USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Рада відхилила закон про примусову хімічну кастрацію педофілів

3 Жовтня 2019 20:40
Верховна Рада України схвалила пропозиції президента до закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за злочини, вчинені стосовно малолітньої особи, неповнолітньої особи, особи, яка не досягла статевої зрілості» (№ 0977).

Як передає УНІАН, ставлячи на голосування пропозиції президента, голова ВР Дмитро Разумков зазначив, що закон пропонується відхилити.

Так, за це рішення проголосували 238 народних депутатів із 366, зареєстрованих у сесійній залі.

У пропозиціях президента зазначається, що цим законом передбачається внесення змін до Кримінального кодексу України, якими запроваджується новий вид додаткового покарання – примусова хімічна кастрація, що полягає у примусовому введенні засудженому антиандрогенних лікарських препаратів, що містять хімічні речовини, які зменшують лібідо та сексуальну активність; примусова хімічна кастрація застосовуватиметься як додатковий вид покарання за вчинення дій, передбачених частиною першою статті 152 «Зґвалтування» Кримінального кодексу України, щодо особи, яка не досягла 14 років, незалежно від її добровільної згоди.

Таким чином, зазначає президент, до всіх осіб, які вчинили такий злочин щодо малолітньої особи, передбачається застосування в обов’язковому порядку примусових заходів медичного характеру як додаткового покарання.

У той же час, відповідно до Основ законодавства України про охорону здоров’я, застосування примусових заходів медичного характеру стосовно осіб, які вчинили суспільно небезпечні діяння, примусового лікування до осіб, які вчинили злочини та мають хворобу, що становить небезпеку для здоров’я інших осіб, допускаються виключно з підстав і в порядку, передбачених законом.

«Водночас закон, що надійшов на підпис, не містить чітко визначеного порядку примусового застосування хімічної кастрації.За таких обставин введення антиандрогенних лікарських препаратів усім засудженим, які вчинили згаданий злочин, незалежно від наявності в особи протипоказань до введення таких препаратів, може мати наслідком погіршення стану її здоров’я або стати причиною передчасної смерті. Відтак матиме місце порушення невід’ємного права на життя, закріпленого Конституцією України», – наголосив президент.

Він наголосив, що не може погодитися із передбаченим законом підходом щодо запровадження примусової хімічної кастрації та створення публічного реєстру осіб, які були засуджені до позбавлення волі за розбещення малолітніх. Президент повернув цей закон для повторного розгляду та запропонував виважено і комплексно підійти до питання застосування хімічної кастрації з урахуванням висловлених зауважень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Тор Показати IP 3 Жовтня 2019 20:30
Ті хто проти кастраціїї навряд чи переживають за злочинців, скоріше рятують свою шкуру навсякий випадок. Так нешановні депутати???
Ляshко Показати IP 4 Жовтня 2019 06:20
Уффф... Пронесло.
Українець Показати IP 4 Жовтня 2019 07:40
Не будуть же позбавляти чиновники себе і своїх синочків брудних розваг. Із часів середньовіччя мало що змінилось.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus