USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.76 9.95

Рок’н’ролл наживо: фестиваль на сході України. ФОТО

2 Липня 2012 18:39
Музичні фестивалі в Україні – далеко не нове явище. З кожним роком вони то з’являються, то зникають. Переважно на території західної України такі фести спрямовані на патріотичну тематику, пісні виконують українською і збирають вітчизняних музичних зірок. Втім, такі «закони» не діють у східних областях, де одиниці розмовляють українською.

Журналіст «ВН» відправилася у подорож на Дніпропетровщину, де протягом трьох днів відбувався потужний музичний фестиваль «Best city UA».

«Краще місто»? Нет, не слышал

Добираючись з Луцька до місця фесту – кільканадцять кілометрів від Дніпропетровська, я зауважила незначну зміну мовних пріоритетів. Спочатку мобільний оператор надіслав мені повідомлення, що я залишила межі Західної України, і тепер для здійснення дзвінків мені потрібно поповнити рахунок. Згодом «біг-морди» українських політиків почали з’являтися все частіше російською. Що ж, як кажуть, welcome to східна Україна!

Я як корінна лучанка, яка ніколи не жила в абсолютно російськомовному середовищі, почувалася трохи не в своїй тарілці. Українську тут розуміють всі, але все одно подивовані її від когось чути.

- Скажіть, як потрапити на фестиваль «Краще місто»?
- «Лучший город?» - здивовано відповіли мені.


Старе добре і якісне нове

Усі три дні фестивалю публіка сприймала виконавців «на ура». Щоправда, лише найбільш витривалі лишалися на хедлайнерів, які виступали уже вночі. Помітним було і те, що кожен хотів почути щось своє, те, на що приїхав.

Виконавці, як правило, кажуть, що сольні концерти для них кращі, ніж фестивальні. Мовляв, там приходять подивитися саме на них, тому й є неймовірна віддача. А на фестивалі люди можуть чути тебе вперше. Відтак, музиканти зазвичай грають найвідоміші свої композиції.

У багатьох інтерв’ю лідер гурту ДДТ Юрій Шевчук каже, що не виконує пісню «Осень» на концертах для того, аби не бути «групою однієї пісні». Втім, більшість музикантів на фестивалі такої думки не поділили і грали «пісні-караоке», бо співали їх усі.


День перший: Бумбокс, Сплин, Би-2 і Evanescence

Перший фестивальний день «Кращого міста» відкривали молоді українські рокери з гурту O.Torvald. Музиканти потрапили на дійство за результатами інтернет-голосування. Трохи пісень із останнього альбому, трохи ліричних мелодій – і от, публіка уже «розігріта».

Між іншим, позитивно про O.Torvald під час прес-конференції висловився фронтмен «Бумбоксу» Андрій Хливнюк. «Це команда, яку я відкрив для себе нещодавно на фестивалі ПростоРок. Ситуація була схожою, як була у нас: «люди, які співають оцю пісню». Це люди, які співають оцю пісню по радіо «Качай мої рингтони», - сказав Хливнюк.

А ось, до речі, головний O.Torvald Женя Галич повертається після виступу у гримерку.


Далі виступав гурт Machete. Усі хором співали пісню «Нежность». Відвідувачі фесту навіть жартували, що інших треків у гурту немає.


Гурт «Бумбокс» виступив у своєму традиційному на цей період їхньої творчості стилі. Трохи пафосу від вокаліста Андрія Хливнюка, вміла гра двох корінних волинян – гітариста Андрія Самойла та Dj Valika.


Бумбокс більше виконували нові пісні. А якщо це були старі, то все одно у новому аранжуванні. Але претензій у публіки не було: це ж нормальне явище, коли гурт, який розвивається, привозить на виступи нові і нові пісні. А поціновувачі ранньої творчості «Бумбоксу» потішилися від виконання наприкінці «старої-доброї» пісні «Бобік».

Відомий російський рок-гурт «Сплин» грав свої потужні, найбільш відомі пісні. Тому весь виступ музикантів перекрикували шанувальники.

«Вообще Украина – вот такая страна. Вы наши отцы и деды для нашей страны. И украинский язык более древний и более певучий. И вообще здесь приятно бывать», - сказав фронтмен гурту «Сплин» Олександр Васильев.

Не зміг музикант не зачепити і футбольну тематику. «У нас разные сборные, но одна судьба», - сказав під час концерту вокаліст «Сплин».

А от російський гурт Би-2, здається, зібрав найбільше глядачів за весь фест. Вони теж виконували старі добрі пісні: «Большие города», «Мой рок’н’ролл», «Моя любовь» та інші.

Запалив публіку на потужному рівні гурт «Воплі Відоплясова». До речі, фронтмен команди Олег Скрипка був вдягнутий так само, як на концерті у Луцьку.

А хедлайнер першого фестивального дня, гурт «Evanescence» виступав в Україні вперше. Солістка команди Amy Lee постійно казала зі сцени щире українське «дякую». Наприкінці виступу їй українські шанувальники подарували блакитно-жовтий стяг.


День другий: Rasmus, ДДТ і Брати Карамазови

Другий день фестивалю трохи менш сподобався відвідувачам. Головним чином через значну затримку концерту. Навіть музикантам було не до вподоби те, що хедлайнер другого дня «The Rasmus» затягнув свій «саунд-чек» приблизно на 4 години. Відтак, через фінських музикантів «постраждали» всі.

«Сьогоднішні хедлайнери зробили все, щоб виступати вночі», - відзначив фронтмен гурту «Друга Ріка» Валерій Харчишин під час прес-конференції. «В них просто трансатлантичний переліт був, акліматизація», - додав Харчишин.


«Дуже шкода, що крута команда «Evanescence» трохи холодно сприймалася. Нас приймали набагато краще. Це був один із кращих наших виступів», - сказали хлопці з «Другої ріки».



«Брати Карамазови» тим часом порадували відвідувачів піснею, під яку всі співали відому інтернет-цитату «Давай, до свиданья».

Традиційно якісну музичну програму шанувальникам музики презентували росіяни ДДТ. Вокаліст гурту Юрій Шевчук під час прес-конференції розповідав про те, що у музиці найперше – якість. Саме тому музиканти настільки відповідально ставляться до «саунд-чеків» та виступів загалом.

Висловився Шевчук і про затримку репетицій: «Я не люблю этого холопства перед западом. Ну Rasmus. Их показали по MTV, и теперь они могут отнимать чужое время? Группу ДДТ тоже в 90-х по MTV крутили».

«Ну и что, что финские? Мы в Финляндии играли концерты, собрали не меньше народу, чем этот Rasmus», - сказав Юрій Шевчук.


Згодом на сцені виступили потужні британські музиканти «Apollo 440». Вони під час прес-конференції розповіли, що перевершать виступ фінів з Rasmus.

Натомість Rasmus після того, як до них дійшла ця інформація, запитали «А хто це?»



День третій: Brainstorm, Ленинград, футбол та Океан Ельзи

Оскільки у третій день фестивалю, 1 липня, одночасно відбувався фінал футбольного чемпіонату Євро-2012, то багато музикантів у цей день говорили саме про футбол.

Так, латвійська команда Brainstorm майже одностайно вболівала за Іспанію. Лише вокаліст Ренарс Кауперс вірив у перемогу збірної Італії. Втім, перемогли таки передбачення більшості групи.



Потужно відіграли свій виступ британці White Lies, після яких публіку запалював гурт «Ленинград». Традиційна Лайка від Сергія Шнурова, найвідоміші пісні епатажної команди, слем та багато пилу від нього, – усе це виступ «Ленинграда».

Завершувалося пісенне свято фіналом Євро-2012 та виступом українського гурту «Океан Ельзи» на чолі зі Святославом Вакарчуком.


Підготувала Анастасія ПЕРЕДРІЙ



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Александр Показати IP 2 Липня 2012 19:54
Автору обязательно было упомянуть о языковых различиях в разных частях Украины? Слушать ДДТ на русском или прибалтийский Брейнсторм на английском ей было " в своей тарелке"?
Сергій до Александр Показати IP 3 Липня 2012 11:33
Що,авторка вас цим якось образила?Так і є.Україномовні українці почуваються іноземцями поза межами західної її частини.Саме тому захисту потребує не російська.А фестиваль-супер.Я хотів би й сам послухати,вживу,всі ці гурти .
Олія Показати IP 2 Липня 2012 23:50
Супер! Чудова програма, але як же важко не пропустити всі улюблені гурти. Три дні розриватись між музикою і сном. Чувак з номером мами порвав =)
НОктРН Показати IP 3 Липня 2012 00:13
Видно, що статтю писала людина яка не тямить в музиці та музичній журналістиці, не володіючи елементарною терміноологією) Проте круто. Молодець Передрій.
misha Показати IP 3 Липня 2012 10:24
класно!
Александр Показати IP 3 Липня 2012 12:17
Сергею: нет, автор совсем не обидела. За всех бы украиноязычных украинцев на вашем бы месте я не расписывался: то, что вы (неужели и автор?) чувствуете себя иностранцем в Днепропетровске - уверен, ваша личная проблема, следствие популистского синдрома "меньшовартості титульної нациії", вбитого вам в голову, и боязни нормального общения с людьми независимо от языка - вашей (в единственном числе!) "містечковості". Ведь русскоязычные и англоязычные группы на таком концерте в Луцке вы с удовольствием послушали бы, не чувствуя себя иностранцем, правда? Хотя вы бы их сюда "не пущали"...
Fantom Показати IP 3 Липня 2012 14:07
"Спочатку мобільний оператор надіслав мені повідомлення, що я залишила межі Західної України" - це серйозно ? чи то такий жарт ?
Анастасія Передрій до Fantom Показати IP 3 Липня 2012 14:38
серйозно)
Лілія Показати IP 3 Липня 2012 14:38
якого, запитується в задачі, розгорнули тут полеміку про всілякі меншовартостіязиковиєразлічія і теде...
Лілія Показати IP 3 Липня 2012 14:42
якого, запитується в задачі, розгорнули тут полеміку про всілякі меншовартостіязиковиєразлічія і теде...
kotyk Показати IP 3 Липня 2012 15:40
класно з'їздила)
Чуйна Показати IP 3 Липня 2012 17:49
Так Дніпропетровськ - ще зовсім не Схід..)) та й взагалі політика тут - ні до чого!!!! Мова музики, як відомо, - УНІВЕРСАЛЬНА!!)) Суперово, що представниця з Волині там побувала!!)
Оксана Показати IP 5 Липня 2012 21:50
Я, корінна лучанка, яка живу в Дніпропетровську 5 років не бачила тут не одного біг-борда укр. політика на російській мові, це не Крим! І до речі зовсім не Східна Україна! Вчи географію Настя (((

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus