USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Рада подовжила дію особливого статусу ОРДЛО

6 Жовтня 2017 12:00
Сьогодні, 6 жовтня, Верховна Рада проголосувала за законопроект 7164 "Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей".

За законопроект проголосувало 229 із 337 народних депутатів, зареєстрований в сесійній залі, інформує ТСН.

Ініціатором цього законопроекту був Петро Порошенко. Зокрема, було запропоновано внести зміни до Статті 1 Закону України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей".

Згідно з цим Законом тимчасово, на строк, що закінчується через один рік від дня набрання чинності Законом України ”Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей”, запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, до яких належать райони, міста, селища, села, що визначаються рішенням ВР.

Законом встановлено, що особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей набирає чинності винятково після виконання всіх умов, викладених у статті 10 закону, зокрема, у частині, що стосується виведення усіх незаконних збройних формувань, їхньої військової техніки, а також бойовиків та найманців з території України.

Зауважимо, що у статті 10 визначені умови проведення позачергових вибори депутатів районних, міських, районних у містах, селищних, сільських рад, сільських, селищних, міських голів в окремих районах Донецької та Луганської областей. В статті визначено, що вибори мають бути проведені із забезпеченням участі у спостереженні за виборами міжнародних безсторонніх спостерігачів, зокрема, від Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи, інших міжнародних організацій та іноземних держав, а також інших офіційних спостерігачів.

Також мають бути дотримані гарантії вільного волевиявлення та таємного голосування, виборчих прав внутрішньо переміщених осіб, які були змушені залишити місця проживання в окремих районах Донецької та Луганської областей; прозорого підрахунку голосів, установлення підсумків голосування і результатів місцевих виборів.

Нагадаємо, 233 народних депутати проголосували у першому читанні за законопроект про реінтеграцію Донбасу. Із попередньої президентської версії була вилучена згадка про Мінські домовленості. Це уточнення стосується того, що по всьому тексту законопроекту зняти всі положення, де називаються Мінські домовленості, замінивши їх на резолюцію Ради безпеки ООН, ухвалену у зв’язку з російською збройною агресією на Донбасі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus