USD 39.80 40.20
  • USD 39.80 40.20
  • EUR 39.60 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Пріоритет – допомога ЗСУ, але з належною увагою до культури: у Волиньраді обговорили бюджет на наступний рік

24 Листопада 2023 20:02
Черговий раунд бюджетних слухань у Волинській обласній раді був присвячений узгодженню можливостей обласного бюджету наступного року з потребами галузі культури. Традиційно в консультаціях взяли участь депутати Волиньради, головні розпорядники бюджетних коштів – керівники структурних підрозділів ОВА та користувачі асигнувань – директори 11-ти обласних комунальних установ культурно-мистецького спрямування.

Про це повідомляє пресслужба облради.

Голова бюджетної комісії Орест Маховський наголосив на обмеженості обласної скарбниці у наступному році. За доведе3

ними показниками навіть на найнеобхідніше забракне щонайменше 170 мільйонів гривень. «Є сподівання закрити захищені статті – це зарплатня і оплата комунальних послуг, а також найкритичніші потреби за рахунок вільних залишків, які утворяться по завершенні цього бюджетного року. Однак, на задоволення усіх потреб розраховувати не варто. Законодавчо визначено чіткий перелік напрямків, на які дозволено спрямовувати вільні залишки. У пріоритеті цього списку – допомога нашим оборонцям і членам їхніх родин. Усвідомлюючи важливість підтримки культури, прошу зважити на цю обставину при формуванні додаткових бюджетних запитів», – звернувся до присутніх очільник депутатської комісії.

Читати ще: У Волиньраді працюють над бюджетом на наступний рік: які виклики і ризики

Аналізуючи доведені кошториси, за якими належить жити наступний рік, найчастіше керівники закладів культури нарікали на недофінансування оплати праці. При тому, що заплановане упродовж 2024 року дворазове підвищення мінімальної зарплатні мало б відобразитися у плюс 16% до обсягу асигнувань на цю статтю, департаментом фінансів ОВА додано лише 12%. Так, директори обласних бібліотек вказували, що через і без того низький рівень заробітних плат книгозбірні втрачають молоді перспективні кадри. А керівник Волинського фахового коледжу культури і мистецтв Тарас Войтович зауважив, що окрім додаткової потреби на оплату праці, у наступному році знадобиться і більше коштів на соціальні стипендії, кількість яких зростає, до всього держава зменшила й обсяг освітньої субвенції.
Головний фінансист області Ігор Никитюк заспокоїв, що додати на заробітну плату та енергоносії буде можливо з лютого наступного року при розподілі вільних бюджетних залишків. А очільник бюджетної комісії Орест Маховський зауважив, що комунальним підприємствам, статутна діяльність яких націлена на надання платних послуг, це, зокрема, театри і філармонія, варто подбати про наповнення своїх спецфондів, які і допоможуть пережити скрутний бюджетний рік. Тим більше, що обласна рада як засновник свого часу подбала про бюджетні інвестиції для цих установ, аби створити комфортні умови для надання якісних послуг. Крім того, усім без винятку комунальним закладам він радить звернути увагу на проєктну і грантову діяльність, допомогти з чим взялася Агенція регіонального розвитку Волині.
Також було взято до уваги додаткові запити закладів культури на облаштування укриттів та протипожежні потреби. Безпека сьогодні – це важлива складова, до того ж вона у переліку пріоритетів для можливого фінансування за рахунок вільних бюджетних залишків.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus