USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Радість свята та народження української церкви: у луцькому соборі відзначили Різдво Христове

7 Січня 2019 16:02
Православна церква України стала п’ятнадцятою зіркою у сузір’ї православних церков світу, тож цього року різдвяна радість українців стала повною, - наголошує Владика Михаїл у день Різдва Христового.

Різдвяна літургія відбулася 7 січня у Свято-Троїцькому кафедральному соборі у Луцьку.

Вірянам зачитали Різдвяне послання митрополита Київського та всієї України Епіфанія.

«Двері нашої єдиної помісної Православної Церкви України відчинені для всіх, хто бажає разом у ній служити Богові та її народові. Попереду багато спільної праці для зміцнення цієї єдності. Найперше маємо надалі підносити молитви за Церкву, за подолання ворожнечі та за примноження любові. Також і ми самі маємо відкласти минулі протистояння, відчуження і ворожнечу, бо лише через прощення одне одному ми можемо справді утвердити єдину помісну автокефальну Українську Православну Церкву. Пильнуймо: заклики до розпалювання ворожнечі чи до насильства відкидаймо, а те, що слугує любові та миру, – приймаймо.


Щоразу, коли промовляємо слова молитви Господньої «прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим», усвідомлюймо, що ми не повинні уподібнюватися немилосердному позичальнику з притчі, який упросив царя пробачити йому великий борг, а сам не побажав значно менший борг пробачити ближньому своєму», - звертається у посланні до вірян очільник Православної церкви України.


У ці радісні дні він закликає подякувати Господу нашому Ісусу Христу за всі Його благодіяння, виявлені до нас, до нашої Церкви й України.

«Нехай Всемилостивий Бог простить усі наші гріхи вільні й невільні, утвердить єдину помісну автокефальну Українську Православну Церкву, дарує нашій державі перемогу та справедливий мир, благословить Україну й увесь український народ у 2019 році. Заради нас Син Божий у смиренні прийшов у світ, закликаючи кожного до миру, злагоди та єдності, щоб ми ходили дорогою правди і не піддавалися на оману», - йдеться у посланні.

Митрополит Луцький та Волинський Михаїл зазначив, що цьогорічна радість – це радість повна для українців, тому що різдвяна радість цього року доповнюється великою радістю здійснення очікування багатьох поколінь українців. Йдеться про визнання самостійної української православної церкви усім світовим православ’ям.


Владика розповів, що особисто був свідком того особливого моменту, коли Вселенський патріарх підписав Томос для України. Переповнені почуттями, українські представники духовенства тоді почали колядувати. Цей здобуток, з його слів, став можливим не лише завдяки українській владі, а й завдяки молитвам тих вірян, які у душі бажали залишатися православними, жили як православні і знали, що йдуть правильною євангельською дорогою, гідно дотримуючись правил та традицій православної церкви.

«Наші опоненти говорили: «вас не визнає світове православ’я, у вас немає Томосу». Сьогодні у них немає цього аргументу, тому що нас визнає світове православ’я, ми маємо Томос, але ми хочемо, щоб це усвідомили ті, хто ще вчора звинувачував нас. Господь сьогодні нам повторно подарував незалежність України, утверджує нас, створюючи такі моменти, коли світове православ’я говорить: «ви є однією з церков-сестер, подібно сусідам». Засяяла п’ятнадцята зірка в сузір’ї православних церков світу і ця зірка – українська. Ми народилися в той самий момент, коли святкуємо Різдво», - відзначив Михаїл.

Він розповів, що ще вчора служив першу за тисячу років українську літургію разом з Вселенським патріархом. Митрополит закликав присутніх радіти тому, що стали свідками народження незалежної української церкви.

З вітаннями до православної громади та духовенства зверталися представники обласної та міської влади. Голова Волинської ОДА Олександр Савченко вручив вітальний адрес Михаїлу та зауважив, що отримати Томос – ще не означає побудувати вічний храм. Цей храм будується добром, миром, повагою, тож завдання українців – переконати всіх, хто відвідує не українські храми, привернути їх до української церкви. Для утвердження ідеї українськості та самостійності він закликав волинян бути милосердними, але наполегливими.


Виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт зазначив, що ми живемо в період, коли історія доторкнулася до кожного з нас: вперше вірячи перебувають в храмі, що належить новоствореній Православній церкві України. Новостворена церква, яка має тисячолітню історію – такі парадоксальні речі, але українці пишаються тим, що Бог сповнив їхні бажання, молитви всіх, хто молився за українську церкву. Символічно, що це сталося у свято Різдва Христового. Ісус Христос прийшов у цей світ, щоб дати нам надію, що цей світ можна змінити, зробити кращим, що добро переможе зло, а світло – темряву. Українська церква з’явилася, щоб дати нам надію, що Україна зможе перемогти у війні, українці зможуть побудувати державу, якою усі зможуть пишатися. Основною силою, що вестиме українців, з його слів, буде Православна церква України.


Григорій Пустовіт побажав, щоб проміння Вифлеємської зірки принесло в нашу державу мир, у родини – затишок, благополуччя і достаток, а у душі – благодать, радість жити в Україні, молитися в українській церкві та відчувати себе українцем.

Завершили літургію вже традиційно спільним виконанням різдвяних колядок з залученням священиків та вірян.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Перший Показати IP 7 Січня 2019 18:56
Дуже гарна стаття,молодці,,і колядують супер

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus