їде.
Нострадамус Показати IP 18 Травня 2021 20:53
Сiмейний лiкар i медицина в нинiшньому виглядi повернення навiть не в минуле, а в позаминуле столiття!..
Коля Показати IP 18 Травня 2021 23:26
Нова медицина мала спасати людей, а вийшло що калічить і не допомагають належним чином долати хвороби. Цікаво чому та працівниця ще на роботі , чому не відсторонити за такий бідовий смертельний випадок?!Власницю закладу теж требв визвати в обласну раду або виїхати в ту ж лікарню на перевірку лікарів. Чому лікарі не несуть відповідальність ніяку, чому тільки вимагають доплати і високі зарплати а їх не перевіряють?!!!!
лікар Показати IP 19 Травня 2021 01:39
Працюю лікарем приймального відділення Ковельської ЦРЛ. До нас масово звертаються зі Старовижфвського району ввечері і в нічний час, доставляють хворих ЕМД, Працюю в нічний час і лабораторія, проводиться рентгенографія, при потребі викликаємо ургентного педіатра. У дитячій поліклініці є черговий педіатр до 20:00 год, записуватися до нього не потрібно. Все що потрібно було просто звернутися за медичною допомогою. Вночі приїхавши в приймальне температуру збили дитині, від госпіталізації відмовилися, а чому ще два дні не звертались до педіатра?????? Чому визначивши ацетон в сечі не викликали ЕМД , чи самостійно не поїхали в приймальне відділення повторно? Що батьки не бачили що стан дитини погіршився? Що зробили батьки?- подзвонили сімейному лікарю, яка не відповіла, і лягли спати... На цьому батьки виконали свій батьківський обо‘язок, а дальше винен сімейний лікар! P.S. Я сама мама, і якби мені сказали що потрібно чекати лікаря 5 годин, чи приїхати вранці до педіатра та пройти всі обстеження, я або чекала 5 годин, або приїхала вранці. Але я б це зробила!!!!
Леся Показати IP 19 Травня 2021 09:50
Ви всі лікарі такі розумні, тільки радите тоді коли щось відбудеться , а ви шановні одержуєте гроші з держави значить повинні виконувати свої обов'язки а саме спасати життя людей а не перекладати їх на батьків чи ще когось тільки не ви. Соромно і за таку головну лікарку яка навіть не звільнила таку сімейну лікарку. І чому з влади ніхто не приїхав і не дав догани за смерть дитини а значить не професійність. Чи потрібна взагалі така лікарня ?
Народна прокуратура Показати IP 19 Травня 2021 10:01
До Лікар. Ви говорите правильно, але ж питання зовсім не в невірних діях батьків, а у мертвонародженому Супрун дитяті-сімейній медицині! Вона створила і розрекламувала цього Франкенштейна як найвище досягнення медицини, зламавши існуючу до того в Україні орієнтовану на людей систему лікування. Сам неодноразово чув, як вона вихвалялась, що лікарі стали отримувати високі зарплати. Але ж пацієнтів цікавить у першу чергу їх здоров'я , а не рівень заможності лікаря!!! Сімейні лікарі набули широких повноважень, які не врівноважуються відповідальністю, Безкарність породжує вседозволеність. По суті, їх функціонування не має ніякого сенсу.
Народна прокуратура Показати IP 19 Травня 2021 14:10
Багато коментаторів пишуть про необхідність відсторонення згаданого сімейного лікаря, але при цьому не замислюються, що з цим лікарем підписали декларації сотні, якщо не тисячі людей. Якщо його відсторонити, всі ці люди моментально втрачають можливість лікуватись у державних лікарнях, адже їм ніхто не дасть направлення до профільного медика. Резервний механізм на такі випадки у недовченої фельдшерки Супрун не вистачило клепки передбачити. Ось тому сімейники і почувають себе королями життя. Їм ніхто нічого не зробить, а "парафінити" люди будуть відразу керівника медзакладцу, управління охорони здоров'я чи міністра, хоча вони до інциденту не мають ніякого відношеня.
Юля Показати IP 19 Травня 2021 21:56
Я б власними руками придушила б ту лікарку.....Вчинила б самосуд...Як в неї серце не болить...
Коля Показати IP 19 Травня 2021 22:02
Закрити таку лікарню ! Або виконувати належним чином обов'язки. А то ще в суд вона буде подавати. Оце так підписали декларацію з лікаркою . Коли вже буде якийсь порядок ?
Вікторія Показати IP 27 Червня 2021 14:43
Наш педіатр відразу сказала, якщо щось не так, чи дитина погано почуватиметься щоб дзвонила в любу пору, треба буде і серед ночі приїде огляне і скаже як діяти далі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus