USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Україна скоротила кількість пунктів розмитнення авто з ЄС. Де це можна зробити на Волині

23 Квітня 2022 18:25
Розмитнити автівку для власних потреб з країн Євросоюзу за нульового мита можна буде лише на шести пунктах пропуску, адже через черги на кордоні не можуть проїхати гуманітарні вантажі.

Про це повідомив заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм у Фейсбуці.

Він нагадав, що вже понад дві доби на пунктах пропуску західного кордону стоять величезні черги через різке зростання імпорту легкових автомобілів. В умовах війни уряд скасував мито для ввезених авто, що було спрямовано на спрощення роботи волонтерів.

«Оформлення нових транспортних засобів об’єктивно займає багато часу, через що у величезних чергах цілодобово простоюють волонтери з гуманітарними вантажами – спорядженням для бійців, продуктами харчування та медикаментами», – розповідає Найєм.

Разом з тим, додав він, законодавство ЄС не дозволяє створювати окремі смуги для гуманітарних вантажів. Відтак українська сторона обмежить пункти пропуску, де можна буде оформити автівку, ввезену для особистих потреб, виключно до наступних:

На польському кордоні: «Угринів», «Грушів», «Смільниця», «Устилуг»;

На словацькому кордоні: «М. Березний»;

На угорському кордоні: «Давінкове», «Косіно».

Обмеження почнуть діяти з 00:00 25 квітня.

Заступник міністра натякає, що деякі українці зловживають створеними для Збройних Сил та волонтерів пільгами. Наприклад, за 8 днів після скасування митних платежів було ввезено 14,3 тисячі легкових авто. З них нібито «на потреби ЗСУ» було ввезено десятки люксових авто: BMW X5, Mercedes-Benz S-Class, Audi Q7 2022 року «і навіть Cadillac Escalade за 3,1 млн грн».

Читати ще: На Волинській митниці пояснили, до якого часу діятиме пільгове розмитнення авто

Водночас йдеться не лише про автомобілі – під видом гуманітарної допомоги було ввезено різних тканин на 360 млн грн та мобільних телефонів на майже 200 млн грн.

Тому, каже Найєм, «найближчим часом ми із колегами з Міністерства фінансів та Митної служби запропонуємо Кабінету міністрів відповідні зміни до нормативної бази, щоб виправити цю ситуацію без шкоди для справжніх волонтерів».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
1 Показати IP 23 Квітня 2022 19:37
І вкотре питання - нащо це було зроблено? Ніби не було відразу зрозуміло, що від цього закону будуть кілометрові черги на кордонах. А через Устилуг і далі будуть тягати...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus