USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У водоймах Волині гине риба: через браконьєрство чи проблеми довкілля?

5 Травня 2020 14:50
Нещодавно в урочищі Чебені Рожищенського району місцеві рибалки виявили у воді кілька мертвих рибин. Люди неабияк схвильовані цим фактом, адже зараз – період нересту. Про це йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

Чебені – один із мальовничих куточків Волині. Це місце дуже полюбляють рибалки. Однак не всі дотримуються правил риболовлі та рибалять браконьєрським способом, незважаючи навіть на те, що саме зараз у риби період нересту, який триватиме до кінця червня. Такої ситуації на водоймі ніколи не було, розповідають рибалки.

«Кілька днів тому знайомі знайшли мертвих самок судака, – каже місцевий рибалка Леонід. – Один з них розпоров рибину – забита ікрою, оце якраз у перших числах травня мали судак і лящ нереститися».

За однією з версій, рибу знищили саме браконьєри. Місцеві жителі припускають, що вони рибалили на електровудку.

«Було багато версій, що риба загинула від отрути. Не може так бути, п’ять судаків і два коропи не могли потруїтися, а решта риби – ні, було б масове отруєння, – переконаний Леонід. – Найімовірніше, це електровудочники вдарили струмом».

Рибу, яку знайшли у водоймі, утилізували.

«Можливо, причина загибелі риби в тому, що їй немає куди скидати ікру, вона її в собі притримує і йде інтоксикація, а можливо, річ у температурі води, – припускає головний державний інспектор відділу охорони водних біоресурсів «Волинський рибоохоронний патруль» Віталій Костюк. – Ви самі бачили, який був квітень».

Рівень води в Чебенях стрімко знизився. Для того аби врятувати рибу, яка ще залишилась у водоймі, працівники рибоохорони разом з місцевими рибалками самотужки готують спеціальне пристосування.
«В’яжемо такий віник, бажано хвойний, бо хвоя – природний антисептик, тож і ікра краще дозріває. Ставимо вантаж, щоб того віника хвиля не носила, і поплавок, який тримається на такому рівні, де прогрівається вода. Ікра на такій конструкції тримається», – пояснюють чоловіки.

Віталій Костюк підтверджує: метод справді дієвий, надто в нинішнє маловоддя.

Нині водойми Волині – у критичному стані. Вчені стверджують: якщо не берегти річки, озера та ставки, то вже незабаром у них може зникнути риба. Працівники рибоохорони закликають рибалок та відпочивальників дбайливо ставитися до риби, яка готується до нересту, а про будь-які порушення повідомляти на гарячу лінію відомства або ж правоохоронців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus