USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Програму «Доступні ліки» можуть заблокувати

1 Листопада 2018 07:40
У разі прийняття законопроекту №8591 урядова програма реімбурсації виявиться заблокованою. Таку думку висловлють декілька експертів, передає УНІАН.

«Якщо скандальний законопроект буде прийнятий, під загрозою опиняться найбільш вразливі категорії громадян України – сердечники, астматики і діабетики, яким держава компенсує вартість життєво важливих ліків за програмою «Доступні ліки». Справа в тому, кожна невелика аптечна мережа повинна якось спрогнозувати потребу, закупити товар у дистриб'юторів з відстрочкою платежу за повною ціною, потім відпустити його практично безкоштовно і чекати відшкодування від держави. Загалом мережа не вкладеться в відстрочення платежу, тобто буде заблоковано відвантаження всього товару дистриб'ютором. Це прямий шлях до тотального дефіциту ліків. Крім того, переукладання договорів з аптеками-учасницями програми може затягнутися на 2 – 3 місяці, адже договір цей тристоронній, з участю державних органів, що відрізняються слабкою мобільністю в порівнянні з комерційними організаціями, - попереджає представник ГО «Всеукраїнська аптечна палата» В'ячеслав Сауц. - Відповідно, якщо в районі немає аптек, то жодна з них не зможе без підписаного договору здійснити видачу медикаментів, в тому числі за програмою «Доступні ліки».

Схожі прогнози дає директор громадської організації «Аптечна професійна асоціація України», доктор фармацевтичних наук Володимир Руденко. «Якщо закон буде прийнятий, ми станемо свідками грандіозного переділу ринку аптечних установ, багато аптек змушені будуть закритися, а в процесі трансформації ринку такі державні програми, як «Доступні ліки» просто зупиняться і не будуть працювати. Громадяни України від цього точно не виграють, а ті з них, що залежать від щоденного прийому життєво важливих препаратів, конкретно постраждають», - вважає Руденко.

Крім того, експерти побоюються, що якщо депутати проголосують за цей закон, це призведе до повного колапсу на ринку. Оскільки документ передбачає обов'язкову наявність вищої фармацевтичної освіти у власників аптечних мереж. Закриття аптек, яке неминуче настане у результаті прийняття закону, також позначиться на зайнятості їх працівників. На сьогоднішній день експерти говорять про 40 тисяч потенційних безробітних.

Законопроект № 8591, який внесли 12.07.2018 кілька депутатів, містить норму про те, що ліцензія на роздрібну торгівлю лікарськими засобами видаватися не буде, якщо «в день подачі заяви про видачу ліцензії відстань по прямій лінії від місця запланованого розташування аптеки до найближчої аптеки становить менш як 500 метрів».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus