USD 40.65 40.95
  • USD 40.65 40.95
  • EUR 40.70 41.10
  • PLN 10.00 10.15

Росія проводить в Європі кампанію диверсій, щоб завадити підтримці України, – NYT

27 Травня 2024 08:24
Розвідки США та союзників відстежують збільшення диверсійних операцій низького рівня в Європі, які, на їх думку, є частиною кампанії Кремля, спрямованої на підрив міжнародної підтримки військових зусиль України.

Про це йдеться в публікації The New York Times.

"Таємні операції здебільшого охоплювали підпали або спроби підпалів широкого спектру об’єктів, включно зі складом в Англії, лакофарбовим заводом у Польщі, будинків у Латвії та, що найдивніше, магазину IKEA в Литві«,- зазначає видання.

Крім того, були заарештовані люди, які вважаються російськими оперативниками, зі звинуваченнями в підготовці нападів на військові бази США.

Читати ще: Росія активно готує диверсії по всій Європі, – ЗМІ

І хоча ці всі дії можуть виглядати випадковістю, американська та європейська розвідки стверджують, що це є частиною узгоджених зусиль Росії, щоб уповільнити поставки зброї Києву. Крім того, в Москві хочуть створити видимість супротиву в Європі щодо підтримки України та вербують представників місцевого населення чинити саботаж.

Офіційні посадовці наголошують, що цією кампанією керує російська військова розвідка ГРУ.

Тим не менше, як пише видання, ці напади досі не перервали потік військової допомоги в Україну. Але, з огляду на велику кількість невійськових цілей, які атакує Росія, Кремль намагається посіяти страх та змусити європейські країни збільшити безпеку в усьому ланцюжку постачання зброї, щоби збільшити витрати та сповільнити темпи поставок.

Тим часом лідери країн НАТО та Європи попереджають про зростання загрози. Так, прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас минулого тижня заявила, що Росія веде «тіньову війну» проти Європи. Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск оголосив про арешт 12 осіб, звинувачених в активних діях російських спецслужб.

Читати ще: Країни Балтії, Польща, Фінляндія і Норвегія домовилися створити «стіну з дронів» на кордоні

Напередодні глава МВС Польщі, міністр-координатор польських спецслужб Томаш Сємоняк, заявив, що Варшава посилює захист аеропорту Ряшів-Ясьонка поблизу кордону з Україною через російські диверсії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus