USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Уролог Олег Панасович: «Обирати свого лікаря за чужими відгуками – погана ідея». СПЕЦПРОЕКТ

10 Червня 2021 09:00
Пандемія показала, наскільки цінні взаємоповага та взаєморозуміння між лікарем і пацієнтом.

Як потрібно почуватися «по одну сторону барикад» у боротьбі з хворобою. І як важливо бачити один в одному партнерів.

До дня медичного працівника, який буде відзначатися 20 червня, Інформаційне агентство Волинські Новини спільно з медичним центром Благомед розпочинають спільний спецпроект «5 запитань лікарю про медицину та життя».

Мета нашого проекту – допомогти пацієнтам глибше зрозуміти роботу лікаря та усвідомити свою роль у партнерстві «лікар-пацієнт».

10 лікарів дадуть відповіді на 5 важливих запитань про медицину, стосунки з пацієнтами, здоров’я та спосіб життя.

Сподіваємося, наші читачі зможуть серед відповідей знайти ту, завдяки якій вдасться усвідомити щось цінне та вагоме.

Чи не було у вас моменту, коли ви пошкодували про вибір професії лікаря?

Я зрозумів, що хочу бути лікарем у старших класах школи. Вагався між юридичними науками та медициною, і душа більше лежала таки до другого. Хоча в сім’ї не було лікарів.

Те, що в цій професії буває складно, зрозумів ще на перших курсах навчання в медуніверситеті.

Складне, звісно, навчання, непросто і на початку роботи молодому лікарю, особливо в умовах державної медицини.

Але є в цій професії те, що «тримає» в ній навіть у найбільш суперечливі моменти – можливість допомогти людині жити краще.
Якби маленька дитина запитала у вас, чим ви займаєтеся, як ви їй пояснили б?

Напевно, так і сказав би: допомагаю людям, щоб їхнє життя було кращим. Саме так я бачу роль лікаря, неважливо, яка в нього спеціалізація. Не просто лікувати хворобу, а допомагати людині робити життя якіснішим – більш здоровим та усвідомленим, вчити правильній, здоровій турботі про себе.

Читати ще: Мамологиня Наталія Шпот: «Якщо закрити очі – «бабай» все одно не піде». СПЕЦПРОЕКТ

Як ви вважаєте, яка головна проблема у стосунках лікарів та пацієнтів сьогодні?

Недовіра і велика кількість сумнівів. Я це з одного боку розумію: люди мають вільний доступ до інформації і це природно, що вони хочуть знайти все, що їх цікавить. Я за обізнаність та грамотність пацієнтів, за те, щоби кожна людина орієнтувалася, що відбувається в її тілі та як працює організм. Лікарю завжди легше працювати зі свідомим, проактивним, включеним в процес пацієнтом. Але серед інформації в інтернеті багато хибних порад, неправильних інтерпретацій, серед яких дуже легко розгубитися.
Я, наприклад, не вважаю хорошою ідеєю обирати лікаря для себе, орієнтуючись на відгуки інших людей. Довіра між лікарем і пацієнтом – це основне. Тому дуже важливо знайти саме свого лікаря, того, який підходить саме вам, з яким вам комфортно. І найкращий порадник тут – лише особистий досвід.

От, скажімо, хтось хоче «чарівну таблетку», одну від усього, і лікар з науковими та доказовими методами лікування такій людині навряд чи сподобається. Вона залишить про нього несхвальний відгук, бо ж «чарівної таблетки» не дав. Але це може бути чудовий спеціаліст, емпатійний, професійний, виважений. Може бути і навпаки. Гарний відгук одного пацієнта зовсім не означає, що лікар підійде іншому.

Якщо ж є сумніви та бажання самому впевнитися у правильності та доцільності лікування, то краще гугліть медичні протоколи, вони всі є в доступі, це краще, аніж чужий суб’єктивний досвід.

На вашу думку, що змінила пандемія у ставленні людей до лікарів та свого здоров’я?

Пандемія підкреслила у кожному його схильності. Якщо люди були уважні до себе, то за останніх півтора року ще більше усвідомили значення профілактики хвороб. Але якщо у людини не була сформована турбота про себе, то, на жаль, пандемія нічого не змінила, а можливо, навіть, ще більше схилила до того, щоби «махнути на себе рукою».

Вважаю, що пандемія все зробила більш видимим: усі проблеми, які є і у медичній системі, і у свідомості людей. Тому зараз гарний час, щоби, побачивши це чітко, почати з цим працювати.
Якби ви давали своїм пацієнтам лише одну пораду про здоров’я, яка це була б порада?

Поважайте себе. З поваги до себе починається правильний здоровий вибір і відповідальна турбота про себе. Повага до свого організму, до свого тіла – це не про вседозволеність, а навпаки – про відчуття міри в усьому, про вміння прислухатися до сигналів тіла, а головне – про готовність завжди, серед мільйона інших справ, знайти час для себе. Бо якщо цього не зробити вчасно, можна дуже багато не встигнути.

Тетяна САДЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Народна прокуратура Показати IP 10 Червня 2021 09:07
"...не вважаю хорошою ідеєю обирати лікаря для себе, орієнтуючись на відгуки інших людей". Ы я так завжди вважав, а ось міністерка Супрун при запуску сімейної медицини рекомендувала саме такий підхід.
не прокуратор Показати IP 10 Червня 2021 10:28
Краще перевірити на власному досвіді, а декому це поліпшить життя

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus