USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.83 40.20
  • PLN 9.76 9.95

Підпали сухостою на Волині пошкодили 44 будинки

26 Березня 2015 13:11
Цьогоріч вогонь знищив або пошкодив 44 будівлі, які загорілися внаслідок необережного поводження з вогнем під час спалювання сухої трави.

Про це стало відомо під час брифінгу, організованого рятувальниками та екологами сьогодні, 26 березня.

Заступник начальника управління ДСНС у Волинській області Сергій Юра повідомив, що спалювання сухої трави часто приводить до значних збитків не лише екології, а й людям. Лише цього року вогонь знищив та пошкодив 44 будівлі, перекинувшись з сухої трави.

Пошкоджено 11 житлових будинків, 10 дачних будинків, 23 господарські споруди, 5 тон грубих кормів. Найбільше підпалів сухої трави .

Приміром, 8 березня надійшло повідомлення з Торчина Луцького району, де внаслідок необережного поводження з вогнем знищений житловий будинок. 10 березня на території дачного масиву «Калина» біля Ковеля вогонь пошкодив 4 дачних будинки. 21 березня в селі Олександрівка Рожищенського району загорівся житловий будинок та господарська будівля.

Найбільше пожеж, які виникли внаслідок спалювання сухостою, сталося у Луцькому районі – 17 випадків. На Ковельщині і Маневиччині ліквідували по 10 таких пожеж, у Ківерцівському районі 8, у Нововволинську та Турійському районі 5, у Іваничівському, Камені-Каширському, Локачинському, Любомльському районах 3, у Рожищенському та Ратнівському районах 2, у Горохівському, Любешівському, Шацькому та Старовижівському районах – по 1 такій пожежі.

Зі слів Сергія Юри, суха погода сприяє тому, що масштаби цих пожеж доволі значні. Крім того, враховуючи малу кількість опадів у зимовий період, в області виникає загроза лісових пожеж та загоряння торфовищ. Відтак, рятувальники просять волинян утриматися від спалювання сухої трави. За такі дії передбачений і штраф, максимальний розмір якого – 1000 гривень. Однак, зважаючи на незначну суму, він не надто лякає порушників.

Рятувальники планують на Волині розмістити 10 інформаційних біл-бордів, аби попередити людей про небезпеку.
Крім того, 18 лютого по 25 березня провели рятувальники провели 85 рейдів, спільно з екоінспекцією.

Начальник екоінспекції області Олександр Ткачук пояснив, що часто екологи обмежуються попередженнями щодо порушників. Адже сухостій підпалюють здебільшого пенсіонери. А зважаючи на кризову ситуацію в країні і низьку платоспроможність людей, штрафувати пенсіонерів – не по-людськи.

Зі слів Олександра Ткачука, після спалювання сухостою, бур’яни розмножуються ще краще, бо корінь рослини не вигорає. А ріст трав це не покращує, а лише шкодить навколишньому середовищу, тваринам, птахам. Крім того, речовини, які виділяються під час згоряння сухостою, надзвичайно шкідливі для здоров’я людей.

В екологічній інспекції скаржаться, що порушників виявити нелегко. Приміром, в Локачинському районі довелося наздоганяти паліїв, які втікали від екологів. Відтак, волинян, якщо вони стали свідками таких підпалів просять телефонувати екологічну інспекцію за телефонами: 72-33-96 (пряма лінія екоінспекції) або 067 334 28 68 (робочий Олександра Ткачука)

Начальник екологічної інспекції додав, що в основному горять землі, які не використовуються. Відтак, запланований в області аудит земель дозволить виявити нічийні землі. А голів місцевих рад штрафуватимуть за те, що вони нічого не роблять для освоєння земель.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 26 Березня 2015 15:36
Штрафувати пенсіонерів не по-людськи?????!!!!!!!!!!!!!! Та тих паліїв вбивати пора, а не штрафувати, хто б вони не були.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus