USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Повноваження префектів та урізання держфінансування: у Луцьку обговорили законопроєкт про децентралізацію

11 Січня 2020 16:23
У Луцьку відбувся круглий стіл щодо законопроєкту 2598 щодо децентралізації, на якому були присутні представники Асоціації міст України, голови ОТГ та експерти із децентралізації, а також народний депутат Вячеслав Рубльов.

Як відомо, 27 грудня 2019 року Президент України подав до Верховної Ради України оновлений проєкт Закону «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)» № 2598. Цей документ викликав хвилю обурення серед представників громад, адже документ готували без залучення експертів, науковців та безпосередньо представників органів місцевого самоврядування.

За словами нардепа Вячеслава Рубльова, правки до законопроєкту будуть обговорювати на засіданні комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради України.
«Що насторожує мене в цьому законопроєкті, в першу чергу, це префекти і те, які повноваження вони отримують. Якщо раніше місцеві ради могли висловити недовіру представникам органів виконавчої влади – голові адміністрації, то в ситуації з префектами цього не передбачено. Але, в той же час, префекти мають право на здійснення контролюючих функцій над органами місцевого самоврядування. Вважаю, що це повинен бути збалансований і двосторонній процес. Я думаю, що президент повинен дослухатися до цих пропозицій. Їх, як депутат Верховної Ради, я буду подавати на засідання профільного парламентського комітету», – зазначає Вячеслав Рубльов.

З пропозиціями Асоціації погоджується й голова обласної ради Ірина Вахович. Але вона пропонує змінити ще й ст. 142 законопроєкту № 2598. В цій частині йдеться про джерела доходів місцевих рад. У редакції проєкту, який внесений на розгляд Верховної Ради, пропонується такими джерелами визначити землю та місцеві податки. Голова обласної ради пропонує додати ще дві позиції: рухоме та нерухоме майно. Ірина Вахович також критикує пропозиції формування окружних рад.
«Асоціація міст України озвучила свою позицію: не допустити внесення змін до Конституції України в такому вигляді, в якому це передбачено законопроєктом 2598. Надія органів місцевого самоврядування на депутатів Верховної Ради, які представляють області», – зазначає в.о. виконавчого директора Волинського регіонального відділення Асоціації міст України Мар’яна Конончук.

Зокрема, у своїх зауваженнях, які висловлюють експерти, йдеться про те, що в законопроєкті є критичні положення для місцевого самоврядування та суспільства.

Так, в законопроекті визначається нова посада префекта. За словами експерта з питань децентралізації Валентина Малиновського, це формує систему підпорядкованості органів місцевого самоврядування центральній владі.
Так, йдеться про те, що префект поєднує функції органів виконавчої влади та контролю, а також підміняє судову гілку влади.

Крім того, в зауваженнях Асоціації міст йдеться про те, що місцевому самоврядуванню зменшать фінансові гарантії від держави. Тобто, держава скасовує свій обов’язок в повному обсязі фінансувати делеговані місцевому самоврядуванню повноваження – освіту, медицину, соціальний захист, культуру, спорт. Це призведе до знекровлення місцевих бюджетів. Також у законопроєкті передбачається урізання повноважень голів громад та створення окружних рад.

«Реформа децентралізації мала на меті збільшення прав і можливостей громад, а також зменшення управлінського апарату. Натомість, запропоновані даним законопроєктом нововведення навпаки передбачають збільшення і ускладнення бюрократичної машини, яка буде сповільнювати і заважати розвитку громад. Сподіваємось, думка Асоціації міст України та місцевих громад буде почута на державному рівні. Необхідно дотримуватися Європейської хартії та йти європейським шляхом децентралізації. І вже точно не потрібно збільшувати бюрократичну машину, а навпаки – забезпечувати громадам можливість вільно розвиватися на місцях», – підкреслив перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
дядько Показати IP 12 Січня 2020 05:21
Можливо нарешті скоротять кількість посад і чиновників які протирають штани і спідниці і суттєвої ролі в житті народу не відіграють.Заробляйте гроші панове.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus