USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

В Україні не заборонено продаж 80 видів наркотиків

5 Липня 2018 08:15
В Україні фактично є легальними 80 видів нових психоактивних речовин (НПР), оскільки вони не внесені до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Про це в інтерв’ю 112 Україна повідомив начальник департаменту протидії наркозлочинності Андрій Кіхтенко, передає Кореспондент.

За його словами, НПР – це синтетичні аналоги традиційних наркотиків. Щороку на світовому ринку з’являються десятки нових видів НПР. Їх збувають в основному через інтернет, і коштують вони дешевше, ніж традиційні.

Кіхтенко вважає, що вирішення проблеми – у віднесенні НПР до аналогів наркотиків і психотропів. Такий порядок, за його словами, уже розроблений спільно з Міністерством охорони здоров’я.

«На жаль, його ми погоджуємо останні декілька років», – зазначив він.

Поліцейський розповів, що, згідно з цим порядком, можна буде протягом двох місяців після виявлення в незаконному обігу НПР встановлювати над ними державний контроль.

«Зараз, наприклад, близько 80 видів нових психоактивних речовин, які вилучалися правоохоронними органами України за останні декілька років, досі не включені в список підконтрольних речовин. Тобто за поширення цих НПР, які по суті є синтетичними аналогами наркотиків і психотропів, не можна притягти наркозлочинців до кримінальної відповідальності», – сказав Кіхтенко.

Він також назвав найпоширеніші наркотики в Україні.

«В Україні найбільш поширений наркотик, як і в усій Європі, – це канабіс. Аудиторія – молодь. Потім за популярністю йдуть опіати – опіум, макова солома, їх синтетичні аналоги – такі, як метадон. Потім йдуть стимулятори амфетамінового ряду – амфетамін, метамфетамін, МДМА (екстазі). І тільки потім – нові психоактивні речовини», – сказав він.

За словами Кіхтенка, ринок нових психоактивних речовин в Україні займає невелику частку, але він розвивається. Аналогічна ситуація й у країнах ЄС. Однак жителі Євросоюзу більш забезпечені і можуть дозволити собі героїн, в Україні ж віддають перевагу дешевим аналогам, говорить поліцейський. Тому поставки героїну йдуть в основному транзитом до Європи.

Також серед українців не дуже популярний кокаїн через його дорожнечу.

Варто зазначити, що, за даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні 346 тисяч людей вживають ін’єкційні наркотики, а з урахуванням поширення нових форм наркотичних речовин кількість осіб, залежних від наркотиків, набагато більша.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus