USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

СБУ опублікувала план російських спецслужб щодо дестабілізації ситуації на Волині

18 Лютого 2019 20:41
СБУ оприлюднило план дестабілізації релігійної ситуації в регіонах України, зокрема і на Волині, розроблений спецслужбами Росії.

Якщо вірити цьому плану, російські шпигуни мають намір від імені українських націоналістів погрожувати вбивством авторитетним особам УПЦ Московського патріархату, іудейських общин і представникам Римо-католицької церкви, пише Перший.

Служба безпеки України 18 лютого оприлюднила так званий «План оперативних заходів, підготовлений в «МДБ ДНР» (далі – «План»), погоджений з їх кураторами з Ростовського управління ФСБ РФ.

«План розкриває наміри російських спецслужб «розхитати» ситуацію на релігійному ґрунті у різних регіонах нашої країни», ‒ заявив голова СБУ Василь Грицак.

Детально з планом можна ознайомитися за цим посиланням.

Фрагмент «Плану»

«Планом», зокрема, передбачається розсилка із фейкових акаунтів електронних повідомлень начебто від імені патріотичних проукраїнських сил з погрозами фізичної розправи на адреси авторитетних кліриків УПЦ, Римо-католицької церкви та єврейських релігійних громад.

За задумом російських спецслужб для організації нанесення тілесних ушкоджень, у тому числі вбивств відомих представників духовенства УПЦ (МП), планувалось залучити і реальних представників патріотичних рухів та учасників АТО через налагодження з ними діалогу з використанням патріотичної риторики та матеріального стимулювання.

Окрім того, російські спецслужби планують організувати напад на кілька волинських храмів, для цього готові були оплачувати виконавцям винагороду розміром у 10 тисяч гривень. Вочевидь, йдеться про розмальовування храмів провокативними написами і спроби їх підпалу.

Загалом у «Плані» – майже двадцять релігійних споруд, які мали стати об’єктами провокацій, з конкретними розцінками на здійснення кожної.

Кого з волинян хочуть використати російські спецслужби?

Об’єктами для розхитування релігійної ситуації автори цього плану обрали відразу п’ятьох волинян. Серед них один авторитетний і чи не найбільш публічний священик УПЦ МП, три католицькі священики і три представники єврейських общин Волині.

Це :

- Олег Точинський, голова прес-служби Волинської єпархії УПЦ Московського патріархату,

- Анджей Мацей Квічаля, католицький священик, ксьондз маневицького костелу, настоятель парафії Святого Духа у Маневичах,

- Кшиштоф Павел Орліцкі, католицький священик, настоятель парафії Пресвятого Серця Ісуса та Санктуарію Божого Милосердя з Ківерців ,

- Павло Хомяк, католицький священик, настоятель кафедральної парафії свв. Петра і Павла (Луцьк) а також парафії Вознесіння Господнього та бл. Владислава Буковинського (Горохів),

- Ольга Козирська, кантор Волинської релігійної громади прогресивного іудаїзму (у плані її назвали «неформальным лидером общины»),

- Ілля Мірецький, голова правління Волинської релігійної громади прогресивного іудаїзму,

- Сергій Швардовський, виконавчий директор Волинської релігійної громади прогресивного іудаїзму.

У списку об’єктів для провокацій у «волинській» його частині є також співголова міжнародної організації «Українсько-єврейська зустріч» Алті Родал, яка два роки тому відвідувала Волинь.

У плані, який оприлюднила СБУ, вказані контакти цих людей, адреси їх сторінок у соцмережах, а також адреси їх електронних пошт.

Від імені кого на Волині хочуть діяти російські спецслужби?

Окремий пункт плану – «Субъекты, от лица которых планируется осуществление»

У пункті Волинської області таких осіб четверо. Це:

- Богдан Климчук, активіст і підприємець (його назвали «Руководитель штаба самообороны Майдана Волынской области»

- Іван Мирка, голова партії Солідарність на Волині (його назвали «Глава объединения по противодействия коррупции Самообороны Майдана Волынской области»)

- Михайло Андріюк, учасник АТО, голова громадської організації «Об’єднання «Добровольці за справедливість»

- Андрій Закидальський, декан ПЦУ в Маневицькому районі

У «Плані» вказані адреси їх сторінок у соцмережах і подекуди навіть номери телефонів.

Загалом у «Плані», окрім волинських «Об’єктів», є ще люди і храми Чернігівської, Донецької, Львівської, і Запорізької областей.

Що спецслужби РФ планували робити на Волині?

У «Плані» - два етапи дестабілізації релігійної ситуації на Волині.

Перший етап – погрози «Об’єктам» від імені націоналістів. Планується повідомлення слати в особисті повідомлення на Фейсбук, на телефон, на адресу електронної пошти.

Наприклад Олегу Точинському планували писати повідомлення «с угрозами за ранее опубликованные Точинским разоблачения действий рейдеров, а так же с требованием уехать из Украины под угрозой физической расправы».

Католицьким священиками і представникам іудейських общин планується слати повідомлення «с требованием оставить помещение и угрозами жизни и здоровью»

Усім «об’єктам» автори «Плану» дозволять «пересылку фото/видео материалов содержащих сцены насилия (убийства, издевательства) с целью придания большего резонанса мероприятию».

Другий етап – розпалювання ненависті до «Об’єктів» у націоналістичних групах соцмереж. Ось тільки кілька цитат із опису другого етапу «Плану»:

- «организация провокаций силами радикально настроенных националистов, путем публикации в проукраинских националистических группах в социально ориентированных сетях, от имени фальшивых аккаунтов, призывов поддержать давление на РКЦ (римо-католицьку церкву, – ред.)»

- «необходимо 20 - 25 сим-карт для регистрации фальшивых аккаунтов, ориентировочные расходы на размещение постов - 3-5 тысяч рублей за один»

- «дальнейшие провокации, доведение до активного осуждения украинских националистов в публикациях в соцсетях (публикации активистки еврейского движения, читаемой на Западе). Желательно привлечение антиукраински настроенных представителей Западной интелигенции, общественных организаций и т.д.»

- «Отдельно акцентировать внимание в публикациях попустительское отношение власти Украины к данным угрозам»

- «На основании ранее выбранных и проанализированных в сети Интернет публикаций, разжигание градуса конфликта силами радикально настроенных националистов, путем публикации в проукраинских националистических группах в социально ориентированных сетях, от имени фальшивых аккаунтов, призывов к провокациям против синагоги - поджоги, нанесение свастик и оскорбительных высказываний. Нападкам также должны подвергнуться жилища активистов».

Хто придумав цей «План»?

Автором цього цинічного плану, стверджують в СБУ, є громадянин України, на жаль, колишній співробітник Служби безпеки України, а нині начальник одного із відділів «МДБ ДНР» Соболєв Єгор В’ячеславович. «Ми свідомо оприлюднюємо це прізвище для того, щоб зрадник розумів, що невдовзі він відповідатиме перед законом не лише за зраду присязі, а й за організацію зазначених вище злочинів», ‒ наголосив Василь Грицак.

Які уже провокації спецслужб РФ зафіксували в Україні?

Загалом СБУ фіксує цілеспрямовану діяльність російських спецслужб з дестабілізації суспільно-політичної ситуації в нашій країні з використанням штучних конфліктів на релігійному ґрунті – йдеться у повідомленні СБУ.

Одним із інструментів є організація цинічних провокацій – спроб підпалу культових споруд УПЦ МП на території України.

У лютому поточного року подібні факти зафіксовані у Миколаївській, Запорізькій та Дніпропетровській областях.

«Службою безпеки України зібрані беззаперечні докази, які свідчать – замовлення, організація та фінансування цих акцій здійснюється російськими спецслужбами через підконтрольні їм структури так званого МДБ ДНР», ‒ наголосив голова СБУ Василь Грицак.

16 лютого у Запоріжжі внаслідок спецоперації співробітники Служби безпеки України затримали безпосереднього виконавця та його спільницю при спробі підпалу храму «На честь апостола Іоанна Богослова» Запорізької єпархії УПЦ МП та задокументували увесь процес злочину.

Виконавець здійснював відеофіксацію підпалу для звіту кураторам. Під час затримання він намагався втекти і навіть скинув куртку, щоб змінити зовнішній вигляд.

Під час огляду місця злочину слідчо-оперативна група вилучила пляшку з рідиною, саморобний смолоскип, які використовували для підпалу, планшет та мобільні телефони, що використовувались для зв’язку з організаторами, якого затримали того ж дня.

«Ми також встановили, що замовниками провокації є громадяни України, які сьогодні переховуються на території ОРДО», ‒ підкреслив Голова СБУ.

Один із них ‒ колишній головний редактор запорізького інтернет-видання Артем Тимченко. У 2014 році він виїхав на тимчасово окуповану територію Донецької області, де переховується від правоохоронних органів України і тісно співпрацює з так званим «МДБ ДНР».

Другий ‒ колишній мешканець Запоріжжя, член НЗФ терористичної організації ДНР на прізвисько «Сармат» Андрій Кузьменко. Обоє знаходяться у загальнодержавному розшуку за підозрою у вчиненні кримінальних правопорушень.

СБУ встановила і задокументувала причетність цих осіб до організації ще двох підпалів культових споруд УПЦ МП у Запоріжжі 6 та 11 лютого цього року.

Замовники розробили для виконавців чіткий алгоритм здійснення провокацій. Після здійснення підпалу виконавці мали залишити на стіні будівлі зображення нацистської або праворадикальної символіки, що, за їх задумом, повинно було перекласти відповідальність на представників українських націоналістичних організацій.

СБУ закликає громадян не реагувати на подібні провокації і попереджаємо про відповідальність за скоєння таких злочинів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 22
Степан (Крымчанин) Показати IP 18 Лютого 2019 20:45
007 відпочиває.
Дід Ведун до Степан (Крымчанин) Показати IP 19 Лютого 2019 08:56
зараз у селах через той томос сусід з сусідом, рідні з рідними пересварились!! що то за "томос" що розпалив ворожнечу між собою на території мирної України! тут потрібно ще розібратись хто ту гібрідну внутрішню війну веде! але це ітак зрозуміло.....
дядько з міста до Дід Ведун Показати IP 16 Березня 2020 08:04
пересварились не через томос а тому, що тупі. в селах далеко не всі 9 класів закінчують про шо мова? який їм томос?
Олександр Показати IP 18 Лютого 2019 20:48
Думаю, що, як звичайно, українські спецслужби самі це й придумали. Вітчязняному піплу не звикати до озвучених подробиць "попереджених" терактів і провокацій. Можна подумати, що це ФСБ штурмує церкви і ріже ОПЕЧАТАНІ двері болгарками. Тож чому СБУ ці провокації не попереджує?
Лучанин до Олександр Показати IP 19 Лютого 2019 09:21
А це така рейдерська схема: опечатують храм. Приходять всякого роду "активісти"(зі слів СБУ - це фсб-ешні провокатори), рішуть "болгарками" петлі дверей і замки, за цим спокійно спостерігає поліція, далі ієрархи ПЦУ(УПЦ КП) звітують про кількість переходів з УПЦ в ПЦУ.
Лучанин Показати IP 18 Лютого 2019 21:16
Клоуни з сбу в сосновий ліс попали.ПРИВІТ ДУРІКАМ.
Юлій Показати IP 18 Лютого 2019 21:21
Не смішіть мої копита. Цей ваш "плян" ідіотами розроблений і розрахований на зомбованих ідіотів.
Виборець Показати IP 18 Лютого 2019 21:45
Який дурак може повірити в ці казки? Чи Петя думає, що прибавить собі рейтингу на відсоток два?
Корінний лучанин Показати IP 18 Лютого 2019 22:02
Скільки вони будуть вважати себе розумнішеми за людей.супер агенти
Реаліст Показати IP 18 Лютого 2019 22:31
Маячня сивої кобили, розрахована на зомбованого піпла.
Корінний лучанин до Реаліст Показати IP 18 Лютого 2019 22:45
Один з них реаліст
Андрій Показати IP 18 Лютого 2019 22:39
А де тут храми УПЦ МП????
бабченко Показати IP 19 Лютого 2019 00:29
Для сохранения теплого места необходимы горячие точки)
Я Показати IP 19 Лютого 2019 05:51
пропустили перший пункт плану - отримати через відповідних рішал від варфоломея константинопольського томос
111 Показати IP 19 Лютого 2019 07:29
Таким чином хочуть пояснити захвати церков одних громад іншими. Хоча це чисте рейдерство.
Активіст Показати IP 19 Лютого 2019 07:39
Мирка - гроза москалів.
Олександр Показати IP 19 Лютого 2019 18:19
РФ в Україні провела безліч кривавих заходів, москалі по доброму не зупиняться.
Я до Олександр Показати IP 20 Лютого 2019 03:56
список в студию!!!! закусивать надо...дурик
Ватной уморе до Я Показати IP 20 Лютого 2019 10:13
Оккупация Крыма, убийство тысяч украинцев на Донбассе, одесская трагедия, обстрел русскими Мариуполя... За поребрик валет, за поребрик.
Лучанин до Ватной уморе Показати IP 20 Лютого 2019 21:12
Не бреши тут!
Іван Показати IP 20 Лютого 2019 07:57
СБУ шний план Пороха
1111 Показати IP 20 Лютого 2019 20:33
Ну де там обіцяна дестабілізація, я вже дві доби сиджу в льохові боюся. Сало поки що є. Коли все закінчиться, напишіть.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus