USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Ревматологиня Оксана Костюк: «Здоровий спосіб життя – це не про моду, а про почуття міри собі на радість». СПЕЦПРОЕКТ

11 Червня 2021 09:00
Пандемія показала, наскільки цінні взаємоповага та взаєморозуміння між лікарем і пацієнтом.

Як потрібно почуватися «по одну сторону барикад» у боротьбі з хворобою. І як важливо бачити один в одному партнерів.

До дня медичного працівника, який буде відзначатися 20 червня, Інформаційне агентство Волинські Новини спільно з медичним центром Благомед розпочинають спільний спецпроект «5 запитань лікарю про медицину та життя».

Мета нашого проекту – допомогти пацієнтам глибше зрозуміти роботу лікаря та усвідомити свою роль у партнерстві «лікар-пацієнт».

10 лікарів дадуть відповіді на 5 важливих запитань про медицину, стосунки з пацієнтами, здоров’я та спосіб життя.

Сподіваємося, наші читачі зможуть серед відповідей знайти ту, завдяки якій вдасться усвідомити щось цінне та вагоме.

Чи не було у вас моменту, коли ви пошкодували про вибір професії лікаря?

Я дуже люблю людей. Для мене це означає бачити в кожній людині, яка звертається по допомогу, не «хворого», а особистість. А завдання лікаря – допомогти в тому, щоб людина могла жити активно, насичено, з радістю, і стати її партнером у цьому. Якщо це вдається, то виникає таке почуття наповнення, яке компенсує всі складнощі професії. Це дає життю особливий сенс. Від цього важко відмовитися. Тому ні, я ніколи не шкодувала і ніколи не бачила себе в іншій професії.
Якби маленька дитина запитала у вас, чим ви займаєтеся, як ви їй пояснили б?

На мою думку, дітям взагалі слід добре пояснювати, як важливо дбати про своє здоров’я змалку, показувати особистий приклад. А ще важливо, щоби діти розуміли, наскільки в організмі людини все тонко та взаємопов’язано. Тому якби я розповідала малюкам про роботу ревматолога, я, напевно, сказала б, що це лікар, який дбає про те, щоби людям не боліли ручки, ніжки. І що треба бути уважним до найменших сигналів тіла. А ще, певно, сказала б, що от, наприклад, буває так, що болить горло, а треба перевірити суглоби або серденько.

Діти відкриті до інформації. І пояснюючи їм, як все цікаво функціонує, можна виховати їх усвідомленими та дбайливими до себе.

Читати ще: Уролог Олег Панасович: «Обирати свого лікаря за чужими відгуками – погана ідея». СПЕЦПРОЕКТ

Як ви вважаєте, яка головна проблема у стосунках лікарів та пацієнтів сьогодні?

Я скажу радше про те, яка головна потреба в стосунках «лікар-пацієнт». Це, на мою думку, комплаєнтність. Що це таке? Це готовність пацієнта бути активним учасником лікування, усвідомлення значення власних дій для одужання, схильність до сумлінного виконання призначень та рекомендацій. У ревматології це надзвичайно важливо. Адже одужання залежить від того, наскільки серйозно пацієнт усвідомить потребу в змінах способу життя та у виконанні всього, що каже лікар. І завдання лікаря – пояснити пацієнту весь процес так, щоб у людини не виникло сумнівів у доцільності дотримання всіх порад.

Лікар має бути відкритим та говорити зрозумілою мовою, відповідати на всі запитання, цікавитися, чи все зрозуміло. Моє правило: не буває «поганих» чи недоречних запитань.
На вашу думку, що змінила пандемія у ставленні людей до лікарів та свого здоров’я?

За моїми спостереженнями, в більшості людей відбулася певна переоцінка цінностей. Ми всі зрозуміли: життя одне, здоров’я – головне. Здавалося б, прості, банальні, всім відомі фрази. Але цей стрес, пов’язаний із пандемією, як мені здається, загострив у людей ці відчуття. Ми всі багато усвідомили, і мені хотілося б, щоби стрес минув, а це усвідомлення і правильні висновки лишилися з нами.

Якби ви давали своїм пацієнтам лише одну пораду про здоров’я, яка це була б порада?

Проста і чітка порада: ведіть здоровий спосіб життя. Але я дуже хочу наголосити: здоровий спосіб життя – це не данина моді і не вічна гонитва за «стандартами». Це не аскетизм і не суворе обмеження себе в радощах, ні. Це про почуття міри. Про здорове харчування, але не про «вічну дієту», про фізичну активність не для виснаження, а для радості, для відчуття бадьорості. Про вміння чути себе та тримати баланс.

Почуття міри та балансу – це база для здоров’я. І я бачу роль лікаря саме в тому, щоби допомогти людям це зрозуміти та навчитися цьому, а не просто призначити ліки чи процедури.

Тетяна САДЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
антон Показати IP 14 Червня 2021 12:57
Що таке ревматологиня?????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus