USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

РФ та Білорусь вперто ігнорують карантин: чому легковажність країн може зруйнувати зусилля всього світу

25 Квітня 2020 08:00
Поки всі країни Європи запроваджували жорсткий карантин, щоб зупинити поширення коронавірусу, Росія та Білорусь вдають, що проблеми не існує.

Чому це вплине на всіх, розповідає ТСН.ua.

Перший випадок коронавірусу у Росії

«2 березня підтверджений завезений з Італії випадок захворювання на нову коронавірусну інфекцію COVID-2019 у громадянина Російської Федерації», – повідомили чиновники.

16 березня Росія вирішила закрити кордони з Україною та Білоруссю. А вже 30 березня Росія закрила всі кордони.

Тимчасові обмеження накриють автомобільні, залізничні, пішохідні, річкові і змішані пункти пропуску через кордон РФ, а також сухопутну ділянку кордону з Білоруссю.

Російська влада довго не запроваджувала карантин, тільки в кінці березня Володимир Путін оголосив всеросійські вихідні від 30 березня до 3 квітня зі збереженням заробітної плати.

Але росіяни проігнорували карантинні заходи, і в ці вихідні вони масово вийшли на шашлики.

13 квітня Російський єпископ Мефодій заявив, що новий тип коронавірусної інфекції COVID-19 не є приводом, щоб відмовитися від походу до церкви. Свою позицію він аргументував словами, «Ми все одно помремо, днем раніше, днем пізніше».

За словами російського церковника, якщо віряни самостійно не прийдуть до храму, то у результаті «нас все одно до нього принесуть, але в такому разі до Царства небесного можна не потрапити».

«У підсумку все одно нас до храму принесуть. Але краще прийти до храму своїми ногами. Так ми натоптуємо дорогу до Царства небесного. А якщо принесуть просто так, то я не впевнений, що ми до нього потрапимо, бо слідів від наших ніг не виявлять», – сказав єпископ Мефодій.

Тільки від 15 квітня у Москві запровадили спеціальний режим руху містом.

На особистому чи громадському транспорті могли їздити лише ті, хто має спеціальні цифрові перепустки.

Однак і ця ідея була виконана не найкращим чином. Вже наступного дня до метро були багатотисячні черги, які утворились через те, що поліція перевіряла перепустки кожного пасажира.

21 квітня стало відомо, що Росія стала новим епіцентром коронавірусу в Європі: в країні найшвидші темпи поширення COVID-19.

Протягом 24 квітня в Росії були підтверджені 5849 нових випадків нової коронавірусної інфекції, 60 осіб померли.

Від початку пандемії в Росії зареєстровано 68 622 хворих в 85 регіонах, видужали 5568 осіб, померли 615 осіб.

Як відреагував Китай

Ще на початку квітня Китай почав повідомляти, що пандемія коронавірусу в їхній країні пішла на спад. Але 8 квітня провінції, що межує з Росією, довелося запровадити примусову ізоляцію та закрити кордони.

Це сталося після того, як з Росії повернулися 25 хворих на COVID-19.

«Місто (Суйфеньхе – ред.) вздовж північно-східного кордону Китаю тимчасово впровадило примусову ізоляцію та закрило транспорт до та з сусідньої Росії через побоювання, що громадяни Китаю після повернення додому привезуть коронавірус», – йдеться у повідомленні місцевих ЗМІ.

У середу державний мовник CCTV повідомив, що мешканці Суйфеньхе в Хейлунцзяні повинні залишатися вдома, за винятком придбання основних засобів існування раз на три дні.

Білорусь

Від початку пандемії коронавірусу президент Білорусі Олександр Лукашенко поводиться доволі дивно та робить різні суперечливі заяви.

16 березня Лукашенко заявив, що в Білорусі ситуація з поширенням COVID-19 краща, ніж у Росії, водночас кордон між двома країнами закриває уряд Росії.

За словами президента Білорусі, «всі ці рухи в напрямку коронавіруса» різко позначилися на економіці. Говорячи про поширення коронавірусу, президент закликав білоруську владу працювати без паніки.

«Ви бачите, світ збожеволів від коронавірусу, або, може бути, на основі цих всіх міркувань про коронавірус. Але для нас не це головне і страшне. Ми віруси переживали, переживемо і цей», – сказав він.

На думку Лукашенка, Мінськ адекватно реагує на загрозу. Разом з тим він закликав громадян країни «не бігати по аптеках» і не скуповувати ліки.

3 квітня Лукашенко заявив, що від коронавірусу допоможе спорт та вершкове масло. Щоправда, не пояснив, як.

«Вчора дуже розумний росіянин, я слухав, сказав: вам потрібно фізично боротися. Я думаю, як фізично? Нам потрібно захистити себе від небезпеки. Треба займатися спортом на свіжому повітрі. Це легко зробити. Ми на дієті сиділи, каже він, і нам потрібна жирна їжа. І я також обмежував себе. А зараз потрібно їсти вершкове масло: виявляється, жир допомагає легеням боротися з вірусами. Якщо фахівець, вчений каже – мабуть, не дурень. Я зі свого досвіду його в цьому підтримую», – заявив Лукашенко.

Вже 16 квітня Міністерство охорони здоров’я Білорусі нарахувало 4204 зареєстрованих випадки коронавірусу в країні (коли в Україні було 4161) і 40 смертей через нього. Попри це, Лукашенко не запровадив карантин.

Не скасовували масові спортивні та культурні заходи.

Тим часом Лукашенко розповідав, що пандемія – це гарний урок для курців.

«Для наркоманів і курців – це хороший урок. Ми це бачимо по важких захворюваннях пневмонією. І пневмонією, обтяженою коронавірусом. Це хороший урок – подумати про те, як організовувати своє життя після цієї так званої пандемії», – заявив він під час наради.

Однак смертність від коронавірусу не сховаєш від крематорію. Такий заклад всього один на всю країну, і він щодня приймав по 4-5 померлих від коронавірусу, про це говорили працівники крематорію.

Лише один працівник погодився анонімно розповісти журналістам, що з усієї Білорусі до крематорію щодня привозять по 4-5 померлих з коронавірусом. Їх ховають в мішках та закритих трунах, працівники в захисних костюмах їх спалюють. Церемонії прощання не проводять, бо МОЗ рекомендує утриматися від таких заходів, якщо померлий хворів на пневмонію або коронавірус.

18 квітня президент Білорусі також порадив громадянам «не паритися щодо цієї хвороби». На його думку, «дуже багато невідомого – новий вірус, занадто багато помилок». Зі слів Лукашенка, уряд Білорусі в боротьбі з коронавірусом обрав особливий шлях попри критику інших країн. Загалом, вважає президент, країна справляється з коронавірусом успішно.

21 квітня стало відомо, що Білорусь не планує відмовлятись від масових заходів 9 травня попри збільшення кількості хворих на коронавірус.

Того ж дня стало відомо, що діти після канікул повернуться в білоруські школи. Більше того, Лукашенко виступив проти носіння в школі захисних масок.

«Дурість несусвітня. Не можна дітям ці маски надягати, особливо в школі. Такої вимоги не було. І якщо десь це є, ті, хто це запровадив, дадуть відповідь Ви краще вікно відчиніть, провітріть, щоб було свіжо. Якщо там хтось «командує», швидше за все, це самодіяльність. А за те, що міністерство та губернатори не проконтролювали це питання, вони дадуть відповідь», – зазначив Лукашенко.

Що каже ВООЗ

7 квітня представниця Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в РФ Меліта Вуйнович заявила, що абсолютно неправильно зараз відмовлятися від самоізоляції.

«Зараз наука епідеміологія і Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендують (ізолюватися – ред.), тому що тестування, ідентифікація випадків контактів і їх ізоляція – найголовніший спосіб (боротьби з коронавірусом – ред.), друге – віддаленість між людьми», – заявила Вуйнович в ефірі Росії-1(ВГТРК).

«Не тільки система охорони здоров’я, а й вся Російська Федерація відповіла на пандемію дуже швидко, дуже правильно», – заявила Вуйнович.

За її словами, Росія змогла оперативно провести підготовку і перепрофілювання лікарень, через що, попри зростання кількості випадків в Москві, вдалося не допустити краху системи охорони здоров’я, як це сталося в низці інших країн.

11 квітня Всесвітня організація здоров’я виказала занепокоєння ситуацією з поширенням коронавірусу у Білорусі.

Голова місії ВООЗ Патрік О’Коннор заявив, що «Білорусь входить в нову фазу епідемії COVID-19».

Група експертів ВООЗ працювала в Білорусі на запрошення уряду країни від 7 до 11 квітня. Вони відвідали заклади охорони здоров’я в Мінську і Мінській області, а також у Вітебську. За результатами місії експерти ВООЗ заявили, що зараз керівництво країни має готуватися до найгірших сценаріїв.

ВООЗ видала різноманітні рекомендації, які схожі на всі заходи інших країн, які запровадили карантин, але його так і не ввели.

Патрік О’Коннор також зазначив, що критично важливо, щоб населення відповідально поставилося до рекомендацій МОЗ Білорусі, а міністерство, своєю чергою, постійно інформувало громадян про розвиток ситуації і про ті заходи, яких вживає влада.

Які прогнози

22 квітня у Всесвітній організації охорони здоров’я заявили, що на країни Африки та Східної Європи лише чекає спалах епідемії коронавірусу.

Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Адханом Гебреєсус говорить, що у Західній Європі справді спостерігається спад, однак в інших частинах світу є тривожні тенденції.

«Більшість епідемій у Західній Європі стабілізувалися або йдуть на спад. Хоча кількість низька, ми спостерігаємо тривожні тенденції зростання в Африці, Центральній та Південній Америці та Східній Європі. Більшість країн ще на ранніх стадіях епідемії», – зазначив очільник ВООЗ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 29
Правда Показати IP 25 Квітня 2020 08:25
Що ви брешите.В Росії за місяць побудованні в кожній області найсучасні інфекційні лікарні а вийти з дому можливо за наявності елетронних пропусків.Краще напишіть за свого хазяїна США як людей хоронять скопом.
Ха ха ха до Правда Показати IP 25 Квітня 2020 09:40
Ну вас і бомбануло. А про США то взагалі ульот.
Сталин до Ха ха ха Показати IP 25 Квітня 2020 14:44
Нас вирус не возьмет. Потому что стены главного храма вооруженных сил России, строительство которого заканчивается в подмосковном парке "Патриот", украсят мозаикой с изображениями Владимира Путина, Сергея Шойгу и Иосифа Сталина. Россия помолится Сталину, и все ...
Анонім до Ха ха ха Показати IP 25 Квітня 2020 14:51
Чоловік під кайфом, от і описує свої глюки. А ви то в серйоз сприймаєте.
Не до Правда Показати IP 25 Квітня 2020 09:42
А дайте будь ласка достовірне посилання про нові інфекційні лікарні в раісьці. Бо вони існують тільки у вашій методичці.
Анонім до Не Показати IP 25 Квітня 2020 11:52
А ти про лабораторії США..на території України з 2005 року не чув???
Анонім до Анонім Показати IP 25 Квітня 2020 14:31
Ви про нову інфекційну лікарню в раїсці в кожній області розказуйте, а не хзна що. Що там з новими лікарнями в раїсці?
Антомім до Анонім Показати IP 25 Квітня 2020 14:52
Воно ще нову методичку не получило. Його заклинило.
США до Правда Показати IP 25 Квітня 2020 10:38
Ми можемо собі дозволити населенню перехворіти та набути колективний імунітет.
Айболить Показати IP 25 Квітня 2020 08:32
Білоруси вимирають,,,,, 4-5 людей помирають з майже 10млн.населення.....це звичайна середньостатистична цифра,а от економіка в батька не помирає, не то,що в нас...
Просто до Айболить Показати IP 25 Квітня 2020 09:44
Ви просто слідкуйте за офіційною статистикою захворюваності на корону. Білорусь вже обігнала Україну, хоча їх показники сміливо множте на три.
Айболить до Просто Показати IP 25 Квітня 2020 11:25
Просто наша статистика -212хворих н 1млн з хвостиком населення -це скільки в процентах порахуйте- 0.2%- чи ще менше.,а поріг епідемії від 5% ,от і подумайте, кому потрібен карантин...
Просто до Айболить Показати IP 25 Квітня 2020 14:54
Це статистика не наша. Це статистика ВООЗ і ООН. І якщо карантин не потрібен, то чого тоді в Китаї саме завдяки карнтину перебороли спалах корони ? А САМЕ ГОЛОВНЕ, КОМУ ПОТРІБНО ЩО Б БЕЗ КАРАНТИНУ В УКРАЇНІ БУВ СПАЛАХ ЕПІДЕМІЇ КОВІДУ? КОМУ ЦЕ ВИГІДНО?
Доктор до Айболить Показати IP 25 Квітня 2020 09:47
Економіка Білорусі це 90% позики від ерефії. Позики і нафтою і газом і міліардами доларів. Білорусь вже продана з потрохами, от і вся економіка.
Айболить до Доктор Показати IP 25 Квітня 2020 11:21
Цікаво,якщо в білорусів такееее....то де ж ми з нашою економікою знаходимося, не підкажете, бо в мене таких цензурних місць нема
Я вилікую до Айболить Показати IP 25 Квітня 2020 14:47
Запасайтеесь попкорном. Бензоколонка рушиться, а з нею і Білорусь. Бо картохенфюрер вміє лише позичати.
Доктор до Айболить Показати IP 25 Квітня 2020 14:57
Питання в другому. Що внаслідок життя на подачки від рАші, Білорусь вже стала економічно і військово частиною цієї Раші. Залишилось зробити один крок, поставити фінальні ратифікаційні підписи під угодою про входження Білорусі в склад рфії. Бо сама угода підписана луканом вже давно. Так що забувайтесь, немає вже Білорусі, немає.
Ммм Показати IP 25 Квітня 2020 08:38
Вiкiпедiя: "Современная протяжённость границы России и КНР— 4209,3 км, в том числе 650,3 км сухопутной, 3489,0 км речной и 70,0 км озёрной"...
Ура Показати IP 25 Квітня 2020 08:55
Недоимперия катится в пропасть, оставляя за собой смердящее зловоние. Плохо что Беларусь туда же хочет ...
Іван Дурак Показати IP 25 Квітня 2020 08:58
Народна байдужісь народжує диктатора, диктатор винищує народ, баби нарожають новий. Комуністична екосистема.
Розум Показати IP 25 Квітня 2020 11:56
Просто ніхто з наших ЗМІ..нам не промиває голову тим,що наші сусіди живуть без єдиного кредиту МВФ.. мають медицину по системі більшовика Сємашко..не використовують при лікуванні вірусу...штучну вентиляцію легень,а Білорусь..займає 2 місце в світі після Ізраїлю...по лікуванню онкологічних хворих...якось так...для розуміння того...
Де до Розум Показати IP 25 Квітня 2020 14:33
Білорусь закредитована мордором на 100 років вперед. Раша її вже купила з потрохами, і то є все офіційна інформація.
Степан (Крымчанин) Показати IP 25 Квітня 2020 12:08
Вчера в Крыму "рекорд" -5 случаев заражения на короновирус. На Волыни-9 случаев. И это при том, что в Республике Крым население в 2 раза больше.
12хй до Степан (Крымчанин) Показати IP 25 Квітня 2020 14:36
Это батенька все потому, что у вас бюсьтики пуйтина замироточили. Надеюсь и вам вакцыны этой перепало. Ну а статистика ваша ... это даже не совок, это сев.корея. Но я рад, что у вас наконец то начались русския сязоны, хоть поживете.
09 Показати IP 25 Квітня 2020 12:11
Ще будуть розказувати про вату, а дивитись зомбоящик, то як називається?! В Росії жорсткий карантин, лікарня добудовується за місяць!!!!!! А в нас, що?! Дивуюсь, чого люди не вміють, чи не хочуть аналізувати. Втюхали їм, що собака вовк і крапка, чи в зайця роги виросли, теж вірять.
911 до 09 Показати IP 25 Квітня 2020 14:39
Просто дивимось офіційну статистику ВООЗ, по темпах поширення і по числу захворівших, в т. ч. в Раші, динаміку і кількість захворівші на 1 млн. населення. Не дуже радісно що в Раші, що в братній Білорусі, і значно гірше ніж в Україні.
09 до 911 Показати IP 25 Квітня 2020 18:43
В першу чергу, стаття трохи про інше. В другу чергу, подивіться, що робиться в США. В третю чергу, дайте ссилку на ресурс, де Ви взяли такі статистичні дані ВООЗ. В четверту чергу, а що саме Вас так заїло?!))
Отакої Показати IP 25 Квітня 2020 12:11
Батька давно запрошує на прожиття і роботу в Білорусі,тож вперед,до світлого майбутнього.Політрук там керує всім-економікою,політикою,спортом,культурою,а тепер ще і вірусами-"гігант думки і батько білоруської демократії...".На жаль ми почали рух в тому ж напрямку по бажанню виборців.
Хе хе Показати IP 25 Квітня 2020 12:24
Так в чому вони мають зруйнувати зусилля всього світу? В тому що вже до Нового року покажуть що воз - дебіли, а весь світ - лохи? Поки ми будемо переживати 5-й пік захворюваності та рахувати загиблих, вони пройдуть один, без руйнування економіки домогосподарств та країни, при цьому % загиблих буде ідентичний.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus