USD 40.86 41.30
  • USD 40.86 41.30
  • EUR 40.90 41.40
  • PLN 10.30 10.55

Сейм Польщі схвалив зміни до закону про допомогу біженцям з України

15 Травня 2024 23:43
У Польщі сейм 15 травня схвалив поправки до закону про допомогу українським біженцям.

Про це повідомляє RMF24.

Поправка до закону передбачає, серед іншого, продовження до 30 вересня 2025 року терміну легальності перебування для українців, які отримали номер PESEL UKR, а також прив’язку з наступного року виплат «800 плюс» (800 злотих на місяць на одну дитину) до обов’язкового шкільного навчання для українських дітей.

Постанова також розширює доступ до медичних, сімейних та соціальних виплат, виплат, що виплачуються установою соціального страхування (ZUS), та можливість проживання в колективних засобах розміщення.

Читати ще: Українці стали лідерами серед покупців нерухомості в Польщі

Крім того, поправка визначає максимальний 36-місячний період, протягом якого учні можуть брати участь у додаткових безкоштовних курсах польської мови. Рішення стосуватиметься учнів, які почали відвідувати заняття у 2022/2023 та 2023/2024 роках.

Також передбачається запровадження нових правил підтвердження особи громадянина України, який подає заяву на отримання номера PESEL. Єдиним способом підтвердження особи буде пред’явлення дійсного проїзного документа.

З 1 липня фінансування підтримки у вигляді проживання та харчування біженців з України, які перебувають в особливо складній ситуації, буде можливим лише на підставі підписаного договору з місцевим компетентним воєводою або органом місцевого самоврядування, який діє за дорученням воєводи.

Читати ще: З яких країн виїжджають українські біженці

Правила участі у витратах на проживання та харчування в центрах колективного розміщення також будуть змінені таким чином, щоб збір належних субсидій був більш ефективним, ніж зараз.

Документ передбачає припинення пільг, пов’язаних з компенсацією витрат на проживання та харчування біженців, понесених власниками приватних приміщень.

З 1 липня також скасовується допомога на фінансування фотографування та одноразова грошова допомога у розмірі 300 злотих (понад 3 тисячі гривень).

Закон, за винятком деяких положень, набуде чинності 1 липня.

Нагадаємо, до повномасштабного вторгнення РФ в Україну у Польщі проживало від 1,5 до 2 мільйона українців, ще 1,3 млн українців виїхали до Польщі після 24 лютого 2022 року. Однак зараз кількість біженців з України зменшилась до 950 тисяч.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ігор Показати IP 16 Травня 2024 09:08
Ну що там, хто тепер збирається повертатись?)) Можна тепер спокійно з Польщі спостерігати за цим цирком))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus