USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Письменники закликають волинян до протесту

21 Червня 2012 11:56
Законопроект «Про засади державної мовної політики», ухвалений Верховною Радою у першому читанні, загрожує перетворенню України на російськомовну.

Про це йдеться у зверненні ради Волинської облорганізації Національної спілки письменників України, оприлюдненому в газеті «Вісник+К».

Письменники стверджують, що у критичних точках історії українські майстри слова завжди ставали на захист інтересів свого народу, а нерідко й очолювали боротьбу. «Сьогодні знову такий момент. Темні сили реакції замахнулися на саму нашу душу – українську мову», - йдеться у зверненні.

Тому волинські письменники з цього приводу заявляють: «Стаття 10 Конституції України говорить: «Державною мовою в Україні є українська мова». Якоїсь офіційної мови чи регіональних мов, які б застосовувалися на рівні з державною, Конституція не передбачає. Отже, законопроект «Про засади державної мовної політики», прийнятий Верховною Радою в першому читанні 5 червня, є документом антиконституційним».

На їхню думку, законопроект не спрямований на захист регіональних мов. У ньому йдеться головним чином про розширення вживання російської мови. Так, в Автономній республіці Крим офіційними є три мови – українська, російська та кримськотатарська. Загальновідомо, що офіційне використання російської мови там наближається до 100%. У Придністров’ї теж три офіційні мови – молдавська, українська та російська. Повну і абсолютну перевагу там має російська. У Білорусі з її офіційною двомовністю білоруська повністю витіснена на задвірки. Досвід свідчить: на пострадянському просторі офіційна двомовність на практиці означає домінування російської мови і лише її.

«Отже, законопроект «Про засади державної мовної політики» має на меті фактично підвищення російської мови до статусу державної. В перспективі ж має відбутися повна заміна української мови російською. Якщо цей підступний законопроект стане повноцінним законом, Україна стане російськомовною», - роблять висновок у раді ВОО НСПУ.

А цього, переконують, допустити не можна.

«Тому ми звертаємося до всіх українців з переконливим проханням висловити в будь-який конституційний спосіб свою принципову незгоду із запроваджуваним законом, який парламентарії-українофоби протискують через Верховну Раду поза Конституцією України. Захистимо мову – захистимо Україну!» - йдеться у зверненні облосередку Національної спілки письменників України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Л А Д О М И Р Показати IP 21 Червня 2012 12:44
Від кого "захистимо" від німців?
ага-ага Показати IP 21 Червня 2012 14:04
а які ж "письменники"? по прізвищах, будь ласка. що вже їм партія регіонів не треба?
Я Показати IP 21 Червня 2012 21:41
Маразматики!!!
даня Показати IP 22 Червня 2012 00:09
коли вже навіть ПР в облраді голосує за резолюцію про закон про мови, і Башкаленко відкрито заявив, що може тільки одна мова бути державною, тоді й наші письменники вирішили помахати прапором. Ясно, до того страшно було. А коли є таке вчасне замовлення від влади, або може самі здогадалися (письменники не глупі ж люди), то чому б і не висловитися? Головне, щоб "принципова незгода" була зарання погоджена з ким треба. А чи багато наших письменників хоч би прийшло під стіни ОДА, коли була сесія? Чи навіть на цей банальний і нестрашний крок сили не стало? Журналісти, напишіть прізвища письменників, хто підписував звернення і одночасно був під стінами ОДА. А ще краще, запитайте письменників, хто як висловив свою принципову незгоду. Чи все листом і обмежилося?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus