USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.95

Ринок землі відкрився: скільки зароблять власники землі та держава

1 Липня 2021 23:40
Ринок землі в Україні відкрили з 1 липня, хоч і з деякими обмеженнями.

У матеріалі Економіка 24 розповідає, скільки коштуватиме земля та що відкриття ринку принесе українському бюджету.

Скільки коштує земля

Кожен землевласник сам вирішує, за якою ціною продавати свою землю. Це і є основна ознака відритого ринку. Проте до 2030 року буде діяти обмеження – мінімальна ціна на землю.

Яка мінімальна ціна

Мінімальна ціна на землю буде на рівні нормативної грошової оцінки, яка залежить від місця та призначення землі (ріллі, перелоги; багаторічні насадження; сіножаті; пасовища). Відповідні ціни оприлюднив Держгеокадастр станом на 1 січня 2021 року.

Найдорожчою є земля для багаторічних насаджень, наприклад, в Черкаський області один гектар можна придбати мінімум за 74 тисячі гривень.

Високі ціни також у Кіровоградській та Харківській областях – один гектар обійдеться мінімум в 67 тисяч гривень.

Трохи більше як 64 тисячі гривень – мінімум, який доведеться викласти за землю у Полтавській області.

Проте є й значно дешевша в Україні земля.

У Львівській області гектар землі для багаторічних обійдеться всього у 27 тисяч гривень щонайменше.

Трохи дорожче в Житомирській області – 35 600 гривень за гектар.

Охочі придбати землю у Херсонській, Рівненській, Івано-Франківській та Закарпатській областях заплатять щонайменше 37 тисяч гривень за гектар землі для багаторічних насаджень.

Податки

Ринок землі також обкладається податком. Тож до суми, яка вказана у договорі купівлі-продажу, ще додасться 5% ПДФО та 1,5% військового збору.

Хто звільняється від такого оподаткування:

– власники земельних ділянок сільськогосподарського призначення та земельних паїв, які були отримані в порядку безоплатної передачі.

Пільгами при певних умовах і тільки раз на рік можуть скористатися особи, які отримали такі ділянки в процесі приватизації.

Якою буде справжня ціна

Фахівці з Держгеокадастру спрогнозували, якою буде ціна на землю з відкриттям ринку. Найдорожче купуватимуть землю у Черкаській області за 1 870 – 2 500 доларів (51 200 – 68 500 гривень). Найдешевша земля буде у Житомирській області – 1 100 – 1 590 доларів (30 000 – 43 500 гривень).

Зверніть увагу, що це середня ціна на всю сільскогосподарську землю.

«Ділянки поля уздовж основних трас, які теоретично можна перевести з сільгосппризначення в іншу категорію, і де можна побудувати ті ж АЗС, готель чи логістичний центр, вже зараз продаються по 10 тисяч доларів за гектар і вище», – кажуть експерти Держгеокадастру.

Ціна буде рости

Прем’єр-міністр Шмигаль переконаний, що вартість землі в Україні з роками ростиме.

"Коли мова йде про відкриття ринку землі, це означає встановлення справедливості. Відкриття ринку землі призведе до зростання ціни на землю, як мінімум, у два рази протягом перших 3–5 років. Такі наші оцінки, такі оцінки експертів«,– сказав Шмигаль.

Радник прем’єр-міністра України Дмитро Ливч називає справжню вартість української землі на рівні 5 тисяч доларів.

Притримати ділянки до 2024 року радить й фінансист Сергій Фурса, який переконаний, що ціни зростуть тоді, коли на ринок зайдуть іноземні інвестори та юридичні особи.

«Зараз немає сенсу, хіба що ви дуже довго чекали і бажаєте позбутися землі. Допоки на ринку обмежене коло покупців, тобто немає можливості в юридичних осіб купувати землю, то ціна буде обмежена», – зауважив Сергій Фурса.

Скільки заробить Україна

Денис Шмигаль зазначив, що завдяки впровадженню електронних земельних аукціонів потенціал збільшення надходжень до місцевих бюджетів за умови ефективного управління землею становитиме до 12 мільярдів гривень.

А от надходження до державного бюджету будуть нижчі – 500 мільйонів гривень на першому етапі, спрогнозував заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький в ефірі одного з українських телеканалів. Все тому, що до державного бюджету йтиме лише 1% від вартості продажу землі.

Попри те, що 90% українців раді мати право продати свою землю, лише 7% і справді готові це зробити. Тож першими роками надходження до бюджету будуть низькими.

Ринок землі: що потрібно знати

З 1 липня 2021 року скасовується мораторій на продаж аграрної землі, крім земель державної власності.

Купувати земельні ділянки сільськогосподарського призначення можуть фізичні особи, громадяни України, проте не більше 100 гектарів в одні руки.

Продавати землю, яка перебуває у державній чи комунальній власності, не можна. Іноземцям також ринок землі поки недоступний.

Зате орендарі, які зараз орендують у селян їхні паї, матимуть переважне право на викуп, якщо домовляться із власником і зійдуться в ціні.

Такі обмеження діятимуть 2,5 роки. Після цього на ринок землі зайдуть юридичні особи (компанії) зі змогою купувати 10 тисяч гектарів. І, можливо, іноземці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Дідо Показати IP 2 Липня 2021 01:36
Холопи рана чекають, це так по-українськи.
Дідо до Дідо Показати IP 2 Липня 2021 12:29
Пана*
Анонім Показати IP 2 Липня 2021 08:09
Цель прихода к власти Зе достигнута...И националистов не слышно.... нет денег- нет митингов))) А помнится на майдане кто-то кричал "если эта власть не справится мы и ее снесём"
Анонім до Анонім Показати IP 2 Липня 2021 09:54
бабки ніхто не платить то і нема активістів.
Анонім Показати IP 2 Липня 2021 08:42
Слуги Народа так спешили открыть распродажу украинской земли, что даже забыли прописать чётко «археологический кейс». Так как на купленной «приватизированной» земле можно делать, что хочешь, рыть, снимать верхний шар, проводить «черные раскопки» и тд. Интересно, как они будут защищать исторические ценности, которые находятся под землей, которую приватизируют и обнесут забором?
Анонім Показати IP 2 Липня 2021 12:26
видно добре заокеанські відстігнули їм за цей закон шо спішили так.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus