USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Писанку творять не руки, а душа: у Луцьку запрацювала «Великодня майстерня». Фото, відео

14 Квітня 2021 19:14
14 квітня в Палаці культури міста Луцька відбувся перший майстер-клас традиційного проєкту, присвяченого світлому святу Воскресіння Христового.

««Великодню майстерню» реалізовуємо завдяки співпраці департаменту культури Луцької міської ради та Палацу культури міста», – розповідає методистка закладу Олеся Іщук.

Майстерня працюватиме з 14 до 28 квітня. Тут відбуватимуться зустрічі на різноманітну тематику. Семеро майстрів народної творчості працюватимуть з дітками соціально незахищених категорій, аби у цікавій формі розказати та показати найкращі зразки рукоділля.
Сьогодні заняття розпочинається із писанкарства, навчатимуть якого Андрій та Ірина Бондаруки. Наступні ж майстер-класи проведуть Юлія Богданова (виготовлення великодніх оберегів), Ірина Голощапова (створення святкових листівок), Юлія Співак (техніка плетіння з лісової трави), Вікторія Шевчук (великодній декор), Анатолій Філозоф (гончарство), Валентина Якимович (соломоплетіння).
Перед початком заняття учасників майстер-класу привітала заступниця міського голови Ірина Чебелюк: «Великдень – це завжди світло, свято і радість у душі. Бажаю вам, щоб усі ці дні, в які у нас буде діяти майстерня, минули змістовно, цікаво, наповнено. Ще хочеться побажати кожному з вас здоров’я, натхнення, сил, миру і любові у серцях».
«Хочу подякувати майстриням і майстрам які будуть впродовж проєкту демонструвати своє мистецтво, передавати знання, навчати і створювати великодню атмосферу. Також висловлюю щиру вдячність за співпрацю управлінню соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Луцької міської ради», – відзначила директорка департаменту культури Тетяна Гнатів.
Приємною несподіванкою для гостей свята став виступ ансамблю народної музики «Волиняни» Луцької музичної школи №3. Його учасники виконали кілька народних композицій – яскравих і запальних, які налаштували усіх на святковий настрій.
«Саме так – з гарними думками, позитивним настроєм, зі справжнім воском та писачком і потрібно братися до роботи», – зауважив Андрій Бондарук.

Майстер-клас він розпочав з розповіді про символізм писанки, хрестики, змійки, завиванці та геометричні фігури на якій є геть невипадковими. «На уособленні життя – яйці – зашифровано дуже багато. Тут і християнська символіка, і образи стихій, плодючості, чоловічої сили та жіночої краси. Цим писанка й відрізняється від простої крашанки», – підкреслив майстер.
Далі розпочалося найцікавіше. Андрій та Ірина Бондаруки показували, як правильно тримати писачок, заправляти і розтоплювати віск, виводити ним візерунки.
Діти спочатку обережно, а потім впевненіше взялися до роботи. І ось перші писанки вже «купаються» у фарбі. За ними – нові. Змінюються кольори та символи. Нарешті – кульмінація: Андрій Бондарук демонструє, як правильно знімати віск з візерунків.
Кілька секунд – і ось перша писанка, виготовлена дитячими руками, готова. Тепер можна впевнено сказати: «Великодня майстерня» запрацювала! Залишається лише побажати усім майстрам та їхнім учням натхнення, успішної реалізації творчих задумів та радості від творчості.
Олександр ДУРМАНЕНКО

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Джек Показати IP 14 Квітня 2021 19:30
Язичники
Лучанин до Джек Показати IP 15 Квітня 2021 09:47
Чому? Що треба робити, щоб не бути язичником? Ходити до храму і всім виносити мозок, якщо хтось робить не так як більшість прихожан? Мабуть, головне мати людські якості (наприклад як Сухомлинський у своїх творах описує), а далі вже не так важливо хто ти, бо ти будеш Людиною... А з Людини добрий буде і язичник, і християнин...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus