USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Продають за 300 гривень і витрачають на пиво. Як українці переводять у готівку «Вовину тисячу»

20 Грудня 2021 18:43
Щойно стартувала програма виплати «тисячі від Зеленського» за вакцинацію, як українці почали шукати лазівки, як обманути систему та вивести готівку або купити товари, яких немає у переліку пропонованих.

На таку «креативність» вже пообіцяли відреагувати у Нацбанку та Кіберполіції. Там збираються відслідковувати підозрілі операції та блокувати їх.

Як і за скільки продають «Вовину тисячу» та які ще «лайфхаки» пропонують у мережі розбиралась «Країна».

Як тисячу від Зеленського продають на OLX

Українці, які отримали тисячу за вакцинацію, вже продають її на OLX. Пропонують різні варіанти. Наприклад, хтось купив за ці бонуси чотири сертифікати у кіно по 250 гривень та віддає їх за 300 гривень.

«Продам чотири сертифікати на кіно по 250 грн кожен (фільм, час і дату Ви вибираєте самі), і 4 пачки поп-корну. Купували за Зеленського 1000 (віддаю за 300 грн)» – йдеться в оголошенні, розміщеному 19 грудня.
В іншому випадку автор оголошення пропонує своєю тисячею сплатити будь-яку з доступних послуг, а натомість отримати 600 гривень, пропонуючи таким чином заощадити 400 гривень тим, хто «Вовину тисячу» не отримав.

«Розглядається будь-який товар із переліку категорій, на які можна витратити цю 1000 зі знижкою 40%. Наприклад, ви хочете купити абонемент у спортзал за 1000 грн. Я вам пропоную, щоб я купив його вам, але за 600 грн» – пише автор оголошення.
Продають «ковідну тисячу» й ще дешевше – за 450 гривень. В обмін автор пропонує купити будь-які послуги на суму 1000 гривень.
У розділі «Робота» на OLX пропонують купити «тисячу за вакцинацію» і за 200 гривень. Про це пише Telegram-канал «Харків 1654 року».
Інші «лайфхаки», аби отримати готівку

Деякі українці, які отримали віртуальну тисячу, намагаються знайти спосіб, як обміняти її на живі гроші. Наприклад, під постом міністра цифрової інформації Михайла Федорова в Telegram підписники цікавляться, чи можна оформити квитки в кіно з карти Єпідтримка, а потім здати їх і отримати гроші.
Деякі навіть стверджують, що так і зробили – купили квитки та здали їх за 1000 гривень. Щоправда, фото чеків коментатор не показав.
Разом з тим, при поверненні грошей за онлайн-покупки, вони зазвичай приходять у тій же формі, що і була зроблена оплата – тобто знову повертаються на карту, з якої зробили оплату. Так що такий «лайфхак» для переведення в готівку швидше за все не знадобиться.

Як тисячею за вакцинацію оплачують пиво

Ті, хто отримав тисячу за вакцинацію, знайшли спосіб, як розплатитися за послуги, не передбачені в переліку, запропонованому державою. Наприклад, випити за ці гроші пива.

Під постом міністра Михайла Федорова у Facebook українці пишуть, що картою «Є підтримка» можна розрахуватись у кінотеатрах при купівлі напоїв та поп-корну.
Проте дехто пішов далі і з’ясував, що за «тисячу Зеленського» там також можна купити пиво. Про це розповіли у Telegram-каналі «Х@й Київ».

«У Мультиплексі в барі можна що завгодно взяти, наприклад: пиво, поп-корн, солодощі тощо» – написала підписниця каналу.

Інший підписник опублікував скріншот, як із картки Є підтримка списали 60 гривень. Як він повідомив, таким чином вдалося розплатитись за дві банки пива.
Щоправда, інші користувачі згодом повідомили, що кінотеатри вже закрили цю опцію.

У мережі вже з’явилися меми, які висміюють спроби українців обміняти віртуальну тисячу зі спецкартки на гроші, щоб витратити їх на власний розсуд. До речі, це ще один «лайфхак» – купити товари, наприклад, книги, а потім продати їх.

Враховуючи, що розмір допомоги – тисяча гривень – то можна купити чимало літератури, яку потім розпродати за півціни.
Витрати перевірить Нацбанк та кіберполіція

На таку «креативність» отримувачів тисячі вже відгукнулися у Нацбанку. Там наказали банкам суворо перевіряти витрачання «Вовиної тисячі».

Щоб з рахунків «Є Підтримки» не могли купити нічого, крім книг, квитків на концерти, транспорт, абонементів у спортзали та інші цільові напрямки, в НБУ вимагали від банків ретельно перевіряти МСС-коди продавців. Це чотири цифри, які вказують на сферу діяльності кожного підприємства, наприклад спорт, транспорт, книги та інше.

При цьому якщо підприємство працює у різних сферах, то зазвичай вказують напрям, який є основним видом діяльності. При цьому посилення перевірок може створити проблеми і для сумлінних отримувачів тисячі. Наприклад, якщо людина захоче купити книги в торгових точках, у яких книги – не основний товар, може отримати відмову, оскільки платіж не пройде.

Про це йдеться в інструкції на сайті «Дiя»: «Оплата не пройде, якщо бізнес зареєстрований в іншій категорії. Наприклад, ви зможете придбати книги в книгарні, але не зможете придбати їх у продуктовому або на заправці».

Має місце і зворотна ситуація, наприклад, якщо в кінотеатрах або фітнес-клубах продають напої, продукти та інші супутні товари, можна купити і їх.

Кіберполіція відслідковуватиме підозрілі ситуації, пов’язані з виплатою «тисячі Зеленського за вакцинацію». Це буде перевірятися з метою запобігання шахрайству.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що відслідковувати можливі шахрайства з «Вовиною тисячею» буде і кібер-поліція.

«Зняти виплату готівкою буде неможливо. Програма «є Підтримка» реалізується лише у додатку Дія. Тому не ведіться на шахраїв. Кіберполіція уважно відстежуватиме всі підозрілі ситуації та виплати», – повідомив міністр.
Як ми писали, 13 грудня стартував пілот програми «єПідтримка», який дозволить отримати тисячу гривень за вакцинацію проти коронавірусу. Вакцинальну тисячу не обкладатимуть податком як доходи фізосіб, проте військовий збір залишається чинним.

Ці кошти можна буде витратити на придбання абонементів у спортзали, відвідування кінотеатрів, театрів, купити квитки для подорожей всередині країни та ін. Українці, які старші 60 років і пройшли повну вакцинацію проти COVID-19, із січня зможуть витратити передбачену законом тисячу гривень на соціальні потреби, у тому числі на придбання ліків.

Також Зеленський запевнив, що для вакцинованих громадян, які не зареєстровані в додатку «Дія», держава забезпечить альтернативну можливість отримати ці гроші.

2 грудня 2021 року Верховна Рада виділила з державного бюджету на 2021 рік 8 млрд грн. Їх направлять на виплати вакцинованим громадянам. У держбюджеті на 2022 рік на програму передбачено 3 млрд грн.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Купуйте книги Показати IP 20 Грудня 2021 19:08
Видавництво Фоліо презентувало книги про національну програму «Велике будівництво». Перше видання, під назвою «Програма Президента України «Велике Будівництво-2020». Обличчя» вже доступна на сайті видавництва. Друге – «Програма Президента України «Велике Будівництво-2021». Сідниці» з’явиться вже під кінець року. Книги мають висвітлювати масштабну розбудову якісної інфраструктури України, проєкту, розпочатого з ініціативи Володимира Зеленського. Перший том видання міститиме обличчя людей, яких сфотографували за роботою над ремонтом українських автошляхів. «У цій книзі лише невелика частина тих, кого вдалося сфотографувати у процесі створення нової якості життя», – йдеться на сайті видавництва. Підзаголовок другого видання «Сідниці» обрано відповідно до контенту, який міститиме книга. Упорядник книжок Юлій Голик у коментарі UаReview пояснив: «У фотографіях сідниць відчувається глибокий символізм. Адже коли людина фізично працює, вона зазвичай зігнута. Відтак світлини задів українських робітників символізують працелюбність і старанність українців. Це особиста ідея Володимира Зеленського. Він виношував її два роки.» За словами пана Голика, у Фоліо розуміють провокативність задуму із фотографіями сідниць. Однак, як переконує укладач, репутація видавництва дозволяє наважитися на такий експеримент. Видавець лише вагається щодо світлин тих робітників, у яких в процесі роботи трохи сповзли штани. «Це тонкий момент. Та Володимир Зеленський його передбачив також. Адже всі ми пригадуємо зображення радянського сантехніка, який схилився під умивальником. Тому часткова оголеність сідниці уособлює цілеспрямованість і зосередженість робітника. Цей аргумент вагомий. Тож у Фоліо близькі до ухвалення таких фото у книзі», – розповів Юлій Голик. Укладач також зізнався, що на стадії узгодження перебуває третій том – книга з фотографіями грудей робітниць.
Бібліотекаркиня Показати IP 20 Грудня 2021 20:51
Сторінки книжки точно чимось пропітані : їх можна нюхати, їсти і курити! Не даремно якийсь депутат купив відразу 300 штук.
Мужик Показати IP 20 Грудня 2021 23:49
Му@#$к ти Вова.
Корректор Показати IP 21 Грудня 2021 07:17
Взагалі то, фантастика на 3му поверсі. І про сторінки книжки. Їсти не мона. Мона тіко курити та нюхати. Їсти мона гриби, але вони не приймали участі в створінні сторінок. Не плутайте людей.
Кирило Показати IP 23 Грудня 2021 23:55
Люди добрі, а як же тим, хто не хоче нікуди йти, їхати...? Тоді звісно схояеться якосьпепеаестиу готівку, або щосьще зробити щоб було корисно... Як от цей магазин є-бук орг юа..., там кажуть що можна купити книгу майже за тисячу, та на наступний день отримати і книгу і кешбек, який виплачують на картку гривень 750! І що, то є цілком законно, і нічого... А от якби не вигадували, а просто взяли і роздали людям різним чином - всеодно ті 8 мільярдів повернуться у вигляді податків протягом декількох місяців відсотків так 60 точно! І у людей до Нового Року будуть кошти, і держава не втратить багато!!!
Іван Показати IP 25 Грудня 2021 19:51
Як продати 1000 за вакцину

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus