USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Рада в першому читанні схвалила законопроект про реформу СБУ. Що планується ліквідувати

28 Січня 2021 16:19
Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону про внесення змін до закону України «Про Службу безпеки України» щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності СБУ (№ 3196-д).

Як передає УНІАН, за це рішення проголосували 285 народних депутатів із 337, зареєстрованих у сесійній залі.

Законопроект, як зазначається у висновку профільного комітету, спрямовано на підвищення інституційної спроможності СБУ із забезпечення державної безпеки та приведення законодавства України, що регулює її діяльність, у відповідність із сучасними викликами і загрозами державній безпеці України, яким повинна протидіяти СБУ, а також стратегічними та концептуальними документами з питань розвитку сектору безпеки і оборони, реформування системи правоохоронних органів і відповідними рекомендаціями міжнародних та європейських партнерів України.

Зауважується, що цей законопроект має замінити закони «Про Службу безпеки України» і «Про загальну структуру і чисельність Служби безпеки України», якими наразі регулюється діяльність СБУ.

У законопроекті, зокрема, запропоновано новий понятійний апарат, приведено у відповідність із законом «Про національну безпеку України» статус СБУ, посилено контррозвідувальний та антитерористичний напрямки діяльності СБУ і розширено її повноваження щодо застосовування сил та засобів Служби проти терористичних організацій, незаконних збройних і воєнізованих формувань, транснаціональних злочинних угруповань за межами України, а також щодо проведення спеціальних інформаційних операції та протидії проведенню таких операцій проти України.

Крім цього, розмежовано контррозвідувальний та оперативно-розшуковий види діяльності СБУ, у зв’язку з чим запропоновано із закону «Про оперативно-розшукову діяльність» виключити контррозвідувальну діяльність як підставу для проведення оперативно-технічних заходів. Окремо визначено контррозвідувальні заходи, а також підстави та процедуру отримання санкції на їх проведення.

У законопроекті також запропоновано багаторівневі механізми превентивного реагування на загрози державній безпеці: пропозиції, офіційне застереження, подання СБУ. Зокрема, розширено можливості превентивних дій Служби щодо протидії розвідувально-підривній діяльності проти України. Відповідні зміни пропонується внести до законів «Про державну таємницю», «Про телебачення і радіомовлення» та до Виборчого кодексу.

Крім цього, законопроектом визначено механізми протидії розвідувально-підривній діяльності іноземних спеціальних служб, незаконних збройних формувань та терористичних організацій з використанням громадських організацій та політичних партій, а також засобів масової інформації.

Серед іншого, законопроектом пропонується виключити СБУ із закону «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю».

«Таким чином буде ліквідовано спеціальні підрозділи СБУ по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю. Натомість можливість протидіяти організованій та транснаціональній злочинності передбачено з позицій протидії розвідувально-підривній діяльності на шкоду Україні», – зазначають в комітеті.

При цьому суттєво обмежується правоохоронна функція СБУ шляхом поступової (до 2024 року) передачі функції досудового розслідування до Державного бюро розслідувань.

У законопроекті також містяться положення, спрямовані на оптимізацію організаційно-штатної структури СБУ. Зокрема, передбачено поетапне скорочення штатної чисельності Служби, визначено нові стандарти соціальних гарантій співробітникам Служби та їхнього грошового забезпечення, збільшення якого до передбаченого у проекті рівня планується здійснити поетапно.

Також передбачено часткову демілітаризацію СБУ з переходом на спеціальні звання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Игра престолов Показати IP 28 Січня 2021 20:20
То, что мертво, умереть не может!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus