USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Річниця кривавого розгону: у Михайлівському монастирі згадали події 2013-го

30 Листопада 2017 23:31
На Михайлівській площі столиці вперше від часів Майдану не влаштовували організованих акцій на спомин про розгін "Беркутом" студентів чотири роки тому. Саме відгуком на цю жорстокість стали подальші події в Києві, котрі призвели до падіння режиму Віктора Януковича, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Побиті та налякані учасники Євромайдану в ніч розгону прибігли до монастиря та знайшли порятунок за його стінами – браму їм відчинив один із послушників. "О 5:00 ранку братія відчинила браму, бо люди стукали, плакали й просили, це був страх такий у людей. Приблизно 200-300 чоловік дійшло до монастиря, до ранку їх було понад тисячу. Постраждалих було 80 чоловік. Був зроблений перший чай та перший бутерброд", - пригадує священик Іван Сидор.

Поїсти бутербродів, випити чаю, розгорнути прапор та знову відчути себе у безпеці люди приходили до Михайлівського собору три роки поспіль. Монастир здобув славу надійного місця – під час другої спроби розігнати Майдан у грудні братія дзвонила у дзвони, намагаючись розбудити столицю. Пізніше обитель ченців стала для майданівців і шпиталем, і дахом над головою, і навіть тимчасовим моргом, куди приносили загиблих. Церковники згадують, що жоден беркутівець не зайшов на територію монастиря, а люди навіть жартома говорили, що сама атмосфера не впускає всередину злі сили.

Саме на Михайлівській площі власне Євромайдан перетворився на Революцію Гідності – під монастирем почали збиратися кияни, коли на самому Майдані Незалежності вже монтували новорічну ялинку – ту саму "йолку", що була оточена спецпризначенцями. Вже в перший день грудня майже мільйонна хода примусила силовиків тікати – і революціонери повернули собі головну площу столиці. Суд у справі беркутівців триває вже понад 3,5 роки, обвинувачених лише п’ятеро, покараних у справі досі немає.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus