USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Пожежонебезпечні свята: волинян закликають не ігнорувати поради рятувальників

29 Грудня 2016 14:55
Дотримуватися правил пожежної безпеки під час новорічних та різдвяних свят закликають волинян рятувальники.

Про це йшлося під час прес-конференції в УДСНС України у Волинській області 29 грудня.

Волиняни продовжують вперто ігнорувати вимоги рятувальників та нехтують правилами пожежної безпеки.

Як поінформував Заступник начальника Управління ДСНС України у Волинській області Олег Билиця, протягом 2016 року в області трапилося 1229 пожеж, у яких загинули 30 людей та травмувалися 20. Пожежі завдали матеріальних збитків на суму понад 43 мільйони гривень. Надзвичайникам вдалося врятувати 22 осіб та вберегти від знищення матеріальні цінності на загальну суму 120 мільйонів гривень.

Основна частина пожеж (70%) виникла у житловому секторі т спричинила збитків на 32 мільйони гривень. Основними причинами виникнення пожеж стають необережне поводження з вогнем (51%), порушення правил пожежної безпеки під час влаштування та експлуатації електроустановок (29%) та печей (10%). Таким чином, людський фактор є причиною мало не кожної пожежі.


Особливо небезпечними факторами є обігрів власних помешкань та поведінка на льоду. Волиняни забувають про заборону використання саморобних обігрівальних приладів та те, що вони повинні бути сертифікованими та заводського виробництва. Також не можна перевантажувати електромережу, вмикаючи багато таких приладів. Спричинити пожежу також можуть некалібровані вставки («жучки») в електролічильниках. Твердопаливні котли повинні встановлювати лише фахівці, адже від неправильного використання котлів також трапляються пожежі. Не варто забувати і про прочистку димових каналів від сажі.

Жертвами пожеж найчастіше стають одинокі громадяни, які зловживають алкоголем – «зелений змій» притуплює свідомість людини. Цьогоріч, як і торік, переважна більшість пожеж, виникли з цієї причини і у сільській місцевості через куріння нетверезих чоловіків у ліжку.


Другою проблемою у зимовий період лишається перебування рибалок та дітей на кризі. Так, рекомендують виходити на лід, лише переконавшись, що він товстий – для цього перевіряти кригу потрібно ударом палиці, а не ногами. Білий колір льоду свідчить про те, що він слабкий, а сірий – про наявність в прошарках льоду води.

Дітей не можна випускати на лід без нагляду дорослих, а рибалки, виходячи на риболовлю, повинні мати з собою засоби безпеки – мотузку завдовжки 10-15 метрів, що допоможе врятуватися у разі провалу під лід. Під час переходу через вкриту кригою водойму проміжок між людьми повинен становити 5-6 метрів, потрібно обходити обмивини та засніжені ділянки. Дотримання цих правил допоможе зберегти життя.

Серед загиблих на льоду впродовж останніх років переважають рибалки, які обігрівалися спиртними напоями. Іноді трапляються випадки, коли на ненадійну кригу потрапляють діти, які катаються на санчатах.


Для запобігання виникнення пожеж у святкові дні рятувальники заручилися підтримкою священнослужителів, які у проповідях закликатимуть парафіян з повагою ставитися до правил особистої безпеки і не наражати життя і майно на небезпеку від вогняної стихії.

Своєю чергою, заступник начальника управління превентивної діяльності ГУНП у Волинській області Віталій Тартина повідомив про гіркий досвід минулих років, коли після богослужінь горіли культові споруди. Тому після завершення релігійних заходів закликають не лишати непогашених лампадок, увімкнених електропристроїв. Для того, щоб не було крадіжок з храмів, правоохоронці радять зачиняти вікна церков, ставити на сигналізацію приміщення, де зберігаються цінності, не зберігати у храмі кошти, зібрані, як пожертви.


Рятувальники закликають волинян дотримуватися правил пожежної безпеки: встановлювати ялинки в приміщеннях, де є не менше двох виходів, щоб у разі пожежі вона не заважала евакуації людей, не використовувати саморобні гірлянди, не обкладати гілля ялинки ватою чи оформляти її целулоїдними іграшками та прикрасами, не допускати наявність відкритого вогню поряд з ялинкою (свічок, бенгальських вогнів, хлопавок тощо) та не використовувати піротехніку.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Мапа Показати IP 29 Грудня 2016 15:26
коментар було видалено
максім Показати IP 29 Грудня 2016 16:09
знаєте які доходи того полковника який сидить посередині, він же є заступником мнс в області, не знаєте , а доходи його за 2015 рік згідно деклараціі майже один мільйон гривень , отака влада і так живуть по новому, хахаха
Олексій Показати IP 30 Грудня 2016 01:13
Ти, Максімка, навчись своє ім"я без помилок писати, а потім, засуджуй інших...ця людина все життя присвятила рятувальній службі, то по-твоєму нічого за життя не заробила?...такі д*біли, як ти, тільки і вміють, що панікувати і створювати хаос в державі...а Мефодійович - порядний та нормальний мужик...респект йому...!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus