USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Проректори ЛНТУ знали про порушення, які у виші знайшла перевірка

21 Жовтня 2020 09:23
Державна служба якості освіти перевірила Луцький національний технічний університет та встановила низку порушень, які допустив нинішній в.о. ректора Петро Савчук. Разом з тим, чинні проректори вишу, а нині – кандидатки на посаду ректора Оксана Ляшенко та Олена Ковальчук знали про них ще до того, як їх виявила перевірка.

Про це йшлося під час дебатів кандидатів на посаду ректора в ефірі ТРК «Аверс».

У коментарях в соцмережах волинська журналістка Ольга Булковська зазначила, що, як відомо, перевірка в ЛНТУ засвідчила систематичні порушення закону з боку в.о. ректора Петра Савчука, проте про них не могли не знати інші.

«Як на мене, і ці зловживання, і ті, яких іще не виявили, – то спільна відповідальність керівництва вишу, а отже, і нинішніх кандидаток на посаду – чинних проректорів. Вони ж свого часу не виступили із відкритими заявами щодо дій Савчука. Прошу їх прокоментувати результати аудиту та пояснити свою мовчанку щодо незаконних дій ректора: пані Ляшенко та Ковальчук не бачили порушень чи потурали керівникові?» – поцікавилася Ольга Булковська.

Читайте також: Перевірка в ЛНТУ: в.о. ректора Петро Савчук систематично порушував закон. Документ

Оксана Ляшенко зізналась, що ці порушення вона бачила ще з початку роботи в університеті. Мовляв, перевірка встановила ще далеко не всі порушення. Кандидатка запевняє, що застерігала Савчука від дій, які, як встановила перевірка, були незаконними.
«Всупереч положенню про розподіл навчального навантаження, ректор Савчук самовільно усунув мене від розподілу і організації цих процесів. На жаль, державна служба якості освіти на звернення проректорів не проводить перевірок. Саме тому я захотіла стати ректором, бо в проректора немає важелів впливу на ректора. Проректор навіть до профільного міністра звернутись не може, бо немає цифрового підпису в системі обміну інформації з Міністерством освіти і науки. Мені такого підпису ректор Савчук не дав», – зазначила вона.

Проректор Олена Ковальчук зазначила що теж знала про порушення, які виявила перевірка. З її слів, коли вона звертала увагу ректора на порушення, він погрожував та тиснув: «У мене дві заяви написані на звільнення, бо я не погоджувалась з такою політикою. Я намагаюсь «не виносити сміття з будинку», а для мене ЛНТУ – це мій дім. Намагалася вирішити ці проблеми всередині університету, в результаті цього в серпні мені було запропоновано звільнитись з посади».

Кандидатка на посаду ректора Ірина Вахович зазначила, що вірить, що Савчук не дослухався до думки його проректорів, адже він – не командний гравець.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Лучанин Показати IP 21 Жовтня 2020 09:41
Та трійця-той що діючий ректор та ті дві проректорки, в них як якісь особисті виясняння. Аж дивитися було соромно
Викладач-механік Показати IP 21 Жовтня 2020 09:53
Порушення навчальної дисципліни було постійним в роботі П.Савчука. Але викладачі, які ці питання підіймали, як правило, або звільнялись ним з ЗВО, або понижувались в посадах. Дійсно, питання навантаження для ректора бувшого П.Савчука завжди було складним. Вже на зборах трудового колективу в 2016, 2017, 2018 роках йому задавалися незручні питання, наприклад: 1. Чому при збільшенні кількості студентів в 2016-17 роках зі додаткових викладацьких ставок колективу (кількість ставок колективу невідома) передано тільки декілька, а решта як сказано на конференції трудового колективу Савчуком П.П. перейдуть на «розвиток університету»? Де результати цього розвитку? Матеріальна база частково обновлена тільки за рахунок ентузіазму окремих викладачів, практично без участі ректора, комп’ютерна база – старезна і малопридатна для нормальної роботи, аудиторії не обладнанні датчиками пожежної безпеки і т.п. 2. Куди діваються кошти, нараховані мертвим душам, розпорошених по випускних кафедрах (колектив нарахував більше 7-ми непрацюючих професорів, які отримують зарплату за навантаження, що виконуються штатними викладачами). Такі непрацюючі професори є на багатьох випускних кафедрах. Студенти цих викладачів роками в очі не бачили. А викладачі не бачили виданих міністерством ставок, які слід би передавати до відома колективу прозоро. 3. Чому навантаженням керується вручну, а більшість регламентованих МОН навчальних годин – консультації, практика, дипломне проектування, перевірка модульних робіт, робота куратора не розглядається як обліковане навантаження? Може тому, що зменшення облікованих годин приводить до появи «додаткових годин і ставок», які розподіляються серед «своїх». На жаль через постійне «коректування» протоколів зборів трудового колективу ні цих запитань, ні відповідей на них колектив не побачив.
Любі свині Показати IP 21 Жовтня 2020 10:28
Послухав. Зробив висновки. Жаль колись славний ВУЗ...
Мольфар Показати IP 21 Жовтня 2020 10:45
Тут все ясно, як божий день ! Дебати пройшли ! Практично, вже проглядається наступний алгоритм розвитку подій. Якщо у кандидаток є здоровий прагматизм і дедуктивний склад ума то : 1. Пані Ковальчук і пані Ляшенко просто зобов'язані сьогодні зняти свої кандидатури в своїх же інтересах і з метою елементарного самозбереження. 2. На них чекають такі такі виклики : Виграє вибори Савчук - вони будуть звільнені. 3. Виграє Вахович - вони може будуть звільнені. 4. З двох зол розумні вибрали би менше ! 4. Савчук - програє ! 5. Виборці ректора, якшо володіють політичною ерудицією і досвідом політичногї культури, мали би знати, що у виборах ректора, окрім змагання Програм, які у них слабші, ніж у Вахович, будуть мати визначальний вплив і внутріміські, і обласні політичні пасьянси, позиція профільного міністерства, народних обранців і, в тому числі, позиція і спудеїв, і секюріті з техпрацівниками, а про ЗМІ то вже і мови нема!
Maха Показати IP 21 Жовтня 2020 10:54
від пєті одна брехня !
Vox Populi Показати IP 21 Жовтня 2020 13:22
Єдине, що потрібно для тріумфу зла - це, щоб хороші люди нічого не робили. (Едмунд Бьорк) Лише дієве добро є добром, а бездіяльність - зло. Гнітючим корінням зла в освіті є втрата у педагогів віри в ціну власної думки.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus