USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Сезон тиші: як на Волині борються з незаконним виловом риби

15 Травня 2021 07:58
На плесах області виявили понад сотню порушень правил рибальства за перший місяць нересту.

Протягом квітня інспектори Волинського рибоохоронного патруля провели понад 30 рейдів та зафіксували 107 порушень, з них 18 вже передали до суду, повідомляє телеканал «Аверс».

«Станом на сьогодні у нас 9 державних інспекторів охорони, – розповідає керівник Волинського рибоохоронного патруля Тарас Кунчик. – Рейди здійснюємо постійно, практично без вихідних. Намагаємося пильнувати за водними об’єктами та запобігати правопорушенням».

З його слів, у зв’язку з погодними умовами нерест риб затягнувся. Наразі вже віднерестилися щука та окунь, на підході – лящ.

Він також додав, що вже є ухвала суду від 21 квітня 2021 року щодо притягнення до кримінальної відповідальності браконьєрів, яких інспектори затримали в березні.

«Особливу увагу приділяємо незаконному вилову червонокнижних видів риб, які намагаємося повертати у водне середовище, – провадить Тарас Кунчик. – Якщо це не вдається, нараховують збитки і порушників притягують до адміністративної відповідальності».

Незаконно виловлену рибу вилучають та доправляють на склад конфіскованого майна. У квітні 90 кілограмів такої риби передали до Луцького зоопарку на корм тваринам, оскільки вона невідомого походження й на неї неможливо зробити експертні висновки.

«Ми ведемо широку роз’яснювальну роботу, спілкуємося зі свідомими рибалками, а також проводимо опитування, щоб визначити, яка риба є в уловах, чи змінюється видовий склад в області, чи з’являються нові види, чи є вразливі види, які треба рекомендувати до занесення в Червону книгу», – каже керівник рибоохоронного патруля.
Він додає: зараз на Волині практично нема таких видів риб, яким загрожує зникнення, нерестові кампанії проходять задовільно. Багато залежить від кліматичних умов, насамперед від рівня води у водних об’єктах.

«Зараз водойми наповнені, очікуємо, що нерест пройде благополучно, чекаємо, щоб температурний режим сприяв відтворенню популяції риб з ікри, яка вже є на водній рослинності», – підсумував Тарас Кунчик.

З його слів, на річках нерест триватиме до 20 травня, на озерах і водосховищах – до 10 червня, а на придаткових водоймах – до 30 червня. У цей період всі природоохоронні служби налаштовані на охорону водних біоресурсів, адже за Законом України «Про тваринний світ», з 1 квітня до 15 червня встановлено період тиші задля створення сприятливих умов для відтворення не лише водних біоресурсів, а птахів, звірів та інших мешканців лісових масивів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus