USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Район ЛПЗ обігріватиме екологічна твердопаливна котельня, яка дозволить економити

26 Вересня 2019 15:26
У Луцьку офіційно відкрили першу котельню на твердому паливі, яка працюватиме безпечно для екології та дозволить мешканцям району ЛПЗ економити на платежах за опалення. Проект реалізується за грантові кошти європейського банку, а отже витрати міського бюджету на будівництво та запуск котельні – мінімальні.



Участь в офіційному відкритті взяли виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт, перший заступник міського голови Григорій Недопад, депутат Луцької міської ради Сергій Шкода, виконувач повноважень директора ДКП «Луцьктепло» Іван Скорупський та керівники комунальних підприємств міста.

Відкриття та запуск котельні на альтернативному паливі – приємна новина для жителів мікрорайону ЛПЗ, адже плата за опалення для них зменшиться. Котельня обладнана сучасною системою очистки європейського рівня, яка захищає навколишнє середовище від шкідливих викидів. Завдяки цьому в районі роботи котельні відсутній запах горіння, також система очистки відповідає найвищим європейським стандартам якості та екологічної безпеки.
«Котельня на вул. Боженка, 32 працюватиме на альтернативних видах палива, – розповів Григорій Недопад. – Це перша твердопаливна котельня в нашому місті, яку вдалось збудувати завдяки залученню коштів Європейського банку. Вартість проекту – 1 млн 276 тис євро, з яких 750 тис євро – це грантові кошти від фонду Е5Р, яких не потрібно повертати. Близько 438 тис євро – кредит ЄБРР, та 87 тис євро – місцевий внесок за програмою співфінансування. Ця котельня дасть змогу мешканцям району економити на гарячій воді та на опаленні. Це не лише вдалий приклад нашої співпраці з європейським банком, але і безпека для екології, адже котельня обладнана найсучаснішими фільтрами. Орієнтовна окупність проекту – близько трьох років».
«В умовах постійного зростання цін на газ така котельня – краща альтернатива для економії і своєрідна страховка у разі виникнення проблем із газопостачанням, – каже Ігор Поліщук. – Тверде паливо значно дешевше, крім того котельня мінімізує шкідливі викиди в повітря. Вона працюватиме безпечно і надійно, адже обладнана інноваційним обладнанням. Побудована котельня французьким підприємством та фахівцями з Данії, має повністю європейське проектування».
Обслуговуватиме котельню колектив із десяти чоловік. Котельня обладнана спеціальним циклоном, який усуває всі крупні частки з викидів, а електрофільтр забирає дрібні продукти горіння. Котельня безпечніша навіть у порівнянні з газовими котлами. Вона забезпечить весь район ЛПЗ гарячою водою в міжопалювальний період, а взимку частково опалення відбуватиметься за рахунок газу і частково за рахунок твердого палива.

«Це новинка для нашого підприємства, яке раніше використовувало лише природний газ в якості палива, – зазначив Іван Скорупський. – Тепер ми маємо суперсучасну котельню, де весь процес роботи відбувається автоматично. Завдяки співпраці з Європейським банком і фондом східноєвропейського партнерства цей проект вдалось реалізувати. Сировиною для роботи котельні є деревина, постачальника сировини було обрано через систему prozorro. За добу котел спалює близько 120 кубометрів сировини, а кількості виробленої енергії цілком достатньо для того, щоб покрити весь район ЛПЗ, забезпечивши мешканців гарячою водою. Котельню обладнали надзвичайно потужним електрофільтром, який є вдвічі більшим за сам котел. Система очистки відповідає провідним європейським стандартам. До прикладу, якщо доля шкідливих викидів на один кубометр складала 150 мг за нашими нормативами, а за європейськими нормами 30 мг, то при використанні цього фільтра викиди становлять 3,5 мг на кубометр».

Монтаж котельні здійснило французьке підприємство «Енертекс», яке перемогло у відкритих тендерних торгах, запропонувавши найвигідніші для міста умови. Інженерні роботи виконало підприємство «Рамболь», Данія.

Економічна вигода від проекту – заміщення використання 2,9 млн кубометрів природного газу використанням деревної тріски об’ємом 9,7 тис. т.

Позикодавці проекту – Європейський банк реконструкцій і розвитку (ЄБРР), фонд чистих технологій, східноєвропейське партнерство з питань енергоефективності та екології (Е5Р).

Вартість проекту – 1 млн 276 тис євро, з яких 750 тис євро – безповоротний грант Е5Р, більше 438 тис євро – кредит ЄБРР, близько 87 тис євро – місцевий внесок за програмою співфінансування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Сергій Показати IP 26 Вересня 2019 16:55
Рєспект.Молодці.
Анонім Показати IP 26 Вересня 2019 17:21
Саме екологічне та висококалорійне паливо це- ГАЗ!
Анонім Показати IP 26 Вересня 2019 18:26
Дровами? Молодці... Скоро жоднонго лісонасадження не буде.
Отакої... до Анонім Показати IP 27 Вересня 2019 10:18
Будуть у полі кізяки збирати
мешканець ЛПЗ Показати IP 26 Вересня 2019 18:52
Не вірю! Котельня економічна,а "ДЕРТИ" з нас гроші будуть як за опалювання російським газом!
Споживач Показати IP 27 Вересня 2019 09:54
Встановлюйте вузли обліку теплової енергії,ще краще ІТП,поки не пізно.Дешевше,ну,ну...подивимось,коли буде -20.
Думка з за бугу Показати IP 27 Вересня 2019 12:26
120м3 за добу - задумайтесь. За добу, оті поліняки не виростають.. Де набрати стільки поліняк, а твердопаливних котлів багата. чи не вийде, як у пісні: "яйца видим только в бани......". Лісові масви тільки з телеекранів, інтернета. Не буду писати про інші проблеми, технічні, екологіч. Не забувайте у якій краіні існуємо!
Василь Показати IP 27 Вересня 2019 13:35
Радійте мешканці району ДПЗ-тепер вартість 1Гкал опалення і 1м.куб води може зменшиться,а може і ні!!!!Розцінки за листопад і грудень покажуть.наскільки все поменшає відносно Завокзального. Відносно екології-то як вже тут написано,краще газу поки-що кращого нема. І щепа то буде сира-а в ній вода!!!А на сирих дровах ККД не досить високий. "Поживемо-побачимо"!!! Комунізм також обіцяли!
Споживач Показати IP 27 Вересня 2019 15:53
Країна,в якій достатньо запасів газу і вугілля переходить на дрова...це "прорив".Єкологи плещуть в долоні...
Андрій Показати IP 28 Вересня 2019 09:11
Через рік буде музей!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus