USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Лучанка робить унікальні іграшки з вовни

3 Січня 2014 16:23
«Різдвяна майстерня» для усіх охочих працює в арт-галереї «Луцьк» під час новорічно-різдвяних свят. Майстри народної творчості навчають виготовляти різноманітну новорічно-різдвяну атрибутику. Репортер Інформаційного агентства Волинські Новини завітав на один з майстер-класів.

Майстриня Олена Березовська захопилася валянням з вовни більше року тому. Відтоді її роботи користуються популярністю, а багатьом і щастя приносять, каже вона.



Валяння – один з найдавніших ткацьких методів, розповідає жінка. Перше килимове покриття, виготовлене в такий спосіб, згадане ще в одній з біблейських легенд. У історії про Ноя розповідається, що перший такий килим з’явився у ковчезі. Вівці, які довго перебували у одному приміщенні, губили вовну, топталися по ній. А коли Ной випустив тварин на волю, то із здивуванням побачив перше килимове покриття, хоч і не дуже чисте.

Скотарі , які жили подалі від цивілізації, робили з вовни й житло - юрти, робили упряж для коней. А в карпатських селах ще є спогади про території, де валяли вовну. Зараз це мистецтво трохи призабуте, каже Олена Березовська. До слова, таке зимове взуття, як валянки, прийшло до нас з Росії 200 років тому.

На те, щоб зробити іграшку з вовни, необхідно не менше години, розповідає майстриня. Є роботи, на які довелося витратила по сім і більше годин. Щоб іграшка була твердіша,її потрібно довше валяти, крім того, чим більше дрібних елементів, тим довше треба часу.

А почалося захоплення іграшкою з вовни з іншого способу обробки цього матеріалу – мокрого валяння.



«Я пішла на майстер клас до місцевої майстрині Людмили Лавренчук, яка займається мокрим валянням. Вона робить головні убори, шарфи, навіть картини. Коли ж прийшла додому, то запитала в «пана Гугла» , і мені видало зовсім інший результат – якісь іграшки, голки. Так я й відкрила для себе спосіб сухого валяння. Вже наступного дня придбала вовну і голку», - розповідає майстриня.



Жінка каже, що до захоплення вовною вона вишивала хрестиком. Подібне захоплення - швидше хобі, а працює жінка в торгівлі.

«Це так захоплююче, і зручно, що не треба великої робочої поверхні. Цим можна займатися навіть перед телевізором», - каже вона.

Вартість такої іграшки в майстрині від 50 до 200 гривень і вище. Утім дорогі вироби продати важче, адже не всі розуміють, скільки потрібно вкласти праці у кожен елемент. Та кожна з іграшок має позитивну енергетику, переконує Олена Березовська.

«Одне подружжя довго не мало дітей. Я запропонувала, що давайте я вам зроблю вагітну ляльку і воно обов’язково до вас прийде. Зараз ця жінка, здається, на 4 місяці», - каже майстриня.



Особливо подобаються такі іграшки дітям, каже жінка. Вони не лише приємні на дотик, а й екологічно чисті, не шкідливі. Вовна, привезена з Нової Зеландії, пофарбована натуральними барвниками, вона не боїться перепаду температури, вироби з неї можна навіть прати у гарячій воді.



А чим більше дитина грається цією іграшкою, тим міцнішим виріб стає, бо додатково валяється. Крім того, працювати з вовною дуже приємно, переконує майстриня. Адже цей матеріал, як пластилін, можна трансформувати, додати де це потрібно, або забрати лишки.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Олена Показати IP 8 Січня 2014 11:31
Гарненький ангел виготовила у цієї майстрині, вдома всім сподобався, такий мякенький і потішний. Дякую дуже за майстер-клас.
Анонім Показати IP 9 Лютого 2014 22:24
Добрий.вечір Ірина мені подобаються ваші роботи.
Анонім Показати IP 9 Лютого 2014 22:28
Ірина а ви проводите мастер клас?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus