USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Привид луцьких підземель. Чим дивуватиме нова туристична локація

18 Липня 2021 10:25
Відкриття реставрованих підземель вежі Чорторийських та колегіуму єзуїтів вже чекають з нетерпінням. Проєкт, який триває з 2018 року – на фінішному етапі. Що вже тут вдалося зробити, що ще планують і, зрештою, коли в місті з’явиться нова туристична локація?

Ремонтно-реставраційні роботи вже майже завершені

Нагадаємо ремонтно-реставраційні роботи у Старому місті тривають у рамках проєкту «Нове життя старого міста: ревіталізація пам’яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна» Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020. Відновлюють пам’ятки архітектури національного значення: вежі Чорторийських, оборонну стіну, частини келій монастиря єзуїтів тощо.
Як розповідає менеджер проєкту Олег Парфенюк, станом на початок липня готовність уже була 91%, але фактично вона – на вищому рівні. Наприкінці липня уже мають завершитися ремонтно-реставраційні роботи, залишилося додати косметичні штрихи, деталі та прибирання. Також уже змонтована і підключена підсвітка південно-західного фасаду колегіуму, вежі Чорторийський та фрагменту оборонної стіни Окольного замку.
Читати ще: Стіни, які захищали Луцьк. Як реставрують древні мури

«Самі ремонтні роботи закінчаться наприкінці липня і розпочнеться наступний етап – наповнення цих підземель життям. У нас заплановано 10 закупівель щодо наповнення музею-майстерні. Це і дизайн інтер’єру, і меблі, і гаджети, силіконова фігура монаха, інтерактивне смарт-табло, шоломи віртуальної реальності, комплект лицарських обладунків, голограма привида і багато-багато іншого цікавого», – розповідає він.
Чим наповнять простір і коли буде відкриття

З його слів уже більшість тендерів відбулися, на стадії оголошення ще одна закупівля на 2 мільйони гривень: там шукатимуть підрядника, який виконає всі умови щодо гаджетів.

«Багато робіт уже в процесі: експонати, окремі деталі інтер’єру, робиться фігура монаха, чекаємо першої поставки лицарських обладунків, готовий дизайн-проєкт інтер’єру. До слова, нам вдалося долучити дуже круту компанію зі Львова зі світовим ім’ям, яка реалізовує проєкти навіть в Лондоні і отримувала там нагороди. Концепція інтер’єру готова, вона вийшла дуже цікавою і нестандартною, ми саме чекаємо фінальних матеріалів. Сам простір буде дуже класний: там будуть і ігрові зони, і зони відпочинку, місця, де можна скористатися гаджетами», – каже Олег Парфенюк.
У планах – закупити два шоломи віртуальної реальності, проте контент з шоломів буде виводитися назовні, аби ті, хто прийшов у групі могли теж побачити те, що бачитимуть відвідувачі в шоломах.

Читати ще: Можна потрапити у часовий портал: у Луцьку буде подорож найдовшими в Україні підземеллями

Проєкт інтер’єру буде повністю готовий вже цього місяця, по тому будуть оголошувати тендери на меблі, виставкові системи, адаптацію світла. Планується, що простір буде універсальним, щоб його можна було адаптовувати для різноманітних заходів і потреб.
Кінцевий термін проєкту – кінець 2021 року, хоч він мав завершитися раніше. Річ у тім, що його продовжили на прохання польських партнерів, які мали труднощі зі свого боку. Тож цього року й планують зробити велике відкриття.

«Кінець цього року – дедлайн, але сподіваємося трошки раніше зробити офіційне відкриття, а не зовсім під Новий рік. Та все залежить від того, як швидко відбудуться тендери», – пояснює менеджер проєкту.

Унікальний туристичний маршрут

Уже завершилися й археологічні роботи. Хоч на початках проєкт не передбачав археологічних робіт, проте майже на кожному етапі всіх чекали сюрпризи. Під час археологічних досліджень у вежі Чорторийських археологи розкопали раніше невідомі підземелля. Понад мільйон гривень на ці роботи виділили з бюджету міста. Згодом в місті задумали з’єднати існуючі підземелля колегіуму з нововідкритими у вежі Чорторийських. Роботи розпочалися 1 березня, а вже 14 квітня хід таки вдалося зробити. Біля проходу також були знайдені сходи, ймовірно, на нижній ярус, проте після того як їх розчистили – проходу там не знайшли.
«Це дуже добре, що археологи долучилися до цього процесу, бо без них нам би не вдалося реалізувати проєкт в такому вигляді як зараз. Адже підвали під баштою Чорторийських знайшли випадково під час зачистки підлоги, і 18-метровий коридор, яким з’єднали двоє підземель – це теж заслуга археологів. Усі роботи археологів були завершені ще навесні. Там були ще деякі деталі в проході біля маленької арки, але це виявися тупиковий прохід, його розчистили до кінця і залишили», – зазначає співрозмовник.

Сам прохід між двома підземеллями були змушені підняти на декілька цеглин, аби об'єкт відповідав протипожежним нормам. Олег Парфенюк запевняє: прохід підняли, але арку зберегли один в один. Натомість проходити буде достатньо комфортно. У іншому кінці підвалів – ще один нерозчищений хід, проте це вже підстава для нових пошуків.
«Прохід, який веде у внутрішній двір, можливо, сполучався ще з однією будівлею, яка є на історичних зображеннях у внутрішньому дворі колегіуму. Але це може бути наступним етапом. І так результат перевершив очікування, адже проєкт писався лише під центральне крило колегіуму, мова йшла про 242 квадратних метри включно з 70 кв м першого поверху вежі Чорторийських. А завершуємо його з 670 кв м. Ми втричі збільшили площу в межах запланованого бюджету», – резюмує він.
До слова, згадані підземелля мають сполучення з підземеллями костелу Петра і Павла, тож теоретично їх можна об’єднати. Щоправда, це не входить в заходи згаданого проєкту, адже підземелля колегіуму і підземелля костелу наразі мають різних власників. Як раніше повідомлялося, цього року відбулися перемовини Луцького міського голови з представниками дієцезії, яка є власником підземель костелу і є домовленості об’єднати ці об’єкти єдиним туристичним маршрутом.


Юлія МАЛЄЄВА

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Для людей Показати IP 18 Липня 2021 15:11
Думаю варто було б відкрити ворота, щоб люди могли прогулятись подвір'ям, там ніби все закінчено. Шкода, якщо потрібно буде чекати ще пів року щоб потрапити на внутрішній двір.
Рауль Показати IP 19 Липня 2021 12:35
Интересно

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus