USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Закон про реінтеграцію Донбасу ухвалили у ВР в першому читанні

6 Жовтня 2017 10:45
Законопроект про реінтеграцію Донбасу, який вніс у Раду 5 жовтня президент Петро Порошенко, підтримали 233 народні депутати України. Скандальний пункт про легалізацію Мінських домовленостей, які суперечать міжнародним договорам і Конституції України, із законопроекту було вилучено.

Про це повідомляє ТСН.

Сьогоднішнє засідання у Верховній Раді розпочалося з незначною затримкою. Там знову розглядають президентський законопроект про деокупацію Донбасу.

Місця президії оточили депутати від "Блоку Петра Порошенка", аби нардепи з інших фракцій та позафракційні не зірвали засідання. Парубій поставив законопроект на голосування. У цей час біля трибуни почалися сутички депутатів. Голосування таки відбулося - 233 голоси "за", законопроект взяли за основу.

У ньому вилучили згадку про Мінські домовленості.

Документом визнаються тимчасово окупованими територіями у Донецькій та Луганській областях: сухопутна територія та її внутрішні води у межах окремих районів, міст, селищ і сіл, де збройні сили РФ і окупаційна адміністрація Росії встановили та здійснюють окупаційну владу та загальний контроль; внутрішні морські води і територіальне море України, що прилягає до такої ж сухопутної території; повітряний простір над цими територіями.

Межі тимчасово окупованих територій в Донецькій та Луганській областях визначаються за поданням Генерального штабу ЗСУ Міністерством оборони.

У законопроекті наголошено, що діяльність російських військових та окупаційної адміністрації РФ є незаконною, а будь-який виданий у зв’язку з такою діяльністю акт є недійсним і не створює правових наслідків.

Метою документа є звільнення цих територій та відновлення там конституційного ладу; захист прав, свобод і законних інтересів громадян України, які постраждали внаслідок російської агресії, а також зміцнення незалежності, державності, забезпечення єдності та територіальної цілісності.

Наголошується, що для забезпечення національної безпеки і оборони, стримування і відсічі російської збройної агресії в Донецькій та Луганській областях залучаються в установленому порядку сили і засоби

ЗСУ, інших військових формувань (СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Нацгвардії, Держприкордонслужби, Управління державної охорони, Державної спеціальної служби транспорту), МВС, Нацполіції тощо.

Безпосереднє керівництво силами покладається на Об’єднаний оперативний штаб ЗСУ.

Окрім цього, документ прописує низку положень у разі введення воєнного стану.

Також зазначено, що за фізичними та юридичними особами зберігається право власності та інші речові права на майно, у тому числі на нерухоме майно, включаючи земельні ділянки, що розташовані на тимчасово окупованих територіях.

Законопроект визначає, що Україна не несе відповідальності за протиправні дії Росії як держави-агресора, її збройних сил, інших військових формувань та окупаційної адміністрації на тимчасово окупованих територіях.

Із Законопроекту вилучено згадку про легалізацію Мінських домовленостей, які суперечать міжнародним договорам і Конституції України.

Нагадаємо, Всеукраїнське об'єднання патріотів УКРОП оприлюднило заяву про те, що із законопроектів щодо Донбасу мають бути вилучені згадки про Мінські домовленості та торгівлю з окупантом. Раніше журналіст Олександр Дубінський у своєу відеоблозі нагадував, що Мінськими домовленостями Україна підписала собі два вироки. Це - амністія терористам і проведення виборів до моменту виведення військ. Як їх називає Дубінський - виборів «на російських штиках». Окрім цього, сюди входить особливий статус Донбасу, - таке собі феодальне князівство всередині України, яке має право блокувати всі рішення України, що стосуються євроінтеграції і т. д.

Депутат Волинської обласної ради Костянтин Зінкевич також обурювався пунктом про Мініські домовленості і називав його таким, який подається як велике благо для України, таким собі фейком для «бєдних».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus