USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Проросійські ЗМІ і боти поширюють дезінформацію на тлі протестів у Франції

9 Грудня 2018 18:40
Понад 600 прокремлівських Twitter-акаунтів почали використовувати хештег #giletsjaunes на підтримку руху "жовтих жилетів".

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на Альянс забезпечення демократії - підрозділ Німецького Фонду Маршалла США, що стежить за російськими Twitter-акаунтами та іншою прокремлівською діяльністю.

"Макрон успішно уникнув кібератак з метою дестабілізації його президентської кампанії в 2017 році, за якими, як вважаеться, стояли прокремлівські групи. Тепер, коли Франція зіткнулася з насильницькими протестами, росіяни, схоже, повернулися. Серед 600 облікових записів Twitter, які, як відомо, поширюють погляди Кремля, найпопулярніший хештег зараз #giletsjaunes, французька назва для протестів "жовтих жилетів", - ідеться в матеріалі.

Як розповів вашингтонський аналітик Альянсу Бретт Шафер, "Альянс звернув увагу на те, що акаунти, які раніше публікували новини з США і Великобританії, в останні тижні переключилися на висвітлення протестів у Франції".

Ці акаунти часто вказують на те, що французька поліція перебуває на межі заколоту і готова підтримати протестувальників. Шафер говорить, що подібні заяви не підтверджуються фактами, а сама інформаційна кампанія за структурою нагадує інші кібер-атаки Кремля.

Велика частина посилань у досліджуваних Альянсом Twitter-акаунтах веде на повідомлення державних російських медіа - Sputnik, Russia Today і німецьке агентство Ruptly, яке належить RT.

Як вказують в Альянсі, усі три медіа дуже пильно стежать за протестами, "а RT навіть повідомляло, що 12 його журналістів постраждали, висвітлюючи події у Франції".

Також Sputnik і RT повідомляли про те, що більшість французьких поліцейських більше не мають наміру підтримувати уряд і стали на бік протестувальників. Як зазначає Bloomberg, джерелами цієї інформації є представники двох невеликих профспілок поліції, які на останніх виборах зібрали в сумі менше 4% голосів.

Російські медіа також показали відео - широко поширене у французьких соціальних мережах - про те, як поліція в південно-західному місті Пау знімає свої шоломи, що було розцінено як знак солідарності з протестувальниками. Місцева поліція і журналісти, присутні на місці події, заявили, що це не відповідає дійсності - поліцейські зняли шоломи, щоб поговорити з "жилетами", але потім наділи їх знову.

Видання зазначає, що поки неясно, чи формують недавні повідомлення російських ЗМІ або активність прокремлівських Twitter-акаунтів громадську думку у Франції. Хоч RT і Sputnik мають франкомовні сайти, їх аудиторія обмежена. Головним місцем розміщення повідомлень про "жовті жилети" були соціальні мережі.

Як заявив представник Facebook, "контент, який пропагує насильство і шкоду", заборонений і видаляється з сайту "щойно ми дізнаємося про це".

"Втім, коли широко і наполегливо пропагується негативна інформація, принаймні, деяка її частина може дійти до французьких користувачів соціальних мереж", - говорить керівник Альянсу забезпечення демократії.

Нагадаємо, в останні тижні Париж і всю Францію охопили масові акції протесту через різке підвищення цін на паливо.

Вулиці Парижа перетворилися на арену вуличних протистоянь: учасники протестів споруджували барикади, палили автомобілі, били вітрини, вступали в сутички з поліцією і групами інших протестувальників.

Крім зниження цін на паливо, французи вимагають зниження податків і підвищення мінімального розміру оплати праці.

За словами прем'єр-міністра Філіпа, у протестах у Парижі беруть участь 5,5 тисячі демонстрантів, загалом по Франції мітингують 36 тисяч осіб.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Українець Показати IP 9 Грудня 2018 18:47
Апятьпутінвінават. :)
Василь Показати IP 9 Грудня 2018 21:42
"ПРОУКРАЇНСЬКІ ЗМІ І БОТИ ПОШИРЮЮТЬ ДЕЗІНФОРМАЦІЮ НА ТЛІ ПРОТЕСТІВ У ФРАНЦІЇ!" Так буде правильніше!)
Корiнний лучанин Показати IP 9 Грудня 2018 22:08
Краще звернiть увагу на блтiв з укрмiнправди.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus