USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.60 39.85
  • PLN 9.70 9.85

РФ стягнула до кордонів України близько 130 тисяч військових, – Міноборони

28 Січня 2022 12:13
Міністр оборони Олексій Резніков заявляє, що Російська Федерація до кордонів України загалом стягнула близько 130 тисяч військових, з врахуванням морського та авіаційного потенціалу.

Як передає УНІАН, про це він сказав, виступаючи у Верховній Раді під час Години запитань до уряду.

«Виступаючи з цієї трибуни у грудні, я відзначав, що у Росії розпочався зимовий навчальний період. По усій Росії пересуваються війська. Інформацію про це спеціально поширюють, і це теж засіб тиску, причому не тільки і не настільки на Україну. На початку грудня ми спостерігали за 41 батальйонно-тактичною групою та іншими підрозділами російської армії, які нараховували 94 тисячі осіб, з авіаційною та морською компонентою це було близько 110 тисяч. Зараз ми спостерігаємо за частинами, які нараховують близько 112 тисяч осіб, а з морської та авіаційною компонентою – це близько 130 тисяч осіб», – наголосив Резніков.

«У квітні минулого року бойовий компонент, який стягувала Росія, складав 126 тисяч осіб. Отже, кількість тоді і зараз співмірна, не співмірна реакція. Також відзначу, що Росія стягнула на 300 танків більше, ніж навесні, але кількість сучасних протитанкових засобів, які сьогодні є у наших військових – це і «Стугна», і «Корсар», і «Джевелін», і NLAW, – на порядок більше, ніж кількість потенційних мішеней», – сказав він.

Як наголошує Резніков, «станом на зараз не спостерігається жодних явищ чи дій військового характеру (з боку РФ – Ред.), які б помітно відрізнялися від того, що відбувалося навесні минулого року, перед Великоднем».

«Єдина відмінність у військовому плані, за якою ми уважно стежимо, – це ситуація у Білорусі», – сказав Резніков.

Також він пояснив відмінності щодо кількості російських військових біля кордонів України, про які пишуть різні ЗМІ.

«Відмінність у цифрах щодо концентрації російських військ, які інколи лунають у публічному просторі, особливо у міжнародних ЗМІ, пов’язано з відстанню і трактуванням цієї відстані. Хтось вказує цифри щодо присутності російських військ на відстані до 200 км від державного кордону України, а хтось – до 400 км. Ми використовуємо дані щодо зони до 200 км, тому що вони більш точно відображають тенденції», – заявив Резніков.

Міністр нагадав, що Росія напала на Україну вісім років тому.

«Ні для кого в Україні це не є новиною, що у Росії є велика армія. Ми навіть знаємо, що в них є ядерна зброя, чи не так? Але ми виходимо з того, що війна вже йде, і ця вся армія – це армія ворога», – наголосив Резніков.

Як повідомив командувач Операцією об’єднаних сил Олександр Павлюк, РФ спробує вторгнутися вже 20 лютого.

У Кремлі намір вчергове напасти на Україну заперечують, пояснюючи масштабне перекидання військ до Білорусі «військовими навчаннями». Хоча ЗМІ дослідили маршрути відправлених армійських частин і з’ясували, що лише частина з них справді дістається «полігонів».

Через небажання Кремля врегулювати спровоковану кризу на російсько-українському прикордонні дипломатичним шляхом США та ЄС розглядають різні сценарії протидії збройній агресії Росії, зокрема запровадження жорстких санкцій та посилення військ НАТО у країнах східного флангу Альянсу.

Тим часом низка європейських країн та США погодилися надати Україні військову допомогу у вигляді зброї для ЗСУ, а у Чехії допустили введення своїх військ на вимогу Києва.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus