USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку – найбільші історичні підземелля в Україні. Що побачать туристи?

15 Квітня 2021 15:55
Майже 700 квадратних метрів підземель обіцяють відкрити для відвідувачів уже цього року. Проєкт, завдяки якому це стало можливим, добігає завершення. Він унікальний не лише тим, що Луцьку вдалося залучити чималу суму грантових коштів (майже мільйон євро), а й знахідкою досі невідомих підземель вежі Чарторийських.

Нагадаємо ремонтно-реставраційні роботи у Старому місті тривають у рамках проєкту «Нове життя старого міста: ревіталізація пам’яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна» Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020. Відновлюють пам’ятки архітектури національного значення: вежі Чарторийських, оборонну стіну, частини келій монастиря єзуїтів тощо. Під час археологічних досліджень під вежею Чорторийських та колегіумом єзуїтів археологи розкопали раніше невідомі підземелля. Більше мільйона гривень на ці роботи виділили з бюджету міста.

Згодом в місті задумали з’єднати існуючі підземелля колегіуму з нововідкритими у вежі Чарторийських. Роботи розпочалися 1 березня, а вже 14 квітня хід таки вдалося зробити, розповідає менеджер проєкту Олег Парфенюк.
«Кошти на дослідження цієї частини підземель під вежею Чарторийських, а це більше мільйона гривень, виділила міська рада, і ми хочемо показати, що нам повірили недаремно і все вдається. Проблема була в тому, що треба було укріплювати стелю в цій галереї, бо стяжка була укладена просто на грунт. Тож археологи розчищали 50 сантиметрів і ставили спеціальні балки. Тепер вже немає небезпеки, що стеля може обвалитися», – каже він.

Читати ще: Нове життя старого міста: що приховують луцькі підземелля

Тож щойно вдалося об’єднати обидва підземелля галереєю – покликали на оглядини. Побував тут і Луцький міський голова Ігор Поліщук. Він зауважив: якщо ці підземелля об’єднати з тими, що в костелі Петра і Павла, вийде унікальна екскурсія на годину-півтори, аналогів якої в Україні немає.
«Завершується реалізація без перебільшення грандіозного проєкту. Під час робіт було знайдено більше 170 квадратних метрів нових підземель, про які не було жодних згадок. Їх вирішили з’єднати з підземеллями колегіуму, на що виділили кошти з міського бюджету. Крім того, є перспектива рухатися далі, і я переконаний, що наш обов’язок виконати ці роботи і відкрити їх повністю. Адже сьогодні це найбільші історичні підземелля в Україні і ми можемо зробити цей об’єкт надзвичайно цікавим для туристів: і місцевих, і гостей міста. Ми зробимо ремонт ще там, де є вхід в підземелля собор,у і їх з’єднаємо. Це буде найдовша екскурсія підземеллями в Україні», – переконаний мер міста.
Не приховує емоцій й археолог Віктор Баюк, який керує проведенням цих робіт. Переконує: луцькі підземелля – найбільші історичні підземелля в Україні. Більшими за площею можуть бути хіба одеські катакомби, але це зовсім інший об’єкт.
«Це наймасштабніше археологічне відкриття за часів незалежності не лише для Луцька, а й усієї Волині. Ми відкрили близько 200 квадратних метрів підземель башти Чарторийських 14-15 століття, частину невідомих підземель колегіуму єзуїтів середини 17 століття і виконали завдання з’єднати нововідкриті підземелля з існуючим об’єктом – підземеллями колегіуму. Тут були знайдені унікальні речі: вцілілий посуд, кахлі з єзуїтськими символами», – розповідає він.
Читайте також: Стіни, які захищали Луцьк. Як реставрують древні мури

В іншому кінці підземель колегіуму ще ціле недосліджене крило, де теж є хід, який, не виключено, може вести й до замку, адже у підвалах В’їзної вежі теж є натяк на вхід до підземного коридору. Є галереї, які повертають назовні колишнього оборонного муру, є ті, які спрямовані у внутрішню частину Окольного замку.
«Зараз досліджено дві третини комплексу. Але є ще цілий комплекс, який виходить на замкову площу. Там теж є підземелля, також є ходи, і, може, з часом ми відкриємо і цей об’єкт. Це було б фантастичне відкриття, в яке поки що важко повірити: все відкрити, дослідити і показати, яким було», – ділиться він ідеями.
А тим часом в підземеллях кипить робота. В одній із кімнат, де колись замість стелі був бетонний жолоб, відновили склепіння. З іншої виносять землю. Ще досі розчищають стіни і галерею, яка з’єднує два підземелля. Менеджер проєкту Олег Парфенюк додає: в цій галереї, яка розташована в третьому ризаліті, знайшли натяк на ймовірні гвинтові сходи, що можуть вести на нижній рівень. Але поки що це припущення. Одні гвинтові сходи, нагадаємо, знайшли археологи в п’ятому ризаліті, які ведуть нагору. Ще сходи облаштують безпосередньо у вежі Чарторийських, щоб ними можна було спуститися у знайдені підземелля.

У підземеллях колегіуму, які й означені в грантовому проєкті, роботи уже на фінішній прямій. Там залишилося лише прибрати і навести лад. Згодом працюватимуть над наповненням простору.
«Практично вже все готово, залишилося прибрати. Тут буде музей-майстерня лицарства середньовічних часів. Але це не буде музей в класичному розумінні, де лише експонати, а інтерактивний простір, у який буде комфортно прийти і дорослим, і сім’ям з маленькими дітьми, і школярам», – розповідає Олег Парфенюк.

Чекає на встановлення брама до оглядового майданчика біля відреставрованої стіни Окольного замку.
Юлія МАЛЄЄВА

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Лучанин Показати IP 15 Квітня 2021 17:00
А це точно підземелля? Може це частина колишніх цокольних поверхів, які внаслідок діяльності людини поступово опинялись нижче рівня грунту? Площа біля костелу раніше була значно нижче, там нижче, якщо не помиляюся, були навіть бійниці...
не к. лучанин до Лучанин Показати IP 15 Квітня 2021 18:08
раніше ти був високий та красивий. а тепер осталась лиш краса((
Лучанин до не к. лучанин Показати IP 16 Квітня 2021 09:37
По відношенню до людини - це дійсно так, спочатку ми гарні, красиві, потім лисіємо, стаємо кволими і нижчими на зріст, тільки не зрозуміло до чого це ви сказали? Про підземелля. Ви ніколи не думали, чому звичайні у вжитку речі(кераміка, колеса і т.д.) або навіть цілі поселення раптом опиняються на такій глибині, що їх треба відкопувати(проводити розкопки)? Згідно логіки новини: "Сенсація: давні люди будували міста під землею" Або "Наші предки зберігали посуд глибоко під землею". Тобто питання в тому, щоб реально вияснити, що підземелля, а що просто частини будівлі, які опинились під землею з плином часу або внаслідок діяльності людини.
Цегла до Лучанин Показати IP 15 Квітня 2021 23:59
На превеликий жаль емоціїї від ефорії "таємничого підземеля" домінують над здоровим глуздом та історичним сенсом "підземних обехтів". За ради "байки" для туристів нехтують архітектурним початком, призначенням та вже відомими археологічними дослідженнями. Вигаданні історії можуть наробити багато інформаційної шкоди.
Лучанин Показати IP 15 Квітня 2021 17:34
Це чудова новина! Молодці археологи і краєзнавці, мер молодець підтримує такі ініціативи. Старе місто, замок, підземелля доведіть все до пуття, розгребіть ринок-шанхай і відбою від туристів не буде. У Луцька надзвичайний потенціал, лиш бажання його розвивати і тут буде Мекка з мільйонами туристів й усіх плюх від них!
Пецька Показати IP 16 Квітня 2021 01:27
3 поверхт не підземель, а будівель та вулиць під землею. Включіть мозок - викопать, построїть, закопати доцільно тільки льох/підвал.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus