USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Привіт. Леся»: автор скандальних ілюстрацій презентував у Луцьку нові роботи

14 Вересня 2021 09:57
У Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків, що у Луцьку, 11 вересня презентували серію ілюстрацій «Історія про те, як відсвяткували 150-річчя з дня народження Лесі Українки, а через тиждень про неї забули». Це оригінальна авторська інтерпретація святкувань нудних ювілеїв.

Виставку підготували на замовлення радіо СІД FM у рамках проєкту «Привіт. Леся» за підтримки Українського культурного фонду.

Виставкову частину проєкту «Привіт. Леся», присвяченому знаменитій волинянці, відкрив особисто автор ілюстрацій Олександр Грехов.

«Зразу скажу, що без Богдана Тихолоза (літературознавець, франкознавець, директор Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка) не було б цього проєкту, дякую.

Ще у січні Богдан підняв важливу тему про шаблонні святкування круглих дат наших класиків, та й не тільки їх, з цим всім пафосом і штучною мішурою, коли замість «живих» і актуальних образів видатних діячів нашої історії та культури, ми отримуємо їх поминки! Я всі ці думки візуалізував», – поділився ілюстратор.
Організаторки події Вікторія Жуковська та Анастасія Передрій хотіли відійти від звичних форм святкування: на презентації не було фуршету, довгих розмов та завчених привітань. Натомість гостям подарували тематичні листівки, які стилізував Олександр Грехов, дали печиво з передбаченнями – влучними цитатами Лесі Українки. Також кожен мав змогу взяти участь у міні-перфомансі: самостійно перерізати червону стрічку.

На кожній листівці, що отримали учасники виставки, нанесений QR-код, за допомогою якого можна прослухати усю аудіочастину проєкту «Привіт. Леся». Почути можна й саму Лесю Українку, яка говорить голосом заслуженої артистки України Ірми Вітовської.
Про значимість проєкту розповіли авторки задуму Вікторія Жуковська та Анастасія Передрій.

«Ми не хочемо заганяти вас у депресію і не хочемо налаштовувати вас на всесвітню журбу і сум. Наша мета – абсолютно інша: познайомити вас з відомою невідомою Лесею, показати її і презентувати по-іншому, ніж у шкільних підручниках. І, нарешті, познайомитися краще з амбасадоркою Волині, з нашою яскравою землячкою, поговорити про її особисте життя та переживання», – поділилася Вікторія Жуковська.
Аудіальна частина проєкту «Привіт Леся» складається з трьох циклів: листів поетеси, озвучених Ірмою Вітовською; цікавих фактів, підтверджених експертами; та особистих вражень українських знаменитостей від Лесі Українки і її творчості.

Проєкт «Привіт. Леся» можна послухати за лінками:

Linktree: https://linktr.ee/radiocidfm

Anchor: https://anchor.fm/cidfm-hellolesya Soundcloud: https://soundcloud.com/hellolesya Apple Podcasts: https://podcasts.apple.com/us/podcast/привіт-леся/id1585069511

Виставку можна переглянути до 10 жовтня.

Довідково

Олександр Грехов створює постіронічні ілюстрації для медіа та соціальних проєктів з 2017 року. На його рахунку одна знищена виставка та понад 30 експозицій, на які ніхто не вчиняв замах. Співпрацював із різними культурними інституціями, міністерствами, благодійним фондом «Таблеточки», гуманістичним рухом UAnimals, KharkivPride; виданнями Українська правда, The Ukrainians, Гендер в деталях, The Village Україна; компаніями Coca-Cola Ukraine, Сільпо, Promodo, Rozetka, Orner, Veterano Brownie та ін. Роботи зберігаються в фондах українських музеїв і приватних колекціях.

Ірма Вітовська-Ванца – українська акторка театру та кіно, продюсерка, громадська діячка; працює у Молодому театрі (з 1998). Заслужена артистка України (2016). Лауреатка національних премій з кіномистецтва «Золота дзиґа». Два роки поспіль визнана найкращою акторкою національної премії від кінокритиків «Кіноколо». Двічі володарка національної премії «Телетріумф». Володарка театральної премії «Київська пектораль». Володарка «Золотого Дюку» на Одеському міжнародному кінофестивалі 2019 року

Проєкт «Привіт. Леся» від радіо СІД FM покликаний розповісти про Лесю Українку набагато більше, ніж пишуть у шкільних підручниках; нарешті ближче познайомитися із видатною землячкою та дізнатися про її особисте життя й переживання. У межах проєкту українська акторка театру та кіно, заслужена артистка України Ірма Вітовська озвучує листи Лесі Українки; лідери думок діляться рефлексіями про її творчість та вплив, а серія радіопрограм та подкастів розвінчує міфи про її життя.

Проєкт «Привіт. Леся» реалізований за підтримки Українського культурного фонду.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus