USD 38.85 39.20
  • USD 38.85 39.20
  • EUR 38.90 39.40
  • PLN 9.80 9.97

Редактори продають совість: в НСЖУ засудили публікацію замовних статей в газетах Волині

21 Лютого 2019 19:28
Відразу декілька волинських редакцій, зокрема «Вісник+К», «Твій Вибір» та декілька районних газет, погодились розмістити замовні матеріали проти одного з кандидата в президенти. В Національній спілці журналістів України засудили такий вчинок зазначивши, що окремі видання не гребують ні журналістськими стандартами, ні честю та репутацією.

15 лютого спалахнув гучний медіа-скандал. Місцеві газети у Харківській області виступили проти «чорнухи», відмовившись друкувати наклепницький матеріал проти кандидата у президенти України Володимира Зеленського.

Директор ТОВ «Обрії 1919» Костянтин Григоренко розповідає, що днями одне з рекламних агентств звернулося до нього та інших колег-редакторів із пропозицією розмістити чорний піар про одного з кандидатів у Президенти України, а саме Володимира Зеленського.

Пропонували й негайну оплату – за одну публікацію близько 3 тисяч гривень, хоча, деяким редакціям пропонували й подвійну оплату.

«Інформація, яку просили надрукувати – відверто ганебна й принизлива. За такі наклепи можна сміливо подавати на газету до суду. Та й узагалі, друкувати подібне – це знищити свою ділову репутацію, а головне – втратити довіру читачів», – каже Костянтин Григоренко.
Проте такі дрібниці, як ділова репутація та довіра читачів, вочевидь, мало хвилюють окремих місцевих медійників. Не зважаючи на те, що в Україні вже знали про спроби «всунути» у випуски «чорнуху», редакції «Вісник+К», «Твій Вибір» та декілька районних газет залюбки їх розміщують. При чому, зовсім не видозмінюючи текст – читачам видали ту ж статтю, яку колеги з інших видань навідріз відмовились публікувати, переймаючись своєю аудиторією.
Варто відзначити, що газета «Вісник +К» належить Євгену Хотимчуку, який водночас займає посаду секретаря волинської обласної організації Національної спілки журналістів України. А син Євгена Хотимчука – Тарас – є головним редактором газети «Твій вибір». Ще минулого року обласна організація виступила з рішучою заявою про заборону поширення «чорного» піару на виборах. Відтак, хто як не Євген Хотимчук і його сини мали би зупинити поширення «чорнухи» в українській пресі.

До слова, колеги характеризували Євгена Хотимчука, як журналіста. який уже 30 років «служить слову, а не прислуговує».
Тарас і Євген Хотимчуки
Тарас і Євген Хотимчуки
В коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини голова НСЖУ Сергій Томіленко зазначив, що політичні штаби користуються бідністю більшості редакцій та намагаються розмістити публікації замовного характеру. І в той час, як більшість редакцій опираються, не обходиться без видань, які не гребують честю та репутацією, залюбки публікуючи «чорнуху».

«Перші дзвінки прийшли з Волині. Зараз ми перевіряємо інші газети, бо саме в середу-четвер виходять свіжі номери. Враховуючи, що і по інших областях були пропозиції розмістити цей текст, можна говорити, що це масована атака на кандидата», – розповідає Томіленко та додає, що розміщаючи відверто маніпулятивні тексти газети, фактично, продають свою репутацію.

Механізм поширення дуже простий – рекламна агенція отримує замовлення на поширення певного тексту і користуючись своїми контактами в ЗМІ пропонує публікацію за гроші.

«І тут все залежить від редакторів. Продадуть вони свою совість, або ж підтримують вони стандарти журналістики і не будуть публікувати бруд», – пояснює Сергій Томіленко.

Та додає, що будь-який наклепницький матеріал може оскаржуватись в суді. Натомість юристи Зеленського мають підстави звернутись в редакції газет з вимогами щодо спростування. «Маємо зупинити хвилю бруду проти всіх кандидатів. Не можна публікувати брудні замовні матеріали ні про Тимошенко, Порошенка чи про якогось іншого кандидата, даючи контр-агітаційні матеріали під прикриттям», – пояснює він.

Зі слів Сергія Томіленко, замовниками такої інформаційної провокації можуть бути штаби і кандидати, «яких дратує високий рейтинг Зеленського».

Заслужений журналіст України, заступник голови Волинської обласної організації НСЖУ та головний редактор «Волинської газети» Володимир Данилюк зазначає, що на лідерів президентської гонки ллється найбільше інформаційних помиїв.
«Ще минулого року наша організація звернулась до наших колег з закликом уникати речей, які суперечать нормам журналістської етики. На жаль, це не всі почули. Сумно, що відбуваються такі речі. Не можна опускатись до такого рівня, щоб робити матеріали з явними ознаками замовності.

Ця ситуація буде предметом обговорення на комісії з журналістської етики. Це сумно, адже на Волині останнім часом не було таких прикладів. Так бути не має», – резюмує Володимир Данилюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ЛУЧАНИН Показати IP 21 Лютого 2019 21:36
А тому всі журналюхі проти кримінальної відповідальності за замовні статті, за наклеп, проти декларації, це їх обличчя, журналюхі ВОЛИНІ найбільш продажні, поширемо у всі видання,, на ВН не надрукують
читач Показати IP 23 Лютого 2019 09:35
А що тут про Зеленського неправда? Обурюватися, власне, нічого

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus