USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Напади на храми УПЦ МП: діяльність спецслужб РФ чи тиск влади на церкву

18 Лютого 2019 18:37
Почастішали напади на храми Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП).

З початку місяця кілька випадків підпалу зафіксували в Кривому Розі, Запоріжжі, Миколаївській області. У Тернопільській області перед храмом відбулася сутичка, в якій постраждав священик.

На Волині група людей за допомогою поліції і рятувальників зрізала замки кількох храмів.

В СБУ в підпалах звинуватили Росію і Донбас, а в УПЦ МП тим часом звернулися в ОБСЄ, ООН та ЄС із закликом звернути увагу на ситуацію в Україні, пише «Страна».

Випадок в Кривому Розі

Увечері 15 лютого невідомі кинули запальну суміш в двері Свято-Вознесенського храму УПЦ МП в Кривому Розі. Вогонь пошкодив двері і надбрамну ікону Вознесіння Господнього. Крім того, невідомі вандали розписали стіни нацистськими символами – написами «14/88», які є кодовими підписами у білих націоналістів.

Поліція почала досудове розслідування за фактом спроби підпалу.

Підпали в Запоріжжі

У Запоріжжі затримали трьох осіб, які намагалися підпалити храм Іоанна Богослова, що належить УПЦ МП. Останній інцидент стався 16 лютого.

Двоє чоловіків і жінка перелізли через паркан навколо двору церкви. Один з вандалів спробував підпалити храм за допомогою запальної речовини і саморобного факела, але у нього нічого не вийшло.

Правоохоронці затримали паліїв при спробі втекти з місця. Встановлюються причетність затриманих до ще двох спроб підпалів церков в Запоріжжі, які відбулися з початку лютого.

Перша спроба підпалу церкви в Запоріжжі сталася 6 лютого. Після цього нагляд поліції за храмами міста був посилений. Однак, вже 11 лютого невідомі знову намагалися підпалити один з храмів і намалювали на його стіні свастику.

Інцидент в Миколаївській області

У селищі Зелений Яр Миколаївської області в ніч з 9 на 10 лютого невідомі кинули пляшку із запальною сумішшю в храм Св.мученика Іллі. Але вогонь в храмі погас, лише трохи пошкодивши оздоблення. Постраждалих в результаті підпалу немає.

«З’ясувалося, що в храмі вибили вікно і кинули пляшку із запальною сумішшю. Пожежа дивом не охопила весь храм, вогонь погас. У церкві були вибиті і пошкоджені вікна, згоріла фіранка і пошкоджені дві килимові доріжки на підлозі, стіни вкрилися кіптявою, ікони і рушники на іконах почорніли від гару», – йдеться в повідомленні УПЦ (МП).

У повідомленні наголошується, що перед тим, як підпалити храм, зловмисники відключили електроживлення, через що сигналізація і відеокамера не спрацювали, а також намагалися вирвати дерев’яний хрест, який стоїть біля входу до церкви. На місце події приїжджали пожежники і поліція.

Інциденти на Волині

16 лютого 2019 група людей, які назвали себе прихильниками ПЦУ, зрізали замки з дверей Свято-Георгіївського храму УПЦ в селі Піски. Як повідомляє УПЦ МП, очевидці повідомили, що замки бензопилою зрізав командир місцевої частини МНС, який 5 лютого зрізав замки в Свято-Троїцькому соборі міста Берестечко. На місці події перебував місцевий служитель УПЦ КП.

Також на сайті УПЦ МП повідомили, що на свято Стрітення, 15 лютого, прихильники ПЦУ в присутності поліції зрізали болгаркою замки і захопили храм релігійної громади УПЦ в селі Озеряни Луцького району.

Тим часом у ПЦУ повідомляють, що громади цих сіл на Волині вирішили перейти до Помісної церкви України.

Сутичка в Тернопільській області

3 лютого прибічники ПЦУ влаштували бійку з прихожанами УПЦ МП у Свято-Преображенського храму села Гніздичне при спробі забрати ключі від храму. Постраждав настоятель релігійної громади УПЦ протоієрей Стефан Балан.

«Ми попереджали адміністрацію, поліцію, що планується конфліктна ситуація. Ми написали заяву, що не можна втручатися в релігійні справи. Вони зібрали всіх своїх депутатів в п’ятницю, але нічого не вирішили. Може, побоялися, не знаю. Ось і сталася бійка», – розповів отець Стефан.

Представники релігійної громади УПЦ стали на сходах церкви. На місце події прибув голова райради. Він підтримував ПЦУ і виступив перед присутніми. «Ці люди були настільки агресивно налаштовані, не зрозумівши, що він говорить, почали і його ображати. Ну він розхвилювався, кинув ключі і пішов», – зазначив священик.

На його думку, чиновник хотів ці ключі передати прихильникам ПЦУ, проте покинув територію храму. Далі вирішила втрутитися поліція.

«Мене били, віруючих штовхали. А потім прийшли якісь чоловіки в захисній формі з червоно-чорними нашивками і почали нас всіх розкидати. Мене схопили за голову, зламали палець. Після цього, ми викликали швидку», – розповів священик.

В СБУ звинуватили ФСБ

18 лютого під час координаційної ради керівників правоохоронних органів з приводу проведення в Україні президентських виборів, глава СБУ Василь Грицак заявив, що напади і підпали організували російські спецслужби.

За його словами, після того, як Росія програла битву за томос, вона розігрує релігійну карту в Україні, щоб дестабілізувати ситуацію.

«Наші в лапках друзі» за поребриком «вдаються до скоєння протиправних діянь відносно культових споруд Української православної церкви Московського патріархату. На сьогодні у нас немає підстав вважати, що в цьому замішані представники цієї церкви, скажу відверто. Швидше, навпаки, у нас є інформація про те, що ставиться завдання залякувати вчиненням акцій екстремістського характеру відносно культових споруд, залякувати представників УПЦ МП, щоб їхня реакція, так би мовити, виглядала природнішою», – сказав Грицак.

Він додав, що напади на культові споруди Московського патріархату були організовані з території непідконтрольного Донбасу за погодженням з ФСБ. І назвав замовників підпалу храму в Запоріжжі 16 лютого. За його словами, це агенти «ДНР» – колишній головний редактор одного із запорізьких інтернет-видань Артем Тимченко і бойовик «ДНР», уродженець Запоріжжя Андрій Кузьменко (позивний Сармат).

Грицак назвав ще одне ім’я – Єгор Соболєв. За інформацією правоохоронців, це колишній співробітник СБУ, а нині один з керівників «МГБ ДНР», який планував провокації в 20 храмах УПЦ МП. Соболєв погоджував свої дії в Управління ФСБ Росії по Ростовській області, – сказав Василь Грицак.

Він уточнив, що план передбачав розсилку по фейкових акаунтах повідомлень нібито від імені патріотичних сил з погрозами фізичної розправи на адресу УПЦ, Греко-католицької церкви, єврейських релігійних громад в Україні. Також планувалося нанесення тілесних ушкоджень представникам духовенства, до цих дій планувалося залучити реальних представників патріотичних рухів і учасників АТО.

УПЦ МП просить допомоги в ООН і ОБСЄ

В цей же день в УПЦ вже попросили представників ООН, ОБСЄ та ЄС приїхати в Україну і подивитися, як гноблять церкву і віруючих. Про це йдеться на сайті церкви.

При цьому там не вірять у версію СБУ і вважають, що підпали – це частина кампанії влади щодо тиску на церкву.

«Ми запрошуємо всіх зацікавлених журналістів, правозахисників, чиновників ООН, ЄС та інших країн, – приїхати в Україну і побачити на власні очі все, що відбувається, щоб детально вивчити наше складне становище», – йдеться у зверненні глави представництва УПЦ при європейських міжнародних організаціях, єпископа Віктора Баришівського (Коцаби).

В УПЦ (МП) заявляють про захоплення її храмів, побиття віруючих, а також примус священнослужителів переходити в автокефальну Помісну церкву України.

«Мільйони віруючих нашої Української православної церкви виступають із закликом до офіційних осіб європейських і міжнародних інституцій підняти свій вагомий голос і втрутитися в події, що відбуваються в даний час в Україні, відповідно до ваших повноваженнями і мандатами, які передбачають право висловлюватися, діяти і захищати справедливість за допомогою сучасних інструментів дипломатії, права і правосуддя », – сказав єпископ в зверненні.

Крім того, в УПЦ (МП) заявляють, що вони не підпадають під закон, який зобов’язує релігійні організації вказувати в назві свій релігійний центр, якщо такий знаходиться в країні-агресора. Оскільки їх адміністративний центр знаходиться не в Москві, а в Києві, а з Російською церквою є лише духовний зв’язок.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Степан (Крымчанин) Показати IP 18 Лютого 2019 18:52
"Рука Москви"-особисто Путін керує нападами.
Берестечко Показати IP 18 Лютого 2019 19:03
Що ви мелете? Яка фсб, який путін? Ви не бачите, хто керує тими "добровільними переходами"? Яке відношення до переходу в ПЦУ Свято-Георгієвської церкви в с. Піски мали чимало жителів м. Берестечка, які або жодного разу не були в храмі, або бували раз - два рази в рік? Тим більше, що вони активно виступали за перехід в ПЦУ собору в м. Берестечку. Одночасно в два храми ходитимуть? Яке мав право приходити до цієї церкви священик УПЦ КП, який не являється членов релігійної громади с. Піски? Яке мали право берестечківські "активісти" збиратися їхати в с. Гумнище і організовувати там "перехід в ПЦУ"? Своїх неврівноважених і нахабних вистачає, без міфічних кдб-фсб.....
я до Берестечко Показати IP 18 Лютого 2019 20:24
Для Московського Патріархату "свої" - це Московія і Кірілл, за здоров"я якого моляться і до цього часу. А "чужі" - це Україна і українці. Чи не дивно? Московські священники бояться втратити приходи і тому прихожанам навіюють байки про все погане українське. Це точно такі ж пропагандистські перегони, як і вибори Президента. А прихожани навіть не хочуть задуматися над тим, що Храм залишиться на тому ж місці, Бог єдиний і молитися та звертатися ми так і будемо до Нього ж, тільки молитва буде на українській мові - рідній для нашого народу і цю молитву зрозуміє і старий в малий.
Петя Показати IP 18 Лютого 2019 19:07
Мне кажется Грицак просто прикалывается. Ну не может же человек настолько отупеть.В СБУ вообще,что-нибудь делается без участия ФСБ?!))...
Анонім Показати IP 18 Лютого 2019 19:51
Терористи лднр обстрілювали своє населення на Донбасі щоб видати такі обстріли ніби це ВСУ. Факти щодо цього доведені та підтверджені самими терористами. А ми тут сумніваємось про якісь підпали.
Alex Показати IP 18 Лютого 2019 22:03
Це все зрозуміло, як білий день. Все планує влада. Чого варта лише заява Епіфанія, що протягом декількох років Святогірський, Почаївський і Києво-Печерська Лаври перейдуть до ПЦУ. Просто так він такого не сказав би, це наш гАРАНТ (або його виборчий штаб) дав гарантію. Хутін радіє від такого відношення до вірян. А Порошенко в усіх своїх противниках бачить агентів кремля, але деякі його вчинки показують, що агентом кремля №1 в Україні є Порох. Вибори все потавлять на місце.
Корінний лучанин Показати IP 18 Лютого 2019 22:04
Клініка
свій Показати IP 19 Лютого 2019 20:21
так добре з москвою-то їдьте туди

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus