USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Родина з Волині ‒ серед «Праведників народів світу»

31 Жовтня 2012 10:23
Три родини з Львівської, Рівненської та Волинської областей посмертно удостоєні звання «Праведників народів світу» за те, що врятували життя євреям у роки Другої світової війни, ризикуючи власним життям і життям своїх дітей.

Нагородження і вшанування українських родин відбулося у Львові, ‒ пише «Радіо Свобода».

Кожна з трьох життєвих історій сімей Марії та Данила Романюків, Юстини й Омельяна Фісюків, Михайлини та Миколи Буксів набагато змістовніша й повчальніша, ніж усі цифри з книжок історії. Бо навіть війна мала людське обличчя.

Ганна Романюк із Рівненщини знайшла маленьку Броню Родман у 1942 році. Привела її додому на хутір Великий Гай (Радивилівський район) і батьки, Михайлина та Микола Романюки, не вигнали дитя, знаючи, що самі можуть загинути і їхні діти. Назвали дівчинку Вірою.

«Броня ніколи не жила у хліві, а була з нами у хаті, я вчила її української мови, ми разом ходили за ручку, вчилася співати. На нашому хуторі було три хати. Всі знали, що ми маємо єврейську дівчинку, але ніхто не видав. Хоча німці стояли у нас під стодолою. Як ми вижили, знає лиш Господь», – розповіла Ганна Романюк.

Коли прийшли радянські війська, євреї, які чудом вижили, почали виїжджати з України. Броня, яка втратила батьків, потрапила з іншими євреями до Польщі, а потім вже до Ізраїлю. Романюки шукали дитину, хотіли дізнатись, як у неї склалося життя, але нічого так і не довідались у радянський час.

Але доля була прихильною, як до врятованої дівчинки Броні, так і до українців. «Ми весь час відчували якесь Боже благословення, все гарно складалося у житті, всі здорові. У мене діти та четверо онуків. За такий вчинок – велика вдячність від Бога. Я дуже щаслива, що Броня мене знайшла, що ми побачились, вона все пам’ятає, кожну стежину у селі», – каже Ганна Романюк.

Не менш вражаюча історія родини Омеляна та Юстини Фісюків, які врятували Ліпу Мендельсона і чотирьох його дітей. Своїм життям і життям десятьох дітей ризикували у роки війни й Микола та Михайлина Букси зі Львівщини, які допомогли вижити єврейській жінці і її дітям. Їхня онучка Ольга Артемович отримала відзнаку своїх бабусі і дідуся. Вона пригадала, як її батько, якому у ті важні часи було 12 років, розповідав їй про врятованих євреїв, сподівався на зустріч із ними.

Праведники – це люди, які вознеслись над світом, це духовні люди, наголосив посол Ізраїлю в Україні Реувен Дін Ель. Щороку до меморіального музею Яд-Вашем в Тель-Авіві надходять десятки листів від врятованих людей. Поряд із музеєм, у парку біля кожного дерева – табличка з іменем Праведника.

«Дуже часто, коли мова йде про друге-третє покоління, ці звернення важко довести. Але ми нічого не відкладаємо у бік і розслідуємо. Це наш обов’язок і глибока вдячність перед іншими людьми і державами, які подарували життя євреям», – каже посол.

Україна за чисельністю відзнак, а їх понад 2400, посідає четверте місце в світі після Польщі, Голландії і Франції. Списки Праведників складаються не за етнічними ознаками, а по країнах. Оскільки Україну не вважали у роки війни незалежною державою, то чимало Праведників із Західної України можна знайти у списку Праведників Польщі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Max Freeman Показати IP 1 Листопада 2012 00:40
Был в этом парке. Действительно, в честь каждого из Праведников Мира там посажено дерево с табличкой. Есть также и дерево Оскара Шиндлера. Именно Праведников Мира я упоминаю в разговоре, когда кто-то из израильтян начинает мне рассказывать о том, что в западной Украине живут одни лишь шовинисты и националисты. :)
Дід Панас Показати IP 5 Листопада 2012 01:50
І що з того що на західній Україні проживають націоналісти? Здається всі євреї Ізраїлю націоналісти, чи не так?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus