USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Повістки в Україні хочуть вручати по-новому: юристка повідомила нюанси

1 Березня 2023 20:36
На призовників в Україні чекають нові правила видачі повісток, зокрема військкомати планують надати боді-камери своїм працівникам, щоб ті фіксували момент вручення документа.

Як розповіла у коментарі «ЗнайUA» юрист Катерина Котенкова, такі правила планують запровадити після оприлюднених у мережі відео із силоміць врученими повістками в Україні.

За її словами, є випадки, коли військовозобов’язаних тягнуть до авто, «скручують» їх. А є й інші історії: коли чоловіки не хочуть приймати повістки, хоча закон України дозволяє вручати їх у будь-яких місцях.

Тож тепер факт вручення повісток хочуть знімати на камеру, як заявляли в ОК «Південь». Й у разі виникнення якихось конфліктних ситуацій з камери будуть передаватись ці відео правоохоронцям як докази, каже юрист.

Мобілізацію в Україні подовжено до травня 2023-го, й у Раді зареєстрували законопроект, який збільшує мінімальний термін військового вишколу мобілізованих. Приводом стала недавня смерть відправленого на поле бою непідготовленого тернополянина.

«Те, що будуть камери, – це добре. Тому що не зможуть представники Територіального центру комплектування та соцпідтримки вчинити якісь неправомірні дії», – зазначила Котенкова.

Також вона висловила сподівання, що ВР збільшить термін підготовки військовозобов’язаних перед відправленням на фронт.

Як повідомляли, у Верховній Раді України пропонують заборонити відправляти мобілізованих, які не мають досвіду проходження військової служби, у зону бойових дій.

Це сталося після того, як на фронті загинув Богдан Покітко, якого, за словами волонтерів та рідних, мобілізували на вулиці й без підготовки відправили «на нуль».

Начальник Львівського обласного ТЦК Олександр Тіщенко, коментуючи масову роздачу повісток в Україні, наголосив, що фактично їх можуть вручати особисто в руки всюди мінімум до 20 травня 2023-го.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Правда Показати IP 1 Березня 2023 21:43
Боже,які дов...Людина в формі не може перевіряти документи в людини на вулиці поза блок постом і поза комендантською годиною і тим паче заносити дані в пустий "папірець".Це може робити тільки поліція і за певних умов(Постанова КМ).То до чого тут камера???
Анонім до Правда Показати IP 2 Березня 2023 09:04
Ну так камеру будуть включати в потрібний момент(негідник-ухилянт відмовляється брати повістку) і вимикати якщо щось піде не так або підчас рукоприкладства і заповнення пустого папірця "воїнами" з тцк. Щей гроші "ефективно використають на закупівлю з бюджету" для них одні плюси. Приклади з бодікамерами вже були в поліції коли в важливий момент камера була вимкнена/несправна/пропав запис.
Назарій Показати IP 2 Березня 2023 00:04
Згідно закону , працівники тцк - можуть вручати!!! повістки де завгодно. Та там ні слова не написано за виписання. Також згідно ч.1 ст.8 закону про правовий режим під час воєнного стану , чітко вказано 7 пунктів , згідно яких мають право перевіряти документи. ( Від 29.12.21р. постанова 1456 КМУ ) І навіть якщо надати поліцейському паспорт чи інший документ , а він передає ( показує ) для виписання повістки - тоді цей перевертень в погонах поршує право на захист персональних даних. Також , навіть якщо у тцкшників є підстава для перевірки документів - то у них має бути витяг з наказу / наказ на їхнє прізвище , що робить їх уповноваженими для перевірки і виписпння. Якщо цих документів не надають , фіксуйте на камеру , і зразу після отримання повістки в поліцію писати заяву на інспектора ( не захистив права громадянина , і на тцкшників ) паралельно можна і в військову прокуратуру. А заборонити зйомку , не мають права ( крім блокпостів ( режимний об'єкт )) 34 ст Конституції дає право на свободу слова та збір інформації.
1+1 Показати IP 2 Березня 2023 00:37
Геноцид
Аде Показати IP 2 Березня 2023 07:17
Черги і військомат де учасники ато ( а таких більше ніж армія Паулюса ) ,де учасники майдану, де легендарний батальйон *світязь* де ДАНИЛЬЧУК накінець
Анонім до Аде Показати IP 2 Березня 2023 13:09
учасники АТО вже в ЗСУ - тих, що знаю я точно вже там
Народ Показати IP 2 Березня 2023 07:58
На київському майдані їх ніколи не буде,там найбезпечніший район від оркоподібних
Олег Показати IP 2 Березня 2023 08:50
Вони їх не вручають - а ВИПИСУЮТЬ!!! Різні речі!!
Євпатій до Олег Показати IP 2 Березня 2023 13:54
Щей при можливості пакують (викрадають і незаконно позбавляють волі) в автобуси і привозять в тцк де ті одразу зцілються і проходять комісію. Інше те що виписують на завтра чи післязавтра щоб ти не встиг пройти всі необхідні огляди( гугліть що ти маєш принести на влк) якщож зробиш завчасно то скажуть "шото вже старе і не дійсне".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus