USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Шахрайські схеми: як через соцмережі і SMS крадуть гроші у волинян

18 Липня 2018 08:58
Найчастіше, аби заволодіти чужими коштами, шахраї атакують фінансовий номер клієнта банку, щоб отримати доступ до його рахунку. Саме тому варто обачно ставитися до будь-яких дзвінків чи повідомлень від невідомих осіб. Зі свого боку, аби вберегтися від можливого випадку посягання зловмисників на ваші кошти, розміщені на особистому банківському рахунку, Інформаційне агентство Волинські Новини пропонує ознайомитися з найпоширенішими шахрайськими схемами.

Нагадаємо, наприкінці травня з рахунків 18 лучан зникли гроші. Шахраї скористалися можливістю перевипуску SIM-карт оператора «Vodafone» і таким чином заволоділи фінансовими номерами осіб і, відповідно, отримали доступ до їхніх рахунків.

Із того часу, на щастя, масових звернень щодо випадків шахрайства не було.

«Цього тижня в Луцьку зафіксовано звернення клієнта, якому шахраї перевипустили SIM-картку й так отримали доступ до рахунків. Зловмисники хотіли оформили кредит на сторонньому онлайн-сервісі, а також намагалися здійснити оплати в мережі інтернет. Проте спрацювала банківська система захисту, і шахраям це не вдалося – рахунки вчасно було заблоковано банком і кошти збережено», – повідомили в прес-службі «ПриватБанку» й додали, що всі звернення клієнтів централізовано опрацьовуються.

СХЕМИ

Своєю чергою, про одну зі схем заволодіння грошима банківських клієнтів розповів лучанин Ілля Токаренко на своїй сторінці у Facebook.

Так, під різними акаунтами до потенційних жертв у друзі на Facebook долучаються шахраї: привабливі панянки чи самотні чоловіки, що прагнуть уваги. В особистих повідомленнях вони пропонують познайомитися ближче, далі – просять номер телефону чи дають свій.

«Вони дають вам номер телефону, ви набираєте, телефон виключений. І так кілька разів. Далі вони набирають вас і скидають. Так кілька разів на день. На наступний день вони дзвонять у службу підтримки мобільного оператора й говорять, що загубили телефон. Оператор запитує останні набрані та прийняті номери. Карта блокується. Після цього один із шахраїв іде й відновлює карту. А маючи телефон, який прикріплений до банківської карти, можна зняти всю готівку з картки», – зауважив Ілля Токаренко.
Окрім того, аферисти можуть збільшити кредитний ліміт і таким чином ще й залишити потерпілого банківським боржником.

Дійсно, зазвичай зловмисники атакують саме фінансовий номер клієнта банку, тож потрібно обачно ставитися до будь-яких дзвінків і повідомлень. Загалом поширених схем шахрайства, вчиненого з метою заволодіння коштами на банківських рахунках, є декілька.

Наприклад, клієнт банку приймаєте благодійні внески на свою картку (скажімо, для родича). Йому дзвонить невідомий і каже, що хоче пожертвувати кошти, однак бажає переконатися, що саме він не шахрай і що його родич справді хворіє. Для цього пропонує надати йому телефонні номери чотирьох рідних, які зможуть підтвердити факт тяжкого захворювання. Знаючи ці дані, зловмисник поповнює номер «жертви», а потім йде до мобільного оператора та перевипускає SIM-картку, повідомляючи для підтвердження ці телефонні номери. В результаті шахрай отримує доступ до рахунків через заволодіння фінансовим номером телефону.

Ще одною поширеною схемою шахрайства є розсилка SMS-повідомлень із невідомих номерів, зокрема про блокування рахунків у банку, термінове надання персональних даних, аби їх розблокувати. Турбуючись за свої кошти, клієнт виказує персональну інформацію шахраям і лишається ні з чим.
До розповсюдженого виду телефонного шахрайства належить і дзвінок на мобільний телефон начебто від працівника банку. Клієнту можуть пропонувати підвищити кредитний ліміт, повідомляти про блокування рахунків чи помилкову транзакцію. Тому варто запам’ятати, що справжній працівник банку ніколи не буде просити назвати персональні дані, дані банківської картки чи код із SMS-повідомлення.

Також зловмисники можуть спробувати заволодіти фінансовим номером завдяки «помилковому поповненню мобільного». Так, клієнт отримує SMS про поповнення рахунку мобільного. Згодом – дзвінок від невідомої особи про те, що рахунок поповнили випадково і потрібно повернути гроші. Співрозмовник порадить, що саме натиснути чи куди зайти, щоб повернути кошти. А через деякий час мобільний номер клієнта вже заблокують, а через систему інтернет-банкінгу знімуть кошти.

Обачними треба бути й у випадку розміщення в інтернеті оголошень про продаж речей. Продавцю може подзвонити «покупець», який запропонує перекинути гроші на банківську картку. А через деякий час клієнт отримує дзвінок нібито з банку: його просять підтвердити переказ, назвавши код, який прийде в SMS-повідомленні чи інші персональні дані. Або ж у телефонному режимі клієнта «підводять» до банкомату чи терміналу й надиктовують «потрібні» дії.

ЯК ЗАХИСТИТИСЯ

Аби не стати жертвою шахраїв, керівник студії «Ідейл», один із засновників Луцького ІТ-кластеру Вадим Махомед, радить мати окремий номер телефону, призначений суто для банкінгу.

«Можна мати два номери телефону: один – публічний, а другий – додатковий для банкінгу, прив’язаний до однієї сімки. Такі послуги чи подібні пропонують різні оператори. Або ж можна мати дві SIM-карти фізично», – зазначив Вадим Махомед.

Окрім того, він зауважив, що варто бути обережним у соціальних мережах, зокрема не додавати у друзі невідомих осіб та не розповсюджувати свої персональні дані.

«А для того, щоб вашу SIM-карту не заблокували і в подальшому її не відновили, можна пройти авторизацію у свого оператора або взагалі укласти контракт, щоб всі операції з вашим номером телефону могли робити лише ви зі своїм паспортом. І таким чином, відновити SIM-карту після втрати зможе лише власник після документальної ідентифікації. Але це за умови, що в шахраїв немає спільників серед працівників оператора», – наголосив Вадим Махомед.

Водночас не варто повідомляти конфіденційну інформацію (повний номер картки, ПІН-код, код безпеки CVV) та зміст SMS-повідомлень, зокрема з одноразовими паролями, стороннім людям і працівникам банків; проводити жодних маніпуляцій зі своїми рахунками за інструкціями сторонніх осіб по телефону; прив’язувати фінансовий номер до сторінок у соцмережах. А у випадку сумнівів щодо можливого шахрайства потрібно негайно блокувати картку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Фома Показати IP 18 Липня 2018 09:27
Навіщо коментувати чужі збочення на ФБ?
Просто Показати IP 18 Липня 2018 09:54
Стільки всього написано, а суть лише одна - шахрайські дії роблять лише з картами Привата! Це єдиний банк, який свідомо не гарантує безпеку своїх клієнтів. Використання блокованих карт, розірвання договорів без письмових заяв, зручність П24 - ха-ха-ха, фінансові злочини їм ціна, а не комфортний сервіс... Розказуйте, що хочете, але поки люди самі не відкриють очі - "шахраї" (основу з яких і становлять самі ж працівники) так і будуть наживатись на Вас! Ніколи не жалію і не буду жаліти цих людей, оскільки вони самі винні у цьому!!! Якби Приват використовував законні правила НБУ - такого ніколи б не було. Так що тримайте!!! І не має чого потім в поліції нити і всіх звинувачувати, окрім Привата. Створили собі "надійний банк" (який в боргах як всі інші разом взяті ще й помножено на 2) - користуйтесь!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus