USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Розмитнення авто під «новий» закон: лучанин розповів, як це працює насправді

22 Січня 2018 08:00
Спробувавши розмитнити придбаний у Литві автомобіль, лучанин став заручником цілої хабарницької схеми, ключова роль у якій належить митним брокерам, які слугують зв’язувальною ланкою між митником і власником автомобіля. Так, після того, як чоловік відмовився заплатити в кілька разів завищену суму за брокерські послуги, йому пред’явили додатковий «рахунок» уже після сплати повноцінних митних платежів на кордоні.

Як розповів Інформаційному агентству Волинські Новини мешканець Луцька Роман*, він давно мріяв придбати власний автомобіль і роками, разом із сім’єю, збирав на нього гроші. Тож до купівлі підійшов виважено й детально проаналізував можливі шляхи придбання авто.

В Україні є декілька варіантів купівлі машини – у автосалонах і на авторинках. Проте, як зазначив Роман, на сьогодні автомобільний ринок заповнюють переважно перекупи, які приганяють машини з-за кордону. Окрім того, оскільки йдеться про автомобілі, які здебільшого приганяли під знижений акциз згідно з законом № 3251 «Про зниження акцизу на вживані автомобілі», такі машини не можна продати протягом одного року. Тому перекупи пропонують купувати авто під генеральне доручення: фактично, заплативши гроші, «власник» їздить на автівці, яка юридично йому не належить.

«Порадившись із друзями та близькими, я вирішив з’їздити за кордон (у Литву, – ВН) і самостійно пригнати автомобіль», – пригадав Роман. Та додав, що попередньо промоніторив сайти закордонних виробників, вивчив наявні пропозиції, перевірив обрані машини за VIN-кодом, а також підшукав на місці автоексперта, який за свої послуги (перевірку справності автомобіля, огляд його на наявність пошкоджень, оцінку лакофарбового покриття, допомогу під час «переговорів» тощо) попросив 200 доларів.

Власник – брокер – митник

«Пригоди» розпочалися вже після купівлі автівки та зустрічі з українськими митниками на кордоні. Романа скерували на розмитнення автомобіля, яке включає огляд машини інспектором (який насправді ніхто не проводить), з’ясовування того, чи ціна автівки по фактурі відповідає її реальній вартості. Після цього на машину накладають податки, які потрібно сплатити безпосередньо на кордоні (ПДВ, мито й акциз).

Самостійно власник автомобіля ці формальності владнати не може – лише через брокерів, які «займають посередницьке місце між особою, яка купила автомобіль, і митником». Але фактично їхні послуги полягають лише в набранні бланку – електронної митної декларації – та поданні її митникам.

«Усі рекомендують шукати брокера заздалегідь для того, щоби можна було завчасно надіслати йому дані з договору купівлі-продажу, техпаспорта, страховки тощо, аби він попередньо розрахував вартість розмитнення твого автомобіля та провів оплату», – акцентував чоловік.

Попередньо домовившись із конкретним брокером, Роман стикнувся з тим, що той перед перетином кордону підняв вартість своїх послуг на 100 доларів. Оскільки знайти нового брокера безпосередньо на пункті пропуску вкрай складно, Роман спробував самостійно подати документи, однак цього йому не вдалося, адже митники спрямували чоловіка назад до митних брокерів, посилаючись на те, що в них немає потрібного програмного забезпечення для видачі та оформлення електронної митної декларації.
Ціни на таку послуги в брокерів варіюються. Найдешевше – 1,5 тисячі гривень, але в цьому випадку, як розповів Роман, потрібно очікувати «добрячої доплати за автомобіль, адже в 1,5 тисячі гривень включені тільки послуги брокера, але не послуги митника». Окрім того, ні про які квитанції на надану послугу брокери, здається, взагалі не чули.

«Якщо ви заплатите тільки за брокерські послуги без «надбавок», то вам митну вартість авто нарахують у 2–3 рази більшу, оцінивши машину за каталогами іноземних виробників. При цьому документи, що засвідчують вартість вашої автівки, до уваги взагалі не будуть брати», – наголосив Роман.

Нарахування по чернетці

Урешті, отримавши електронну митну декларацію та сплативши всі необхідні митні платежі (ввізне мито, акцизний податок і ПДВ – загалом близько 40 тисяч гривень), чоловік вирушив до митного посту «Луцьк», що на вулиці Рівненській, 4.

«Я стою на митному посту й ловлю себе на думці, що сюди всі приїжджають для того, щоб дооцінювати автомобіль. А щоб його дооцінити, правильно було би зробити повторний акт обстеження авто та перевірити його комплектацію, характеристики, цілісність, пошкодження і т. д. Але за весь день, який я провів на регіональній митниці, я не побачив жодного інспектора, який робив би оцінку вартості хоча б якогось автомобіля. Звідси – припущення, що фактично ніхто їх не перевіряє. Тобто той, хто заплатить добрячі гроші брокеру, отримає знижену митну вартість автомобіля, а той, хто не заплатить, – максимальну митну вартість авто, відповідно до каталогів, які в них є. Наприклад, мій «Рено» (Renault Clio, 2014 року випуску, – ВН) оцінили в 6 500 євро, хоча я купив його за 3 400 євро», – зазначив Роман.

А після дзвінка від брокера чоловік дізнався, що йому потрібно ще додатково заплатити 16 234 гривні. Це мотивували тим, що автомобіль насправді вартує дорожче, ніж вказано у фактурі. «Коли я підійшов до брокера, то отримав папірець, на якому митник встановив вартість автомобіля. Уже вдосталь було глянути на ту чернетку: ні офіційного оформлення, ні прізвища інспектора, ні правильно проведеного розрахунку вартості, ні навіть дати. І за цим аркушем мене попросили здійснити оплату. Надати, своєю чергою, письмове роз’яснення щодо вказаних нарахувань або поставити на них свою печатку інспектори митниці відмовилися».

Оскільки після закінчення 10-денного періоду чоловіку грозили штрафом за невчасне подання електронної митної декларації зі всіма додатковими платіжками, Роман був змушений сплатити ці 16 234 гривні.

Далі документи з митниці потрапляють у Головний сервісний центр МВС України для подальшого отримання техпаспорта та автомобільного номерного знаку. «Тут теж діє продумана схема обдирання громадян за допомогою так званого сертифіката відповідності Євро-5, який є обов’язковим у переліку необхідних дозвільних документів. І нічого, що такий екологічний стандарт вказаний у брифі (паспорт транспортного засобу для операцій з авто, – ВН), та й українська митниця розмитнила машину якраз за зниженими ставками, чим і підтвердила екологічний стандарт Євро-5. Виходить, один орган приймає Євро-5 за брифом, а інший – ні… Ось таке воно «дешеве» розмитнення», – підсумував Роман.

Незважаючи на намагання чоловіка добитися справедливості, він усе ж таки був змушений додатково заплатити понад 16 тисяч гривень. В іншому разі лучанин ризикував узагалі залишитися без автівки. За словами Романа, його, окрім наявності «легалізованого хабарництва», в цій ситуації обурює також те, що, здається, такий стан речей абсолютно влаштовує як митників, брокерів із одного боку, так і осіб, які купують машини за кордоном, із другого.

* На прохання співрозмовника його ім’я та особисті дані було змінено.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 43
Жига ван лав Показати IP 22 Січня 2018 08:59
УКРАЇНА
коляколя Показати IP 22 Січня 2018 09:13
Автомобіль вийшов дорожче ніж купити тут...
Бе Показати IP 22 Січня 2018 09:20
Як платимо,так і їздимо.
Valik Показати IP 22 Січня 2018 09:32
Молодець Роман ти ще один з тих хто поповнив кармани хабарників,а тепер пишеш сюди що як все погано і так далі...треба було їздити на єврономерах і не парити мозгі ..а ще не дати заробити на тобі хапугам....
Fox до Valik Показати IP 22 Січня 2018 13:39
Для того, щоб їздити на єврономерах потрібно сплатити хабар у сумі 250-400$ прямо на кордоні митнику...
Євроінтегратор Показати IP 22 Січня 2018 09:35
Та то він ж?об просто і його жаба давить, шо атавісти їздять на литваках без розмитнення і хабарів а його розвели на митниці.
скептик Показати IP 22 Січня 2018 09:41
платити треба офіційно. якщо відмовляються дати офіційний рахунок чи митну декларацію - надсилається письмово заява-скарга до регіональної митниці (вказується місце і час перетину кордону). потім подається позов до суду і всі ці надбавки відсуджуються. якщо авто забирають на штраф-площадку - робляться детальні знімки авто зовні, в салоні, моторного відсіку, комплектації тощо. з мого досвіду гаїшники у такому разі мовчки віддають документи
Дмитро до скептик Показати IP 22 Січня 2018 10:33
Дуже добре що ти такий розумний. Ти хоч раз був на митниці? Розмитнював автомобіль? Сильно поспориш з митниками? Сотяти 5 - 8 год в черзі, потім ще щось доказувати їм там - просто нереально.
скептик до Дмитро Показати IP 22 Січня 2018 14:02
все хлопче реально. якщо хочеш іти коротким шляхом - плати
Дмитро до скептик Показати IP 22 Січня 2018 14:26
Я тобі ще раз кажу поїдь на митницю і попробуй. Добре якщо ти на плацу будеш вдень, коли можна додзвонитися до когось. А буває що на плац заїжджаєш вночі - коли люди і служби які можуть допомогти тупо сплять і не беруть трубку.
скептик до Дмитро Показати IP 22 Січня 2018 14:42
побалакай з юристами. вони тобі все розкажуть
Дмитро до скептик Показати IP 22 Січня 2018 15:43
Відірви своє м'яке місце від крісла чи дивана, поїдь на митницю і попробуй. Ти теоретик а Я практик. Для тебе на бумазі все гладко завжди буде. Ти вживу поїдь і подивися, і попробуй щось комусь пропихнути.
скептик до Дмитро Показати IP 22 Січня 2018 21:24
з такими "практиками" як ти і живемо як в зімбабве. ви все звикли робити через рішал. і претесь в еуропу ? тою дорогою, якою ви вперто йдете, можна лише в інше місце зайти. так, воювати із системою важче, особливо у когорті туземців, які звикли жити по-понятіям, бо на інше їм клепки бракує
Карамба до скептик Показати IP 10 Липня 2018 16:07
От з такими "плоскими теоретиками" як ти і живемо. Ти все звик робити язиком на форумах чи у коментарях. Ти перед тим як звинувачувати когось - піди і покажи як треба. Тобі ніхто не каже що ти не правий. В ідеалі все має бути так як ти кажеш, ніхто не спорить. Тільки от "треба" і "є насправді" у нашому випадку знаходиться по різні боки всесвіту. Чи можливо ти думаєш що усе робити самому і чесно було б дорожче комусь ? Наші гонщики за 10 доларів горлянки одне одному перегризти готові.
Арт до скептик Показати IP 11 Березня 2019 00:31
А ти Я бачу може і е той рішало.
папа Показати IP 22 Січня 2018 09:50
митниця - найкорумпованіший орган України, була, є і ще довго буде! Владу такий стан речей влаштовує, оскільки саме від митниці заходять найбільші суми хабарів... а народ нехай терпить.
EL Показати IP 22 Січня 2018 10:07
Не всі брокери по литовському бріфу розмитнювати відразу беруться, бріф так само можна підробити як і всі решту паперів.
скептик до EL Показати IP 22 Січня 2018 14:03
підробити можна все, але спочатку треба доказати що це підробка
L до скептик Показати IP 22 Січня 2018 21:53
Прокуратура докаже, вона багато чого доказує)))
Яр Показати IP 22 Січня 2018 10:20
Бляхофоби, ваші аргументи??? Ви думали, що люди хочуть надурити державу, але тільки сліпому не видно, що люди всього лиш хочуть, аби держава не дурила їх. Може до когось дійшло, чому люди їздять на бляхах?
скептик до Яр Показати IP 22 Січня 2018 14:04
та ні, це держава дурить людей, витрясаючи з кишень нереальні гроші за розмитнення
Петручіо Показати IP 22 Січня 2018 10:21
Хотів дізнатися, чому ціна розмитнення в різних брокерів різна ...ніхто не розповідає. Корупція і хабарництво на митниці !!!
Valik Показати IP 22 Січня 2018 10:31
В тому і вся суть....обман простих смертних на кожному кроці....викачають з людей все до останньої копійчини і ще винним останешся....вся суть нашої проблеми з розмитненням в одному пості...а скільки людей мовчить..скільки переплатили захмарні кошти...а все аби була на номері знизу той напис UA ...
Їгор Показати IP 22 Січня 2018 10:37
Шановні. Цей чоловік почав купівлю свого автомобіля з обману. Він перекупив-купив машину яка продавалась в Німеччині у Литві оминаючи європейське оподаткування. Попередньо обзвонивши усі без винятку брокерські компанії найшов агента з митного оформлення який не розбирається в митному оформленні і шляхом обману підсунув йому зовсім інші документи ніж ті по яких купив автомобіль. Там же у Литві зробивши попередні маніпуляції з авто завіз його в Україну у стані який не відповідає дійсності, тому і заплатив такі величезні податки, а фактично заплатив ту сумму податків від вартості за яку купив авто в Німеччині. Тому він безпідставно звинувачує усіх, митників і брокерів, щоб самому не потонути у власній брехні.
Бляхам смерть до Їгор Показати IP 22 Січня 2018 11:00
Шановний тут вся проблема полягає в корумпованості
Вовчик до Бляхам смерть Показати IP 22 Січня 2018 11:38
Тут якраз мова про те, що даний суб'єкт сам хотів надути всіх, типу він самий розумний....а в кінці-кінців, з відчаю...цей Роман прийшов сюди. Але то ли еще будет!
Веталь до Вовчик Показати IP 5 Листопада 2018 17:01
надути всіх, це тіпа недати перекупам заробити?
Синхрофазатрон Показати IP 22 Січня 2018 10:42
Раз ду?ний, то плати двічі ! цей Роман спочатку хотів надути брокерів, типу "порішає дешевше", а в підсумку сам попав на грошіііііі
Катюха Показати IP 22 Січня 2018 10:52
Абсолютно невірно все написано..Людина що займається розмитненням розуміє що і як..і це фото не "декларація"...і брокери на кордоні йому не треба, адже розмитнюється по місцю прописки. а те шо корупція і все таке, то і без того ясно
Луцьк Показати IP 22 Січня 2018 11:00
ЩОдо сертифікату Э5, то в Крупі його навіть на тазіка в лазню дадуть за 2 700 До речі ніякої квитанції про оплату тощо. Наші ОДПІ в долях по ходу.
Таки Да Показати IP 22 Січня 2018 12:08
Покращення...у всій красі! І так скрізь.
911 Показати IP 22 Січня 2018 12:21
До відома всім якщо машина перетинає кордон своїм ходом, а не на лаветі, значить вона справна, і всі митні сплати ідуть по повній програмі. Зажав чудік на перевозі. Сам себе обхітрив. Який закон такі і правила.
922 Показати IP 22 Січня 2018 13:40
Таких як Роман потрібно побільше. Якщо всі почнуть правду писати а не брехню тоді і лопне корупційна схема. Таких як Роман потрібно тисячі. Молодець Роман. Треба цих РІШАЛ розганяти. Хай їдуть в Польшу і там Рішают
Kemal Показати IP 22 Січня 2018 13:54
Ще один борець з системою. Думав розумніший за всіх от і заплатив більше.
Андрій Показати IP 22 Січня 2018 15:32
Мені цікаво, яку ціну на дане авто складе автор статті, коли надумає продати це авто. Думаю всі ці витрати будуть включені у вартість, ще й 300-500 $ буде "приліплено" зверху, з яких ні копійки не піде у бюджет. Всі люди приганяють автомобілі і не стогнуть (бо всіх така схема влаштовує), а один захтів стати розумнішим за інших, за те і поплатився.
віктор до Андрій Показати IP 22 Січня 2018 18:45
може вас така схема і влаштовує, але 99,99 процентів людей не влаштовує схема платити за машину 15000 коли вона коштує 5000
Віктор Федорович Показати IP 22 Січня 2018 20:02
Хлопець явно занизив вартість автомобіля який у Литві (чи де там) придбав. Цікаво скільки прийдеться йому доплатити, якщо митний орган дізнається справжню вартість автомобіля. А може його відберуть, якщо порушив законодавство?
Дмитро до Віктор Федорович Показати IP 23 Січня 2018 06:13
Можуть і відібрати. Ще й протокол написати і заплатить ще стільки ж само Але я не думаю що якщо він занизив вартість, то пішов у волинські новини «пожалітись», тоді б він зовсім бовдур був
Петро Показати IP 23 Січня 2018 10:50
Питання до знатаків , чому наші українці за кордоном законопослушні ,а в Україні живуть і переважно вирішують свої питання по "понятіям" і плачуться ,що там добре живуть , чистота-порядок , а в нас ні ?. Багатьом нам потрібно стати перед дзеркалом і шукати там відповідь ! Замість цього ,щоб підтримати цього товариша ,що написав про ці негаразди ,багато хто його засуджує ...
Василь Показати IP 16 Серпня 2018 18:37
Ситуація з митними деклараціями мені незрозуміла вкрай. Форма тої декларації є в інтернеті, затверджена відповідним відомством. ЇЇ можна подати як в електронній формі так і в друкованій. Але ж придумали спец. систему, в якій заповняється ця ж сама декларація та подається брокером. Різниця полягає тільки в форматі файлу, а вартість такої послуги дорівнює напевне вартості цієї брокерської чудо - програми. На даний час це аналог реєстрації звіту з оцінки майна в ФДМ України. Тут не проблема держави, тому що держава це територія, мова, люди, і т.д., тут проблема окремих лЮДЕЙ, які прийшовши до керівництва певними відомствами, придумують "чудо-перешкоди" на рівному місці і тим самим позбавляють людей доступу до певної державної послуги, та змушують іти до пОСЕРЕДНИКА створеного такими ж чинушами. От і вся історія. А держава Україна тут ні до чого. Думаю у КК треба вписати статтю про кримінальну відповідальність за прийняття нормативних актів, які ускладнюють (утруднюють) доступ ЛЮДИНИ до послуг, які надає та зобов'язана надавати держава. І тоді можливо всіх рішал і пасредніків, а також "фарцовщиків" вітром здує, але чи приймуть??? І нехай ті бізнесмени- паразити та чинуші їдуть до Польщі яблука рвати, а не думають, як за чужий рахунок жити та отримувати "нетрудові доходи" - стара стаття КК, але можливо на даний час би пригодилася.
Андрій Показати IP 16 Грудня 2018 16:02
З досвіду розмитнення авта в РП аж читати коментарі соромно і бридко. Брокер митник рішали відстійник(приватний) на території митного контролю- оформлення години очікування при "ефективній" роботі працівників держави, якась дооцінка і доплата, сертифікат якогось евра просто повний Тиздець. Чому в Польщі одна проблема: "Пан по польську розуміє?" "Так" І НЕМА ПРОБЛЕМ. Віддаєш документ купівлі-продажу дані паспортні копію бріфа і ід номер песель. І це все. Чекаєш до двох годин. Отримуєш документ з розрахунком митних оплат і їдеш на свому авто до банку. На проходження техогляду і отримання блях плюс страхування наступного дня потратив 20хв + 2год + 15хв. Це був 2016 рік. Зараз відбулись якісь зміни. Окрім вище сказаного купча була виписана на українську адресу,вартість авта в курсі була завищена, а митник пофігу. І процес летить а коментарі з ціною і ніби знижкою як маркеті за розмитнення відбивають будь-яке бажання розмитнювати будь що.
Андрій Показати IP 5 Лютого 2019 00:13
Скоро залізниця ліквідує квиткових касирів,бо тратиться на виплату їм зарплат. А будуть приватні фірми посередники які будуть брати гроші не тільки за квиток а й за послуги оформлення квитка.
БОГДАН Показати IP 7 Червня 2019 07:57
ХОЧУ РОЗМИТНИТИ АВТО ЯКЕ ПОШКОДЖЕНЕ ЩЕ ПЛЮС БУДЕ ЕКСПОРТ САД АМЕНІ НАРАХОВУЮТЬ ВАРТІСТЬ ЯК ЗАЦІЛУ ЩЕВРАС ТАК

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus