USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Працюємо на запити підрозділів, які воюють на гарячих напрямках»: у луцькій спортшколі облаштували волонтерський штаб «Динамо»

4 Квітня 2022 17:10
Луцька дитячо-юнацька спортивна школа «Динамо Прайд», що в Старому місті, від початку російського вторгнення перетворилася на координаційний штаб. Волонтери щодня отримують, розсортовують, перевантажують і відправляють допомогу військовослужбовцям, які зараз воюють на бойових напрямках. Це і медикаменти, потрібні бійцям для порятунку життя в перші хвилини після отримання травм, і життєво важлива амуніція, як-от бронежилети чи каски, а також тепловізори і дрони.

Водночас координаційний штаб «Динамо» тісно співпрацює з Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом» та працює над забезпеченням усім необхідним військових шпиталів і центрів переселенців. Загалом штаб отримав, відсортував і передав бойовим підрозділам, центрам переселенців і медичним закладам уже понад 200 тонн вантажів.

Щодня в спортшколі працюють 20-30 волонтерів. За потреби, якщо, наприклад, необхідно швидко розвантажити допомогу, яку доставили кілька фур, штаб залучає додаткові руки – в цілому до 100 осіб.

Із роботою штабу «Динамо» ознайомилися народний депутат від Луцька, лідер партії «ЗА Майбутнє» Ігор Палиця, народний депутат від Волновахи, член депутатської групи «ЗА Майбутнє» Дмитро Лубінець і депутатка Луцької міськради, голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода.
Читати ще: Ні війні! Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» виділив 30 млн грн на гуманітарну допомогу

Як розповів співзасновник ДЮСШ «Динамо Прайд», довірена особа голови Волинської обласної ради Григорія Недопада з питань забезпечення гуманітарних потреб області Олександр Кулаков, на базі спортшколи від перших днів повномасштабного вторгнення Росії на територію України організували координаційний штаб «Динамо». Він включає низку ресурсів, зокрема кілька організацій, представники яких, об’єднавши зусилля, роблять хорошу справу.

«Ми об’єднали зусилля з благодійним фондом «Турбота PRO» і в тісній співпраці з Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом» працюємо над забезпеченням першочергових потреб військовослужбовців Збройних сил України. Це 105-й волноваський батальйон, 46-та, 53-тя бригади, 676-та бригада радіолокаційного зв’язку, наша 14-та бригада, 100-та, 63-тя бригади, батальйон морської піхоти… Точково працюємо над забезпеченням військових шпиталів не тільки в Луцьку, а й в інших містах України. Працюємо над підтримкою центрів переселенців у Рівному, Івано-Франківську, Луцьку.

Найбільш активно зі східних регіонів контактуємо з благодійною організацією «Я – Волноваха», з якою уклали договір про співпрацю. Допомагаємо забезпечувати потреби тих підрозділів, які воюють безпосередньо на бойових напрямках», – прокоментував Олександр Кулаков.
Дуже багато запитів штаб отримує від Волинської обласної ради, яка контактує напряму з командирами бойових підрозділів. Облрада скеровує волонтерам і листи від військових частин. Натомість необхідну допомогу штаб одержує, зокрема, від партнерів з-за кордону.

«Від перших днів нам вдалося налагодити тісну співпрацю з данським благодійним фондом «Help Ukrainian Children», який, своєю чергою, співпрацює з кількома благодійними організаціями Данії. Ми вже отримали понад 150 тонн вантажів із маленької Данії. Партнери повністю покривають витрати на пальне, більшість вантажів їдуть безпосередньо в Луцьк. Деякі ми перевантажуємо на наших трьох складах у Польщі, поблизу кордонів.

Активно співпрацюємо з італійськими колегами-спортсменами. Це Волонтерська Сотня міста Брешія, тренер ММА Олександр Трикоз, який неодноразово приїжджав до нас на міжнародні турніри в Луцькому замку і виставляв своїх спортсменів, а зараз включився у волонтерську роботу й допомагає нам гуманітарними вантажами.

Почали співпрацювати з німцями. Вони передали нам дороговартісне медичне обладнання, яке ми спільно з Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом» доставили в один зі шпиталів нашого міста, шпиталі Кропивницького та Києва. Також німецький благодійний фонд надав нам частину касок, які ми вже відсортували і підготували для відправки підрозділу Сил спеціальних операцій.

Допомагають нам друзі-спортсмени зі Сполучених Штатів. Нещодавно вони передали нам 50 кровоспинних препаратів Celox, які ми направили в бойові підрозділи.

Загалом допомагають різні організації, здебільшого пов’язані з нашою роботою в галузі спорту в мирний час. Нам вдалося консолідувати зусилля, аби допомога їхала безплатно, навіть без особливих витрат на пальне… Немає що витрачати, адже ми працюємо на волонтерських засадах. На сьогодні ми навіть заборгували за комуналку…

Також співпрацюємо з Lutsk Women’s Club «Справжня». Дівчата зорганізувалися і везуть допомогу на Харків, де її видають сім’ям. Ідеться про дитяче харчування, суміші для малюків, підгузки», – розповів Олександр Кулаков.
Він поділився, що Ігор Палиця, Фонд якого допомагає штабу доставляти вантажі для зберігання, подальшого сортування й відправки в гарячі точки, пообіцяв розширити співпрацю.

«Ігор Палиця, якщо буде така потреба, допоможе закупити медичне спорядження і військове обладнання та забезпечити запити із закупівлі пального для вантажівок. Він готовий нам допомогти, адже побачив, що ми працюємо на достатньо високому рівні. Ми ж вдячні за підтримку і сподіваємося на подальшу співпрацю для більш оперативного і більш якісного реагування на запити», – зазначив Олександр Кулаков.

Як додав, штаб веде необхідну документація і звітується перед усіма партнерами.

За його словами, серед основних потреб військових – бронежилети, каски, літні військова форма та взуття, дрони та тепловізори. Із-поміж найбільш затребуваних медичних засобів – кровоспинні та турнікети, транексамова кислота, сильні знеболювальні препарати. А цивільні з заблокованих населених пунктів найбільше потребують їжі та дитячого харчування.
Читати ще: «Розпочато відлік кінця Росії»: Ігор Палиця про загрозу з боку Білорусі, корупцію на гуманітарці і церкви Московського патріархату

Народний депутат від Волновахи Дмитро Лубінець пригадав, що на Волинь приїхав уже вп’яте.

«Отримав уже п’ятий вантаж від цього волонтерського штабу і Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Разом із Фондом ми доставляємо ці вантажі безпосередньо в Донецьку область для військових частин, які там перебувають і там воюють проти російського окупанта. Передусім я отримую медикаменти, як-от кровоспинні, перев’язувальні матеріали, турнікети, тобто те, що в перші хвилини рятує життя наших бійців. Окрім цього, ми отримали бронежилети, каски, тепловізори, квадрокоптери, продукти харчування. В цілому ми вже відправили 18 20-тонних вантажів із продуктами харчування, із них п’ять вантажів були придбані безпосередньо Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом». Логістика всіх вантажів, у тому числі пальне, оплачена також Фондом», – розказав нардеп.
Доставка гуманітарної допомоги відбувається у співпраці з благодійною організацією «Я – Волноваха». Дмитро Лубінець виконує, зокрема, роль логіста, адже, як відзначає, дорога протяжністю близько 1250 кілометрів від Волині до Донецької області може займати навіть дві доби, а коли в колоні з гуманітарною допомогою перебуває народний депутат, то блокпости вдається проходити швидше.

«Допомагаємо також місцевим жителям і переселенцям. Наприклад, у Покровську перебувають, мешканці Волновахи, яка вщент зруйнована і, на жаль, тимчасово окупована. Однак, ми ніколи не запитуємо про прописку, – наголосив народний депутат. – Дійсно, ми робимо акцент на військових частинах. Але до нас звертається і цивільне населення. Часто у вантажах ми отримуємо дитяче харчування, теплий одяг, які роздаємо цивільним».

Читати ще: ЗСУ, тероборона та громади: луцький волонтерський центр за місяць надав 200 тонн допомоги

«До речі, з групою благодійників ми навіть вийшли на ТМ «Малятко», що спеціалізується на виробництві дитячого харчування. Керівництво пішло назустріч: знижує ціни, допомагає з логістикою. Зараз ті люди, які справді допомагають, незважаючи на статус, статки, те, чим займалися до 24 лютого, розуміють, що потрібно підключатися, надавати все, що можеш, для перемоги», – акцентував Дмитро Лубінець.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Олександр Показати IP 4 Квітня 2022 22:12
Сьогодні, як ніколи, важливо об‘єднуватися, акумульовувати ресурси заради спільної перемоги!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus